ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Προτάσεις για την αναβάθμιση του αμπελοοινικού κλάδου»

προτάσεις-για-την-αναβάθμιση-του-αμπ-276023

Οι προτάσεις που θα αναφερθούν δεν εγγυώνται θαύματα, ούτε βεβαίως αναφέρονται ως μέτρο ισχυρής πίεσης, ωστόσο είναι απαραίτητα να γίνουν ή να αρχίσουν βήματα για την βελτίωση των όρων παραγωγής στον αμπελοοινικό κλάδο.

Η αύξηση της έκτασης του μέσου κλήρου στην αμπελοκαλλιέργεια είναι τελείως απαραίτητη προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε άδειες φυτεύσεις σε αμπελουργούς που επιθυμούν να μεγαλώσουν τον κλήρο τους.

Η χώρα μας έχει την δυνατότητα να ζητήσει από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επαναδιαπραγμάτευση, λόγω των εκτάκτων εθνικών συνθηκών, του ποσοστού αύξησης των δικαιωμάτων φύτευσης και να δοθεί εξαίρεση από τον κανόνα του 1% και να μπορέσει η χώρα μας να ικανοποιήσει τις συσσωρευμένες αιτήσεις για δικαιώματα φύτευσης. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει η χώρα μας να ζητήσει να εξεταστεί η κατάργηση ή τουλάχιστον η χαλάρωση της ταξινόμησης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου ανά αμπελουργικό διαμέρισμα. Ολη η Ελληνική επικράτεια γιατί να μην αναγνωριστεί ως ενιαίο αμπελουργικό διαμέρισμα, όπως είναι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάθε περιοχή να προστατεύεται από τον τεχνικό φάκελο με προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Οι αμπελουργοί θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του ν. 4015/2011 για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία θα εκχωρούνται εξουσίες στις τοπικές διεπαγγελματικές οργανώσεις που θα αναγνωρίζονται οι αποφάσεις τους και θα δεσμεύουν όλους τους αμπελουργούς. Η αυτοδιαχείριση στην οποία βασίζεται η λειτουργία τέτοιων διεπαγγελματικών οργανώσεων εγγυάται, όπως και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, την ύπαρξη ελέγχων και την συνειδητοποίηση της ανάγκης προστασίας της φήμης μια ολόκληρης περιοχής με προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωργικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Σήμερα ο αμπελοοινικός κλάδος αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανάπτυξης στον τομέα της αγροδιατροφής και έτσι όλοι μας πρέπει σε αυτόν τον προσανατολισμό με σοβαρότητα να συμβάλουμε.

Ενα από τα ισχυρά όπλα των ανταγωνιστών των ελληνικών κρασιών είναι οι μεγάλοι διαθέσιμοι όγκοι παραγωγής που υπάρχουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη χώρα μας οι περιορισμένες εκτάσεις του αμπελώνα, ο εγκλωβισμός της παραγωγικής προσπάθειας στα στενά όρια κάποιων περιοχών και η ισχύς της απαγόρευσης σε ότι αφορά στις νέες φυτεύσεις και μάλιστα με τον μανδύα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού κλάδου.

Οι ιθύνοντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι χωρίς αμπέλια δεν γίνεται κρασί και χωρίς συστηματική, οργανωμένη και με σχέδιο επέκταση του ελληνικού αμπελώνα, η ανάπτυξη του κλάδου θα παραμείνει σε ολίγους προνομιούχους (αμπελοοινικά καρτέλ) που πολύ λίγο μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου