ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγροτουρισμός μέσα από τις εκδηλώσεις της «Μαγνήτων Κιβωτός»

αγροτουρισμός-μέσα-από-τις-εκδηλώσει-115507

Του Βασίλειου Χατζόπουλου, Γεωπόνου, Περιφερειακού Σύμβουλου Μαγνησίας

Με αφορμή της παρουσίασης των δράσεων και εκδηλώσεων για το «Θεματικό Ετος Πολιτισμού 2016» και του ημερολογίου με θέμα «Γυναικείοι Συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν». εισπράξαμε όλοι μας την ανάγκη να γνωρίσουμε τις διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία.

Το σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης είναι η προώθηση ενός νέου μοντέλου αγροτουριστικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, στις παραδόσεις και τον πολιτισμό της αγροτικής κοινωνίας και στις συμπεριφορές αναψυχής των καταναλωτών.

Ενός μοντέλου που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών για ανάπτυξη και στις αντιλήψεις της τουριστικής πελατείας για διακοπές στην ύπαιθρο.

Αυτή η ανάπτυξη του αγροτουρισμού μπορεί να έχει άμεση σχέση με την αύξηση της απασχόλησης και κατά συνέπεια, της οικονομικής βελτίωσης, τουλάχιστον σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Άλλοι τομείς που μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά είναι η συγκράτηση και η επιστροφή των νέων στον τόπο τους, η δημιουργία νέων δραστηριοτήτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Στον αγροτουρισμό κατέχουν ιδιαίτερη θέση δραστηριότητες σχετικές με θρησκευτικά, λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, γαστρονομικά και πολιτισμικά στοιχεία της τοπικής κοινωνίας.

Η μοναδικότητα και αυθεντικότητα αυτών των τοπικών πολιτισμικών στοιχείων, δημιουργεί μια πολυμορφία πολιτισμικού ενδιαφέροντος η οποία μπορεί να προκαλέσει, να προσελκύσει και να ψυχαγωγήσει τουρίστες κάθε προέλευσης και ταυτότητας. Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μοντέλο αγροτουρισμού, διότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε και θα εκμηδένιζε τις πολλές και διαφορετικές δυνατότητες, τοπικού χαρακτήρα που η περιοχή μας διαθέτει.

Αντιθέτως, η ανάδειξη ανεκμετάλλευτων τοπικών φυσικών, εθιμικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών πόρων, μπορεί να αναπτύξει τις τοπικές υποδομές, την τοπική οικονομία και κυρίως την αγροτική οικονομία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια περιοχή με μοναδική ποικιλία και ανομοιογένεια φύσης, κουλτούρας και χαρακτηριστικών στοιχείων που σε κάθε βήμα διαφέρει. Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες σήμερα, χρησιμοποιούν τον αγροτουρισμό και τον πολιτισμό ως εργαλεία ανάπτυξης με πολύμορφα πλεονεκτήματα.

Η πολιτεία πρέπει να ανακαλύψει τις τεράστιες δυνατότητες του συνδυασμού αγροτικού και πολιτιστικού τουρισμού, αν θέλει να κάνει βήματα ανάπτυξης και κυρίως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν να εξασφαλίσουν τα οικονομικά μέσα από το κράτος, για να εκφράσουν την θέληση και επιθυμία των πολιτών τους να ασχοληθούν και να αναπτύξουν τον αγροτουρισμό στην περιοχή ευθύνης τους και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προσφέροντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τοπικού αγροτουρισμού και την ανάδειξη των τοπικών πολιτισμικών στοιχείων της Περιφέρειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου