ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απάντηση σχετικά με τον ρόλο των ΚΕΚ στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας

απάντηση-σχετικά-με-τον-ρόλο-των-κεκ-στ-844775

Στην απάντηση της υπ’ αριθμό 4314/29-3-2016 ερώτησης της βουλευτού Μαγνησίας Κ.Παπανάτσιου που συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Α.Μεικόπουλος, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει τον τρόπο ανασχεδιασμού των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και παράλληλα καταγράφει τις σωρευμένες αγκυλώσεις και τις προβληματικές των προηγούμενων χρόνων.

Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα αφορούσαν την απουσία σχεδίου στον τομέα της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας. Δεν υπήρχε σύστημα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας ενώ παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης δεν αναπροσαρμόστηκε με βάση τις παραμέτρους ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης των προσόντων των καταρτιζομένων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ το σύστημα ’’διανομής’’ των προγραμμάτων χρησιμοποιήθηκαν παρελκυστικές πρακτικές προσέλκυσης των ανέργων.

Προς την αντιμετώπιση αυτών των παθογενειών το Υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία το μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών ενώ καταργήθηκε η εκτεταμένη πρακτική άσκηση, η οποία υπέκρυπτε υποκατάσταση εργασίας με φτηνό εργατικό δυναμικό. Στο παράλληλο πρόγραμμα κατοχυρώθηκε το νέο πλαίσιο που θα διέπει τα προγράμματα και την εργασιακή εμπειρία, ενώ τον Μάη θα προκηρυχθούν και τα νέα προγράμματα για τις ηλικίες 18-24 και 25-29. Ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων δίνει κίνητρα για την πρόσληψη των ανέργων μέσω της της επιδότησης τόσο του μισθολογικού κόστους, όσο και του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται πως είναι έτοιμη η Κ.Υ.Α. από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας με βάση την οποία θα εκπονηθεί μελέτη με στόχο την επανεξέταση του πλαισίου πιστοποίησης της λειτουργίας των παρόχων, αλλά και αναμόρφωσης του πλαισίου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.

Αναφορικά με τον ανασχεδιασμό των έργων για τις ηλικίες 18-24 και 25-29 προωθείται η καλύτερη σύζευξη με τις επιχειρήσεις πρακτικής μέσω και των πορισμάτων του Μηχανισμού Διάγνωσης των αναγκών ενώ δίνεται έμφαση σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας όπως το λιανικό εμπόριο, το εξαγωγικό εμπόριο, την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών.

Παράλληλα σημειώνεται στο έγγραφο του Υπουργείου πως ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων αφορά τη διεύρυνση των δικαιούχων με την καλύτερη πλέον σύζευξη πτυχίου και θέσης πρακτικής με παράλληλη αύξηση της επιδότησης των ανέργων-ωφελούμενων. Στην απάντηση επίσης αναφέρεται ότι οι διοικητικοί έλεγχοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ΟΑΕΔ, είχαν ενταθεί σε σχέση με το παρελθόν την περίοδο 6/2015 έως 11/2015, αναγκάζοντας τους παρόχους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των υπευθύνων. Παράλληλα αναφέρονται τα αναλυτικά νούμερα και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

Τέλος, αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου ο ρόλος των ΚΕΚ του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε έξι περιφέρειες της χώρας και τα οποία υλοποιούν ταχύρυθμα και στοχευμένα προγράμματα επανακατάρτισης εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο απώλειας εργασίας ή απολυμένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επανένταξης στην αγορά εργασίας. Ολοκληρώνεται επίσης, και η πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ στις δομές αυτές του ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός όπως σημειώνεται, διαθέτει δύο δομές κατάρτισης Ειδικής Αγωγής και αποτελεί διατυπωμένο στόχο της επόμενης τριετίας να αναπτυχθούν τόσο τα ΚΕΚ, όσο και τα ΚΕΚ ΑΜΕΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου