ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η απλοχεριά του «Αμερικάνου»

η-απλοχεριά-του-αμερικάνου-374085

Του Βασίλη Καραμπερόπουλου

Ηταν δύσκολοι καιροί της δεκαετίας του ΄20. Οι αγρότες που μόλις είχαν πάρει τους γεωργικούς κλήρους, χωρίς ζώα αροτριώντα στην αρχή, περνούσαν δύσκολες μέρες. Οι περισσότεροι δεν είχαν ούτε σπίτια. Η Αγροτική Τράπεζα δεν είχε ιδρυθεί ακόμη και οι τοκογλύφοι οργίαζαν κυριολεκτικά στο Θεσσαλικό κάμπο, με τα επιτόκια να φθάνουν και το 50-70 %. Φοβερή, άγρια κατάσταση με τις δυσκολίες των αγροτών καθημερινά να πολλαπλασιάζονται και η οικονομική δυσπραγία σε απεριόριστα ύψη. Στο Βελεστίνο ειδικά υπήρχαν πολλοί μικροϊδιοκτήτες, με ποτιστικές καλλιέργειες που αρδεύονταν με το νερό της Υπέρειας Κρήνης, που είχαν κάποιο εισόδημα.

Επίσης στο Βελεστίνο ειδικά, υπήρχε μια σχετική ευφορία με τον ερχομό πολλών, εκατοντάδων μεταναστών από την Αμερική, όπου εργάσθηκαν για 20-25 χρόνια και είχαν φέρει κάποιο κομπόδεμα. Ενας από αυτούς ήταν και ο «Αμερικάνος» (Κων. Καραμπερόπουλος) που μόλις είχε έλθει από την Αμερική, στην οποία εργάσθηκε για 20 χρόνια 1904-1924 και με τις οικονομίες του έφερε αρκετά χρήματα. Ομως φάνηκε να μην υπολογίζει την αξία των χρημάτων και να μην έχει την προδιάθεση τυχόν ανατρεπτικές, αντιοικονομικές καταστάσεις. Και αυτό του στοίχισε αρκετά. Ανοιχτοχέρης όπως ήταν, ήταν θετικός σε κάθε ζήτηση χρημάτων, άρχισε να βοηθάει οικογένειες που τα είχαν ανάγκη, άλλες για αγορά εφοδίων, άλλες για να παντρέψουν ή να σπουδάσουν παιδιά, άλλες για απόκτηση κατοικίας.

Τη δική του συνδρομή δέχθηκαν πολλές αγροτικές οικογένειες από το Σεφανοβίκειο, το Σωτήριο, Αρμένιο και άλλα χωριά του κάμπου. Χρήματα δόθηκαν πολλά που κατά κανόνα δεν επεστράφησαν, διότι εν πρώτοις υπήρχε από ορισμένους κακοπιστία, αλλά κυρίως διότι μεσολάβησε ο νόμος Μεταξά, με τη διαγραφή μέρους των χρεών των αγροτών και μετά ήλθε η κατοχή και όλα τα χρέη διαγράφησαν ή εξανεμίσθηκαν με τον εξευτελισμό της δραχμής. Μεταξύ των δανεισθέντων από τον «Αμερικάνο» στο Βελεστίνο, εκτός των άλλων και ο Δημ. Αϋφαντής, ένας τίμιος αλλά πάμπτωχος μεροκαματιάρης; που δύσκολα τα έφερνε βόλτα και ακόμη δυσκολότερα να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις .

Για να αποφύγει κατάσχεση του σπιτιού του απευθύνθηκε στον «Αμερικάνο» και ζήτησε δανεικά. Ο «Αμερικάνος» φύσει ανοιχτοχέρης, του έδωσε ένα σημαντικό ποσό, άτοκα για να ξεχρεωθεί. Οταν ήλθε ο καιρός να επιστρέψει τα δανεικά, δήλωσε αδυναμία και απευθυνθείς στον «Αμερικάνο» του είπε «Κώστα χρήματα δεν έχω για να ξοφλήσω το χρέος μου. Σε ευχαριστώ για τη βοήθειά σου. Και για να εξοφλήσω την υποχρέωσή μου, σου δίνω τον μπαξέ που έχω στη θέση Τσιφλίκι». Και η απάντηση του «Αμερικάνου»: Δεν θέλω τον μπαξέ σου. Κράτησε τον για να προικίσεις το κορίτσι σου. Το χρέος στο χαρίζω.

Η μεγαλοθυμία και η λεβεντιά του «Αμερικάνου» λειτούργησαν με το σωστό τρόπο. Το φτωχό νοικοκυριό σώθηκε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου