ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί το Προσφυγικό

ανίκανη-η-κυβέρνηση-να-διαχειριστεί-τ-17472

*Του Άγγελου Αγραφιώτη, Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρά προβλήματα. Αυτό της οικονομικής κρίσης και αυτό των συνεχόμενων προσφυγικών ροών. Αν δε μιλούσαμε για μια Ελλάδα με άδεια ταμεία, τότε το προσφυγικό δε θα ήταν τόσο φοβερό ζήτημα. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα και χωρίς να έχει ανάγκη «εξωτερικές» πλάτες, στο σημείο που τις έχει σήμερα.

Η Κυβέρνηση κατά τη δεκαεξάμηνη θητεία της, με τους ατυχείς χειρισμούς των στελεχών της, με την αναβλητικότητα και την απραξία της και συνολικά με την αδυναμία διαχείρισης, έχει επιτείνει το πρόβλημα.

Δυστυχώς η Ελλάδα εγκλωβίστηκε και σήμερα προβάλλει ως μέρος του προβλήματος και ως ο προβληματικός και αδύναμος κρίκος στην Ευρωπαϊκη Ένωση.

Δε νομίζω πως υπάρχει σήμερα Έλληνας πολίτης που δε χαρακτηρίζει ανίκανη τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, στη διαχείριση αυτού του σημαντικού ζητήματος.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από τη διαχείριση ανθρώπινων ζωών. Την ίδια στιγμή που πρεσβεύει, δήθεν, την ανθρωπιστική πλευρά του προσφυγικού, την ίδια στιγμή στοιβάζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, σε κτήρια ακατάλληλα όπως το Ελληνικό ή οι αποθήκες ΜΟΖΑ στο Βόλο, στα οποία ήδη αναπτύσσονται θερμοκρασίες ικανές να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα, στον άνθρωπο που διαβιεί μέσα σε αυτά. Η αντιμετώπιση του φαινομένου, έχει δύο πλευρές. Η μία έχει να κάνει με τη στέγαση-διαμονή, διατροφή και η άλλη με την ασφάλεια των ίδιων, της χώρας μας και των πολιτών της. Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται.

Τίποτα εκ των δεδομένων και των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα, δε φαίνεται πως αντιμετωπίζεται άμεσα και με επιτυχία, αλλά με πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Η ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ στην ελληνική επικράτεια και η υποκατάσταση από αυτές του ελληνικού κράτους, το επ αόριστον κλείσιμο τη σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, οι έλεγχος ταυτοτήτων ελλήνων πολιτών και το κλείσιμο δρόμων από πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, οι επαμφοτερίζουσες εντολές προς την ΕΛ.ΑΣ, η παράνομη είσοδος αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων σε έδαφος της χώρας μας προκειμένου να απωθήσουν πρόσφυγες, απέδειξε για ακόμη μια φορά, την ανυπαρξία διοίκησης.

Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει-για να μη γινόμαστε άδικοι-να τονίσουμε τη σημαντική συμβολή των εθελοντών, των απλών πολιτών που είτε κατά ομάδες, είτε ως μονάδα, υπερβαίνουν εαυτό καλύπτοντας τα κρατικά κενά.

Το θέμα καθημερινά διογκώνεται αφού οι προσφυγικές ροές αυξάνονται. Η κυβέρνηση δίχως κανένα σχεδιασμό έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο Hot Spot. Όπου βρουν άδειο κτήριο ανά την Ελλάδα, μεταφέρουν εκεί πρόσφυγες για να μείνουν, δίχως καν να εξετάσουν εάν τα κτήρια αυτά είναι δομημένα, για να φιλοξενήσουν ανθρώπους και μικρά παιδιά. Ακόμα και μια ικανή κυβέρνηση, πόσο μάλλον η σημερινή, θα χρειαζόταν βοήθεια. Η Διεθνής Κοινότητα, η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ έχουν χρέος να δώσουν λύσεις για την Ειρήνη, τη Σταθερότητα, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη.

Το αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν έγκαιρα, αφού άμεσα ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν οι τεράστιες εθνικές διαστάσεις του θέματος και ζητώντας εθνική συνεννόηση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες και ως προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Δεν είμαι πολιτικός και δε θα γίνω ποτέ, τουλάχιστον έτσι όπως ορίζεται η λέξη στην Ελλάδα του 2016.

Όμως αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τον καθένα μας ξεχωριστά. Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να δώσει τους δικούς του αγώνες. Για να μπορεί να κοιτά τα παιδιά του στα μάτια, για να έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική.

Σαν Έλληνας πολίτης δε σας κρύβω πως φοβάμαι. Φοβάμαι τις ενδεχόμενες λύσεις που δεν αποκλείεται να αποδειχθούν καταστροφικές για τη χώρα μας και επικίνδυνες για τα συμφέροντα της.

Συγκεκριμένα φοβάμαι τα ζητήματα που θα μπορούσαν να εγερθούν ως προς το απαραβίαστο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον χώρο του Αιγαίου.

Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Έπρεπε να έχει φύγει χθες. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε, ήταν το πρώτο κόμμα του οποίου τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άμεσα, με τα παλιά και τα νέα στελέχη του να «βλέπουν μπροστά» τις καταστροφικές πολιτικές και να ζητούν εκλογές, την ίδια ώρα που άλλα κόμματα σφύριζαν αδιάφορα ή κραύγαζαν ανούσια στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής φιέστας, χωρίς καν να έχουν αντιληφθεί πως οι εποχές που αυτές οι τακτικές έφερναν αποτέλεσμα, έχουν-ευτυχώς- περάσει.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη για κοινές δράσεις προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων μας, όπως αυτά τεκμηριώνονται ιστορικά και κατοχυρώνονται από Διεθνείς Συμβάσεις.

Μόνο μέσα από κοινές δράσεις και βάζοντας τη χώρα και τους πολίτες της, πάνω απ όλους και απ όλα, πάνω από κάθε προσωπικό ή κομματικό κόστος, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για να αναγεννήσουμε τη χώρα μας, να αλλάξουμε σελίδα και να σώσουμε το όραμα, τις αξίες και τις αρχές της Ενωμένης Ευρώπης, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου