ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κλιματική Προστασία

κλιματική-προστασία-14254

Του Περικλή Αργύρη

Ακούσαμε πολλές δηλώσεις στα Ηνωμένα Εθνη για τη συμφωνία, που υπεγράφη για τη κλιματική προστασία. Μεγάλη έμφαση έγινε για τα ορυκτά καύσιμα και κάποιοι από τους ομιλητές είπαν να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα!! Να σταματήσει η παραγωγή των υδρογονανθράκων; Να σταματήσει η χρήση των καυσίμων;

Οταν κάποιος, ειδικά αυτοί που έκαναν τις δηλώσεις αυτές, σταματήσει και σκεφτεί πόσο σημαντική είναι η ενέργεια στη ζωή μας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εφόσον δεν υπάρχουν πηγές ενέργειας που μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να συνεχίσουμε με την παραγωγή πετρελαίου και αερίου. Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 20% των ενεργειακών μας αναγκών.

Η ενέργεια είναι δύναμη και η δύναμη είναι αυτό που δίνει κίνηση. Οι θάλασσες, τα εδάφη, οι ουρανοί, έχουν προσφέρει τους ορίζοντες για τους ανθρώπους να ταξιδέψουν, να εργαστούν και να ζήσουν. Σε αυτούς τους ορίζοντες η κίνηση είναι προϋπόθεση.

Χωρίς κίνηση δεν μπορούμε να επιβιώσουμε: κίνηση είναι απαραίτητη στη βιομηχανία, τη γεωργία, το εμπόριο, την εκπαίδευση, την ιατρική, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές, την εγχώρια άνεση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, και δεν μπορούμε να έχουμε κίνηση χωρίς ενέργεια, αληθινή ενέργεια, που παράγεται από υδρογονάνθρακες. Σε κάθε κοινότητα, μικρή ή μεγάλη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγρά και στερεά καύσιμα γίνονται τα πιο σημαντικά αγαθά. Στην ποιότητα της ζωής η ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας παράγων για την οικονομία και την ανάπτυξή της, καθώς και στην ευημερία μας.

Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι σημαντικό μέσο μεταφοράς μας – εκατομμύρια χιλιόμετρα στην ξηρά, θάλασσα και αέρα – μας έχει δεσμεύσει για την παραγωγή πετρελαίου. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κερδήθηκαν από τη δύναμη του πετρελαίου. Το πιο ρεαλιστικό παράδειγμα της σημασίας του πετρελαίου στο Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν στην εκστρατεία του El Al Amein, όταν ο στρατάρχης Ρόμελ έχασε τη μάχη επειδή η παροχή πετρελαίου του είχε αποκοπεί. Χωρίς πετρέλαιο είμαστε ανυπεράσπιστοι. Το μόνο υποκατάστατο του πετρελαίου στην άμυνά μας είναι η πυρηνική ενέργεια, και αυτή έχει τα όριά της.

Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, η πετροχημική βιομηχανία, βασίζεται στους υδρογονάνθρακες. Χωρίς ορυκτά καύσιμα, αυτή η τεράστια βιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να παράγει, μεταξύ άλλων, τα πλαστικά που σήμερα είναι απαραίτητα για την ανθρωπότητα. Με την πρόοδο της τεχνολογίας μας, η χρησιμοποίηση των πλαστικών υλικών έχει αυξηθεί και έχει γίνει απαραίτητη.

Για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια, δεν μπορούμε να επιζήσουμε χωρίς υδρογονάνθρακες και μέσα σε αυτά το χρόνια οι επιστήμονες πρέπει να βρουν τις ανταλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτό, όλοι αυτοί οι έξυπνοι πολιτικοί πρέπει να το καταλάβουν και να βρουν ανταλλακτικές μεθόδους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου