ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ανάπτυξη μάλλον θα αργήσει

η-ανάπτυξη-μάλλον-θα-αργήσει-281964

Η τελευταία επταετία έχει δυστυχώς επιφέρει ένα βαρύ τίμημα στην ελληνική πραγματικότητα. Εκατομμύρια Ελληνες έχουν δει τις ζωές τους να μεταμορφώνονται προς το χειρότερο μέρα με την μέρα. Αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει, ο λαϊκισμός για ακόμη μια φορά καλά κρατεί αλλά τα αποτελέσματα και τις συνέπειες του θα τα βιώσουμε όλοι μας πολύ σύντομα. Θεωρίες για έξοδο πολλές έχουν ήδη ειπωθεί καθώς και λύσεις από διαφόρους ειδήμονες αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι όπως πάντα αμείλικτη. Γιατί όμως φτάσαμε άδω; Οι πολυδιαφημισμένες επιτροπές ειδικών προσπαθούν να εξηγήσουν ή μάλλον να ξετυλίξουν το κουβάρι της πτώσης ενός ολόκληρου έθνους.

Οι απόψεις ποικίλουν από άκρως σοβαρές οικονομικές αναλύσεις μέχρι το ψεκασμό ενός ολόκληρου έθνους από σκοτεινές παρασκηνιακές δυνάμεις. Αλλά υπάρχει ευτυχώς μια ομάδα ανθρώπων που υποστηρίζει, από τις αρχές, ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ηθική και όχι τόσο οικονομική, ή τουλάχιστον η δεύτερη έπεται της πρώτης. Οι Ελληνες σταδιακά έχουν χάσει τις αξίες τους αυτές που έκαναν την Ελλάδα το έθνος που μεγαλούργησε ανά τους αιώνες.

Δυστυχώς η ταπεινή μου άποψη τείνει να συμφωνεί με τους τελευταίους. Επιβεβαίωση όλων αυτών είναι το περιστατικό που συνέβη το Σάββατο στην παραλία της πόλης μας. Μια παρέα νεαρών ουσιαστικά ώθησε έναν εξαντλημένο μετανάστη να βουτήξει στην θάλασσα με αντίτιμο δυο ευρώ. Ειλικρινά στο άκουσμα της είδησης μόνο απογοήτευση μπορεί να νιώσει ο καθένας μας. Είναι αυτή η νέα γενιά των Ελλήνων; Αυτές είναι αρχές που πλέον έχουμε; Δεν μπορώ να διανοηθώ καν πως ένα ανθρώπινο ον θα έβρισκε ευχαρίστηση με το να ταπεινώσει και πιθανότατα να εκθέσει σε κίνδυνο την ζωή ενός συνανθρώπου. Δεν μπορώ καν να φανταστώ ποιος άρρωστος νους θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με αυτόν των τρόπο σε έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο να επιβιώσει. Να επιβιώσει κυριολεκτικά αναζητώντας μέσω της επαιτείας την τροφή του ώστε να διατηρηθεί στην ζωή.

Αγαπητοί μου συμπολίτες προτού βιαστείτε να κατηγορήσετε τους νεαρούς, ή να τους προσδώσετε το χαρακτηρισμό των άμυαλων, αναλογιστείτε. Το περιστατικό συνέβη σύμφωνα με το δημοσίευμα σε μια κατάμεστη παραλία του Βόλου μπροστά στα μάτια εκατοντάδων συμπολιτών μας. Ομως ούτε ένας δεν σταμάτησε ή ζήτησε εξηγήσεις από τους νεαρούς. Ούτε ένας δεν προσφέρθηκε να βοηθήσει αυτόν τον άνθρωπο όταν βγήκε από την θάλασσα μούσκεμα, η έστω κάλεσε το Λιμενικό Σώμα η κάποια δημόσια αρχή.
Δυστυχώς καθημερινά περιστατικά σαν και αυτό, οδηγούν στο αρχικό συμπέρασμα ότι η παρακμή μας είναι πάνω από όλα ηθική.

Εχουμε απολέσει προφανέστατα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία έδωσαν την αίγλη σε αυτό το έθνος, και απλώς πλέον ψάχνουμε τον πρώτο εύκολο στόχο για να του καταλογίσουμε την ευθύνη. Σήμερα είναι οι τοκογλύφοι Ευρωπαίοι, οι διαφθαρμένοι πολιτικοί, και σκοτεινές αδελφότητες που επιβουλεύονται την χωρά μας και άλλα μύρια. Ο δρόμος της ανάκαμψης θα έρθει μόνο όταν αναλογιστούμε και αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Μέχρι τότε για καλό και για κακό αποφεύγετε τις βόλτες κατά τη διάρκεια ύποπτων πτήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου