ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

…Και τα μνημεία έχουν γιορτή

και-τα-μνημεία-έχουν-γιορτή-20027

Του Ρήγα Κωνσταντίνου – Κύριλλου, Διπλωματούχου Πιστοποιημένου Ξεναγού

Και όμως τα Μνημεία έχουν και εκείνα την ιδιαίτερα τιμητική Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού τους…Δεν είναι άλλη από την 18η Απριλίου…Η επέτειος αυτή έχει ως στόχο να κάνει τα μνημεία γνωστά στο ευρύτερο κοινό αλλά και να το ευαισθητοποιήσει παράλληλα στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ορίσθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites) την 18η Απριλίου 1982 σένα συμπόσιο στην Τυνησία και φυσικά από την πιο γνωστή στους περισσότερους UNESCO που την οριστικοποίησε αργότερα (Νοέμβριος 1983).

Το ICOMOS ή ελληνιστί Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, που έχει την βάση του στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Απαρτίζεται κυρίως από ιστορικούς, αρχαιολόγους αλλά και από πλήθος επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτέκτονες, χημικούς, πολιτικούς μηχανικούς κ.ά. με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση των μνημείων παγκοσμίως.

Σ’ όλο τον κόσμο λοιπόν λαμβάνουν χώρα κάθε μορφής εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας, ο πολιτισμός της καθώς και πώς διασυνδέονται τα μνημεία στην πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική της εξέλιξη.

Επίσης αποτελεί ημέρα υπενθύμισης των κατεξοχήν προβλημάτων των μνημείων καθεαυτών, αλλά και μια καλή αφορμή εντάξεώς τους στην σύγχρονη πραγματικότητα και στην επικαιρότητα των προβλημάτων εκάστοτε χώρας.

Οσον αφορά τις παραπάνω εκδηλώσεις, το Ελληνικό Παράρτημα του ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, ώστε να εγείρει την συνείδηση των παγκόσμιων δυνάμεων για την ευρύτερη σημασία των μνημείων και την κληρονομιά που εκείνα πρεσβεύουν για την ανθρωπότητα.

Στα πλαίσια αυτά τα μνημεία της πόλεως μας Σέσκλο, Διμήνι, αρχαία Δημητριάδα, Φθιώτιδες Θήβες – Νέα Αγχίαλος, Αλος μας καλούν να τα τιμήσουμε με την επίσκεψή μας, ενώ καλό θα ήτανε όσοι μπορέσουν να επισκεφτούν τους παραπάνω χώρους και να επισκεφτούν και το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο επίσης περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα προερχόμενα επίσης από τους χώρους των μνημείων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου