ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για τη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου

για-τη-δημοτική-αρχή-ρήγα-φεραίου-272492

Προ ολίγων ημερών διαβάσαμε την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που αντί να δώσει σοβαρές απαντήσεις στις τεκμηριωμένες καταγγελίες της μείζονος αντιπολίτευσης για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου στον τελευταίο χρόνο, επέλεξε να καλύψει τις μεγάλες ευθύνες της με ένα κείμενο χωρίς νόημα, με ψευδείς αναφορές και προσωπικές προσβολές.

Το ύφος πεζοδρομίου που χρησιμοποίησε ο κ. Νασίκας στην ανακοίνωσή του μαρτυρούν για ακόμα μια φορά ότι είναι άσχετος με τον θεσμικό ρόλο του δημάρχου, αδυνατεί να κατανοήσει απλά πράγματα, δεν έχει καμία σχέση με διοίκηση, διαχείριση και έλεγχο. Κατά συνέπεια δεν κατάλαβε ότι μέσα σε ένα χρόνο διέλυσε οικονομικά και διοικητικά τον δήμο.

1. Χρηματικά διαθέσιμα και Πλεόνασμα.

Η άγνοια για θέματα οικονομικής φύσεως είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν μπορεί να διαχωρίσει ο ίδιος και οι «οικονομικοί του σύμβουλοι» τους όρους χρηματικά διαθέσιμα και πλεόνασμα. Ας ρωτήσουν έναν μαθητή δημοτικού να τους το ξεδιαλύνει.

Αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι στις 31-8-2014 παραλάβανε τον δήμο με χρηματικά διαθέσιμα 1.175.000 €, με συνολικές υποχρεώσεις 754.000 € και από την απλή μαθηματική πράξη προκύπτει ότι εάν πληρώνανε όλες τις υποχρεώσεις, ο δήμος θα είχε πλεόνασμα χρημάτων 421.000€.

Μάλιστα οι οφειλές αυτές θα είχανε αποπληρωθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αν το καλοκαίρι του 2014 και μετά τις εκλογές, η τότε αντιπολίτευση και σημερινή δημοτική αρχή δεν έκανε συνεχώς προσφυγές για να μπλοκάρει τις πληρωμές και να κρατήσει τα χρηματικά διαθέσιμα του δήμου για δικούς της σκοπούς …

Στην ανακοίνωσή τους πριν λίγες μέρες ομολογήσανε ότι, μέχρι στιγμής, κατά παράβαση του νόμου, πληρώσανε μόνον 186.000€ από αυτές τις παλιές υποχρεώσεις.

2. Τριμηνιαίες εκθέσεις

Το άρθρο 266 του νόμου Ν3852 επιβάλει τη σύνταξη των τριμηνιαίων εκθέσεων για να ελέγχεται και να παρακολουθείται η σωστή υλοποίηση του προϋπολογισμού. Η δημοτική αρχή έφερε το θέμα προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή, εσκεμμένα μετά από έξι μήνες για να αποκρύψει την τραγική οικονομική θέση στην οποία οδήγησε τον δήμο. Και έχει το θράσος να κατηγορεί εμάς γιατί όπως είχαμε υποχρέωση επισημαίναμε την κατάφορη παραβίαση του νόμου.

Είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας να ελέγχουμε και να επισημάνουμε τα λάθη και τις παραβάσεις των διαδικασιών και των νόμων από τη σημερινή δημοτική αρχή. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να προστατέψουμε τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών από τη δική τους καταστροφική μανία.

3. Αρνητική οικονομική θέση του δήμου – 372.907 € στο τέλος Ιουνίου 2015

Αναρωτιέται η δημοτική αρχή πώς προέκυψε η αρνητική θέση -372.907 € στο τέλος Ιουνίου και δηλώνει ως αιτία, ότι έχουν μειωθεί τα έσοδα και οι επιχορηγήσεις. Για ακόμα μια φορά δείχνουν την ασχετοσύνη τους, την ανευθυνότητα και την αδιαφορία.

Γιατί από 1-9-2014 έως 30-6-2015 ο Δήμος μας είχε συνολικά έσοδα 3.804.000 € και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το εξάμηνο του 2014 είχε περισσότερα έσοδα κατά 98.563€ . Η αρνητική θέση προέκυψε από τις αλόγιστες και ανεξέλεγκτες δαπάνες, οι οποίες έφτασαν σε αυτό το διάστημα τα 4.407.000€, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες που δεν έχουν ακόμα βεβαιωθεί και οι οποίες θα αυξήσουν πολύ περισσότερο την αρνητική θέση.

Αγαπητοί δημότες, αντιλαμβάνεστε ότι μάταια μπορούμε να ελπίζουμε στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης όταν ο δήμαρχος και οι οικονομικοί του σύμβουλοι δεν πήραν ΧΑΜΠΑΡΙ ότι οι δαπάνες που έκαναν ξεπέρασαν κατά 603.000 € τα έσοδα που είχαν και έχουν το θράσος να μιλούν για ορθολογική διαχείριση.

4. Δαπάνες καυσίμων

Η δημοτική αρχή, κατά παράβαση του νόμου…. επί οκτώ μήνες αρνιόταν να δώσει προς έλεγχο τα στοιχεία κατανάλωσης καυσίμων τα οποία της είχαμε ζητήσει και ο καθένας μας βεβαίως αντιλαμβάνεται τον λόγο απόκρυψης των στοιχείων.

Φτάσανε σε σημείο να απευθυνθούν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για να ζητήσουν την άδεια να μην μας δώσουν τα στοιχεία ευτελίζοντας τον θεσμό του δημάρχου και του αντιδημάρχου.

Στη συνέχεια, έκπληκτος διαπίστωσα ότι στις 13-10-2015 (πριν τρεις ημέρες) αναρτήσανε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο οποίο μας παραπέμπανε για να ενημερωθούμε, δαπάνες καυσίμων αξίας 46.195€ που έγιναν πριν ένα χρόνο, δηλ. του περσινού Οκτωβρίου, Νοεμβρίου.

Υπό του φόβου του ελέγχου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες που έχουν ενημερωθεί από εμάς, τώρα αναρτούν δαπάνες και πολλές άλλες αποφάσεις για εντάλματα πληρωμών.

Επιπλέον, από τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνεται ότι για ακόμα μια φορά ψεύδονται, όταν λένε ότι πλήρωσαν 33.000 € για καύσιμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τα 24.000€ από αυτό το ποσό αφορούν δαπάνες Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου 2014 της σημερινής δημοτικής αρχής.

Επιτέλους με πόση ανευθυνότητα, υποκρισία, κοροϊδία και ψέμα θα φορτώσουν τους δημότες;

5. Μετρητά στο Ταμείο του Δήμου 322.000 € τον Απρίλιο και 225.000€ τον Ιούνιο

Αναφέρει η Δημοτική Αρχή ότι τα ποσά αυτά, αν και φαίνονται στις μηνιαίες καταστάσεις, δεν υπήρχαν στο Ταμείο του Δήμου και αφορούν εντάλματα μισθοδοσίας για τα οποία δεν έχουν γίνει εγγραφές στο λογιστικό σύστημα. Δηλαδή μας λέει ότι η οικονομική υπηρεσία δεν μπόρεσε στο διάστημα τεσσάρων μηνών να κάνει τις εγγραφές τεσσάρων ενταλμάτων; Γιατί το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ως εγγραφή για πρώτη φορά το 2015; Και αν αυτά τα ποσά αφορούν όπως λέτε εντάλματα μισθοδοσίας τα ποσά στο ταμείο των 37.597 € τον Φεβρουάριο, 43.672 € τον Μάρτιο, 44.361€ τον Μάιο είναι και αυτά εντάλματα μισθοδοσίας;

6. Προσφυγή σε απόφαση του Ν.Π.Δ.Δ.

Επειδή ο κ. Νασίκας δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα και για να γνωρίζουν οι δημότες, τους ενημερώνουμε ότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη διοίκηση διότι η σημερινή δημοτική αρχή, με αποφάσεις του Δημάρχου και της Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ (με αριθμούς ανάρτησης στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ: ΩΠ84Ω19-6ΧΤ, 6ΥΕ8ΟΚΧΩ-6ΥΟ και 7ΓΚΩΚΧΩ-6ΥΟ) αποφάσισε να κάνει δαπάνες συνολικού κόστους 6.434 € με απευθείας αναθέσεις για διαφημιστική προβολή και για προμήθεια ειδών κρεοπωλείου, κάβας, οικιακής χρήσεως για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων εργατικής Πρωτομαγιάς, οι οποίες τεκμηριωμένα δεν έγιναν ποτέ και σε κανένα διαμέρισμα του δήμου.

Κύριε Νασίκα, εάν σύμφωνα με τις αποφάσεις έγιναν αυτές οι προμήθειες και έχουν έρθει παραστατικά (τιμολόγια), να μας πείτε ποιος παρέλαβε τα 5.160 σουβλάκια. Ποιος τα έψησε και ποιος τα έφαγε. Να μας πείτε επίσης ποιος ήπιε μπύρες και κρασιά αξίας 2.094 €.

7.Δάνειο

Η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να πάρει απόφαση για να ζητήσει δάνειο διότι με τις αλόγιστες δαπάνες μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου, διέλυσε τα οικονομικά του δήμου και δεν έχει να πληρώσει τους προμηθευτές, πιθανώς ούτε και τους υπαλλήλους.

Πόσο ανεύθυνο και γελοίο είναι να μας λένε ότι χρειάζονται το δάνειο για τα συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής;

Να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο του 2014 αντιγράψανε, υιοθετήσανε και ψηφίσανε ως δικό τους τεχνικό πρόγραμμα (γιατί δεν είχανε τίποτα να προτείνουν ), το τεχνικό πρόγραμμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής , χωρίς βέβαια να υλοποιήσουν κανένα ουσιαστικό έργο από το πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν έχει δημιουργηθεί καμία απολύτως επιβάρυνση στα οικονομά του δήμου.

Εάν και αυτό κ. Νασίκα σας είναι δύσκολο να το καταλάβετε τότε σας λέμε ότι ο δήμος δεν είναι παιδική χαρά για να περνάτε την ώρα σας. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας.

Σας έχουν γίνει εφιάλτης οι εκλογές του 2019, ασχολείστε μόνον με αυτό και το μόνο που σας ενδιαφέρει να μάθετε είναι ποιος θα είναι υποψήφιος θεωρώντας βέβαια σίγουρη τη δική σας υποψηφιότητα. Κοιμάστε –ξυπνάτε με τον ίδιο εφιάλτη.

Σας ενοχλεί η σύμπνοια της ομάδας της μείζονος αντιπολίτευσης και η άριστη συνεργασία μου με όλους και με τον επικεφαλής μας κ. Πάσχο.

Σε ότι με αφορά σας έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν με ενδιαφέρει το 2019, δεν ασχολούμαι με τις εκλογές του 2019. Εγώ έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση των δημοτών και θα αγωνίζομαι με όλες τις δυνάμεις μου να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.

Θα ήταν ευχής έργο δείχνοντας και εσείς τον στοιχειώδη σεβασμό στους δημότες να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα τους και σταματήστε επιτέλους να ασχολείστε με τις εκλογές του 2019.

Στον ένα χρόνο της θητείας μου ως δημοτικός σύμβουλος σεβάστηκα και ποτέ δεν έθιξα την αξιοπρέπεια κανενός μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντιπαρέρχομαι τον ειρωνικό χαρακτηρισμό «Φωστήρας» που μου απέδωσε ο κ. Νασίκας, και ο οποίος θεωρώ ότι αξιολογείται ηπιότερος από το άσχετος, ανεύθυνος και καταστροφικός, για να μην αναφέρω τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε λίγο πριν τις εκλογές ο σημερινός αντιδήμαρχος κ Παπαρούνας.

Κλείνοντας θέλω να ενημερώσω τους δημότες ότι όσα οικονομικά στοιχεία έχω αναφέρει, προέρχονται από τα επίσημα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου και δεν αμφισβητούνται.

Για να αποδειχτεί η αλήθεια των όσων έχω αναφέρει και έχω ισχυρισθεί, για να μπορούν οι δημότες να βγάλουν οι ίδιοι τα συμπεράσματα τους για την αλήθεια και για να σταματήσουν επιτέλους από την πλευρά σας, τα ψέματα, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των δημοτών, προκαλώ τον κ. Νασίκα και τον κ. Παπαρούνα να αναρτήσουν στον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου τα εξής έγραφα:

Α. τις σελίδες 3και 4 του Ισοζυγίου Γενικής λογιστικής με ημερομηνία 31-8-2014 όπου αναφέρονται τα χρηματικά διαθέσιμα και οι υποχρεώσεις του δήμου.

Β. την κατάσταση Προϋπολογισμού Δαπανών από 1-9-2014 έως 31-12-2015

Γ. την κατάσταση Προϋπολογισμού Εσόδων από 1-9-2014 έως 31-12-2014

Δ. την σελίδα 3 Στοιχεία Ισολογισμού Δ τριμήνου 2014 όπου φαίνονται οι αυξημένες δαπάνες και τα χρηματικά διαθέσιμα με 31-12-2014.

Ε. την σελίδα 3 Στοιχεία Ισολογισμού Β τριμήνου 2015 όπου φαίνονται οι υποχρεώσεις του δήμου και τα χρηματικά διαθέσιμα και τεκμηριώνετε η αρνητική θέση -373.000 €

Ζ. την κατάσταση εκτέλεσης προϋπολογισμού Δαπανών 2015 από 1-1-2015 έως 30-6-2015

Η. την κατάσταση εκτέλεσης προϋπολογισμού Εσόδων 2015 από 1-1-2015 έως 30-6-2015

Θ. Τις αποφάσεις για τις εκδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου