ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απάντηση στις καταγγελίες για τους οικότροφους του Ιδρύματος Ορφανοτροφείο Βόλου

απάντηση-στις-καταγγελίες-για-τους-οι-17491

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν στους οικότροφους του Ορφανοτροφείου Βόλου, λάβαμε και δημοσιεύουμε την απάντηση της κ. Μαρίας Κεχαγιά, τέως κοινωνικής λειτουργού του Ιδρύματος στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

«Σχετικά με τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν μέσω των ΜΜΕ και αφορούν οικότροφους του Ορφανοτροφείου Βόλου για υποθέσεις του παρελθόντος χρόνου, έκρινα σωστό, ως κοινωνική λειτουργός, που όσο εργαζόμουν στο εν λόγω Ίδρυμα, ασκούσα τα καθήκοντά μου, σεβόμενη τις θεμελιώδεις αρχές της Κοινωνικής Εργασίας, όπως την Κοινωνική Δικαιοσύνη, τον σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την συλλογική ευθύνη και τον σεβασμό της διαφορετικότητας και κατέθεσα την ψυχή μου για τους οικότροφους και για την επίλυση των προβλημάτων τους, ότι πρέπει να γίνει γνωστό στο αναγνωστικό κοινό και στην κοινωνία του Βόλου, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας του συγκεκριμένου κοινωνικού θέματος, ότι τα καταγγελλόμενα είναι ψευδή και κακοήθη.

Για όλες τις αναφερόμενες σ’ αυτά υποθέσεις, που αφορούσαν παρεκκλίνουσες συμπεριφορές των οικότροφων, αλλά και προβλήματα κοινωνικής φύσης, υγείας και εκπαίδευσής τους, έχουν γίνει από την κοινωνική υπηρεσία, όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο νόμιμες ενέργειες, άμεσες και εποικοδομητικές επαφές, με την ιδιότητά μου τότε, ως υπευθύνου του κοινωνικού τομέα, με την σύμφωνη γνώμη της τότε Διοίκησης του Ο.Β., με όλους τους λοιπούς αρμόδιους Κοινωνικούς και Δικαστικούς φορείς και τον Συνήγορο του Παιδιού, εκθέτοντας το ιστορικό της κάθε περίπτωσης και φυσικά υπό την εποπτεία και διαρκή ενημέρωση της Κοινωνικής Συμβούλου κας Αποστολίας Κοκκώνη. Στο αρχείο του ιδρύματος, τηρούνται πρακτικά του Δ.Σ. και φάκελοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας με πλήρη στοιχεία των ενεργειών για κάθε περίπτωση οικότροφου, που μπορούν να ελεγχθούν και να διαπιστωθεί η αλήθεια των προαναφερομένων.

Θα ήταν λοιπόν, δεοντολογικά σωστό, πριν προβούν κάποιοι σε καταγγελίες, να υπάρχει η στοιχειώδης πρόνοια ώστε να γίνεται εκτεταμένη έρευνα των φακέλων και μελέτη των πρακτικών των Δ.Σ. και πριν δημοσιοποιηθούν λανθασμένα συμπεράσματα, να αναζητούνται πληροφορίες από τους αρμόδιους Κοινωνικούς Φορείς, με βασικό γνώμονα να κατατείνουν στην επίλυση των προβλημάτων των οικότροφων και όχι στη δημοσιοποίηση διαστρεβλωμένων περιστατικών προς εντυπωσιασμό, που σημειωτέον εμπίπτουν στις διατάξεις περί τήρησης αυστηρού απορρήτου.

Εκτός και αν δεν γνωρίζουν οι καταγγέλλοντες, ότι απαγορεύεται σε τέτοιες υποθέσεις λόγω του απορρήτου η δημοσιοποίησή τους, αφού προσκρούουν στο κοινό όφελος και στην προσβολή προσωπικότητας των οικότροφων, αλλά και των υπευθύνων των κοινωνικών φορέων που έχουν δώσει τη ψυχή τους προς επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου