ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οταν το νόμισμα σου επιβάλει πολιτική

οταν-το-νόμισμα-σου-επιβάλει-πολιτική-330866

Του Χάρη Σ. Πουλάκη

Προσπαθούν να μας πείσουν οι κυρίαρχοι κύκλοι του παλαιού και νέου κατεστημένου ότι στη Λαϊκή Ενότητα υπάρχουν ακραίοι οικονομιστές με εμμονές υπέρ της δραχμής. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Η ΛA.Ε. δίνει έμφαση στις πολιτικές και όχι στο νόμισμα. Βέβαια για τον Κ. Μάρξ η Βάση της Κοινωνίας είναι η οικονομία και οι παραγωγικές σχέσεις. Αυτές πρώτα πρέπει να θέσουμε στην υπηρεσία του λαού εάν επιδιώκουμε την αλλαγή προς όφελος των λαϊκών τάξεων. Και εδώ έγκειται το ερώτημα τι κάνεις όταν το νόμισμα σου επιβάλει πολιτικές λιτότητας όπως το ευρώ;

Από το σύμφωνο για την ΟΝΕ το 2001 και όλες τις μετέπειτα συνθήκες είναι ξεκάθαρο ότι το ευρώ ως συστημικό νόμισμα σου επιβάλει τον νεοφιλελευθερισμό οικονομικά και τον συντηρητισμό πολιτικά ως εργαλεία άσκησης της εξουσίας. Ετσι η ρήξη μέχρις εσχάτων με την Ε.Ε. και η έξοδος από την ΟΝΕ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανοίξουν νέοι σοσιαλιστικοί και προοδευτικοί ορίζοντες.

Ομως ας τα δούμε από την αρχή με σύνεση και ηρεμία χωρίς ευρωμανεία και υστερία όπως οι απολογητές του καθεστώτος της υποτέλειας. Το νόμισμα εκφράζει κοινωνικές, ταξικές και παραγωγικές σχέσεις. Συνεπώς και ένα εθνικό νόμισμα μπορεί να εκφράζει την κυριαρχία μιας ντόπιας ολιγαρχίας, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες με την παλιά δραχμή. Ωστόσο ένα εθνικό νόμισμα έχει την δυνατότητα να εκφράσει και την κυριαρχία του ίδιου του λαού και του κόσμου της εργασίας. Μπορεί να συμβάλει ως πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά του λαού μας με όρους δημοκρατίας να οικοδομήσει μια κοινωνία και μια οικονομία με βάση τα ζωτικά του συμφέροντα.

Για αυτό η Λαϊκή Ενότητα οραματίζεται μια άλλη δραχμή ένα νέο εθνικό και προοδευτικό νόμισμα που θα είναι όπλο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Στο τώρα όμως. Το ευρώ ποιον αντιπροσωπεύει; Είναι ξεκάθαρο πως το ευρώ εκπροσωπεί μόνο το μεγάλο ευρωπαϊκό (και ελληνικό) κεφάλαιο και τις αγορές που επιζητούν να επιβληθούν με όρους νεοαποικιοκρατίας πάνω σε χώρες και λαούς. Ωστόσο η συζήτηση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς χρέος και ευρώ έχει σχεδόν ποινικοποιηθεί. Αυτή η ιδεολογική καταστολή απέναντι σε όσους αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της Ε.Ε. και το ευρώ έχει στόχο τον εγκλωβισμό της Ελλάδας σε ένα καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας.

Η ΛΑ.Ε. είναι ίσως η μόνη δύναμη που με θάρρος αντιτάσσεται σε αυτό το νέο κυνήγι μαγισσών και βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του μόχθου σαλπίζοντας την αντίσταση στον μονεταριστικό ολοκληρωτισμό. Για τη ΛΑ.Ε. το δόγμα μη μου την Ε.Ε. τάραττε δεν ισχύει. Ας το αναμασούν οι ιδεοληπτικοί νεοφιλελεύθεροι. Για τη Λαϊκή Ενότητα ρεαλισμός είναι ό,τι συμφέρει το Λαό μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου