ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι σταχτάρες ή αλλιώς πετροχελίδονα ζητούν χέρι βοήθειας

οι-σταχτάρες-ή-αλλιώς-πετροχελίδονα-ζ-398744

Οδηγίες από τον υπεύθυνο του πρώην Σταθμού Προστασίας και Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πουλιών, Στάθη Χαλαστάρα

Αποδέκτες τηλεφωνημάτων από πολίτες που αναζητούν πληροφορίες και βοήθεια για τη διάσωση πετροχελίδονων που έχουν εντοπιστεί να πεταρίζουν στο έδαφος και να αδυνατούν να πετάξουν, γίνονται το τελευταίο διάστημα τα μέλη του Σταθμού Προστασίας και Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πουλιών. Ο σταθμός λειτουργούσε στη Ν. Ιωνία, έχει όμως σταματήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα κενό.

Ο υπεύθυνος του πρώην σταθμού, Στάθης Χαλαστάρας, με αφορμή τηλεφωνήματα δημοτών του Βόλου, που έχουν εντοπίσει αβοήθητα πετροχελίδονα, επισημαίνει την ανάγκη για βοήθεια σε ένα πουλί που μας συντροφεύει τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως στις πόλεις. Τη γνωστή Σταχτάρα ή «Πετροχελίδονο» των παραδοσιακών τραγουδιών.

«Μοιάζει με τα χελιδόνια, όμως δεν συγγενεύει καθόλου μαζί τους. Περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πετώντας. Τρέφεται στον αέρα, ζευγαρώνει στον αέρα, «κοιμάται» στον αέρα. Αντίθετα στο έδαφος η Σταχτάρα είναι κυριολεκτικά σα «χαμένη» μιας και τα μικροσκοπικά της πόδια είναι πολύ αδύναμα για να της επιτρέψουν να απογειωθεί. Αυτός είναι κυρίως και ο λόγος που γράφω αυτές τις σύντομες πληροφορίες και γίνεται και η αφορμή οκτώ χρόνια από το σταμάτημα της λειτουργίας του Σταθμού Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών που λειτουργούσε στη Νέα Ιωνία, να γινόμαστε συχνά αποδέκτες τηλεφωνημάτων για σχετική παροχή πληροφόρησης και βοήθειας ή και οι ίδιοι να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την διάσωση αυτού του υπέροχου πτηνού.

Η Σταχτάρα έχει σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο χρώμα. Η ουρά της είναι κοντή και διχαλωτή, ενώ οι φτερούγες της, μακριές και σε σχήμα δρεπανιού φαίνονται τεντωμένες και άκαμπτες όταν πετά.

Κοινωνικό και παιχνιδιάρικο πουλί, ιδιαίτερα την περίοδο του ζευγαρώματος που κυνηγάει η μία την άλλη με τσιρίγματα γύρω από τις στέγες των σπιτιών και ζευγαρώνει… εν πτήσει! Το πέταγμά της είναι εξαιρετικά γρήγορο, με συχνό φτεροκόπημα. Την ώρα της πτήσης, τρώει μικρά έντομα και άλλα ζωύφια στον αέρα, που βρίσκει σε πολύ μεγάλο ύψος. Παρατηρείται συχνά σε κατοικημένες περιοχές όπου φωλιάζει σε διάφορες κοιλότητες των κτιρίων (αεραγωγούς, κάτω από πρεβάζια, κεραμίδια κ.α.).

Γι΄ αυτό αν δείτε το πτηνό της εικόνας με αυτά τα χαρακτηριστικά στο έδαφος να πεταρίζει, να ξέρετε πως είναι αδύνατον να πετάξει αν δεν το βοηθήσετε!

Πάρτε το στο χέρι σας μην το φοβάστε, είναι τελείως ακίνδυνο, ελέγξτε τα φτερά του αν είναι εντάξει, δεν είναι σπασμένα, βρείτε έναν ανοικτό χώρο πλατεία, πάρκο κ.λπ. και δώστε μια μικρή ώθηση προς τα πάνω 1 έως 1,5 μέτρο και ταυτόχρονα αφήστε το…η Σταχταρίτσα έφυγε και εσείς σώσατε ένα καλοκαιρινό επισκέπτη», αναφέρει ο κ. Χαλαστάρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου