ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το 3ο Μνημόνιο είναι εξοντωτικό για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

το-3ο-μνημόνιο-είναι-εξοντωτικό-για-τις-402792

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το 3ο Μνημόνιο που με εκβιασμούς επέβαλαν οι εταίροι – εκβιαστές μας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πλήρες αδιέξοδο. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο δεν στηρίζεται για να επιβιώσει την περίοδο της κρίσης, αλλά το αντίθετο, τιμωρείται!

Είναι εμφανές βέβαια ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θα στενάξει από τα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν πραξικοπηματικά και παρά την επιλογή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να δείξει με τον πιο καθαρό τρόπο την αντίθεσή του σε νέα Μνημόνια και στη συνέχιση της λιτότητας. Ειδικά όμως για την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση το μέλλον είναι τελείως μαύρο αν δεν υπάρξει μια διαφορετική προοπτική ανατροπής αυτών των μέτρων. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο είναι μέτρα που ακόμα κι αν κάποιος έχει καλή διάθεση να τα εφαρμόσει, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο! Είναι αδύνατο ακόμα κι αν μια επιχείρηση εξακολουθεί να είναι υγιής μέσα στην κρίση να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών – εκβιαστών μας.

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε τα εξής σημεία που αφορούν τις ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ):

  1. Φορολόγηση από το 1ο € που θα αυξηθεί πλέον από 26% σε 29%. Δηλαδή ακόμα κι αν μια επιχείρηση έχει κέρδη μέσα σε ένα μήνα 1000€ τα 290€ θα τα πάρει η εφορία. Ήδη το 26% αποτελούσε πολύ βαριά φορολογία για τις ΜΜΕ και πάγιο έτοιμα ήταν η μείωση. Τελικά με το 3ο Μνημόνιο επιβλήθηκε η αύξηση της φορολόγησης. Μια τέτοια αύξηση στη φορολόγηση θα ήταν θεμιτή για επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη κερδοφορία και θα έβρισκε σύμφωνους το σύνολο των μικρών επιχειρηματιών. Όμως τώρα η φορολόγηση αυτή από το 1ο € ανεξαρτήτου κερδοφορίας είναι εξοντωτική και άδικη.
  2. Αύξηση του ΦΠΑ σε πάρα πολλά είδη στο 23%. Πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ γεγονός που θα διευκολύνει και το καταναλωτικό κοινό να κάνει αγορές αλλά και που θα τονώσει την αγορά. Η συμφωνία όμως για το 3ο Μνημόνιο και σε αυτό το σημείο είναι αντίθετη με τις δηλωμένες ανάγκες και διεκδικήσεις επιχειρηματιών και καταναλωτών. Η επιλογή για 23% σε ακόμα περισσότερα είδη αλλά και στην εστίαση είναι ένα μέτρο που θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα περισσότερη ύφεση στην οικονομία, ενώ τα έξοδα του κράτους δεν θα αυξηθούν αφού τελικά μειώνεται το σύνολο των αγορών.
  3. Το πιο ανεφάρμοστο όμως και το πιο εξοντωτικό μέτρο είναι η προκαταβολή 100%. Πρόκειται για ένα μέτρο που κάτω από άλλες συνθήκες θα χαρακτηρίζονταν ως παράλογο κι αδύνατο να ικανοποιηθεί. Δηλαδή αν μια επιχείρηση δηλώσει φέτος κέρδη περίπου 50,000€ και πρέπει να πληρώσει ένα φόρο ας πούμε περίπου 14.000€, του χρόνου το ποσό αυτό θα είναι 14.000Χ2=28.000€. Δηλαδή η τρόικα και οι ευρωπαίοι θεωρούν φυσιολογικό να δίνουμε φόρο για μελλοντικά κέρδη που δεν είναι καν σίγουρο ότι θα έχουμε του χρόνου, ειδικά την περίοδο της κρίσης που διανύουμε.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη πεσμένη οικονομική κατάσταση που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων οριακά κάλυπτε τις ανάγκες της. Αν σε αυτή την περίοδο προσθέσουμε και τις δυσκολίες που επέφερε το capital control των τραπεζών, έτσι όπως επιβλήθηκε από τους εταίρους-εκβιαστές, τότε η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι σημαντικό η κυβέρνηση να σταθεί κατ’ αρχάς στο πλευρό της Μικρομεσαίας επιχείρησης. Να αφήσει περιθώρια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, προκειμένου οι παρενέργειες από αυτό να μην οδηγήσουν σε αδιέξοδο χιλιάδες ΜΜΕπιχειρήσεις. Αυτό να ισχύσει και για τα χρέη προς τράπεζες για δάνεια που μπορεί να έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να ικανοποιήσει δηλαδή τα απολύτως λογικά, φυσιολογικά και δίκαια αιτημάτων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Ακόμα όμως και τώρα που ψηφίστηκε ο νόμος αυτός για τις ΜΜΕ είναι σημαντικό να μην υπάρχει παραίτηση από τα αιτήματα που έχει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας αλλά να συνεχιστούν οι διεκδικήσεις γιατί διαφορετικά θα επέλθει το πλήρες αδιέξοδο. Είναι σημαντικό να περιγραφεί μια άλλη κατεύθυνση εκτός Μνημονίων που θα στηρίζει τις ΜΜΕ. Μια κατεύθυνση που θα ανατρέπει τα Μνημόνια γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αναπνεύσουν οι ΜΜΕ.

Απαίτηση και ανάγκη είναι λοιπόν μετά την εξοντωτική συμφωνία και την ήττα που αναγκάστηκε να υποστεί η κυβέρνηση, να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση για ανατροπή του 3ου Μνημονίου. Αυτή είναι η μόνη λύση για να στηριχθεί η εθνική και τοπική οικονομία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Γιατί είναι σαφές ότι το 3ο Μνημόνιο θα επιφέρει το θάνατο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι ακόμα χειρότερες καταστάσεις στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!

Κανελλής Δημήτρης, μέλος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου& Ν.Ιωνίας μέλος της ομάδας “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου