ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ridi Di Pagliaccio

ridi-di-pagliaccio-402800

Tου Χάρη Δημητρίου, Πληρεξούσιου Υπουργού Α’ επί τιμή

Παρακολουθώ την πολιτική επικαιρότητα στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Λίγες ημέρες πριν έχει γίνει δημοψήφισμα, όπου η μεγάλη πλειοψηφία τού λαού ψηφίζει κατά της λιτότητας και την άλλη ημέρα ο πρωθυπουργός πάει στις Βρυξέλλες και φέρνει σχέδιο συμφωνίας βαρύτατης λιτότητας.

Στη Βουλή η Πρόεδρός της έχει κατέβει από την έδρα και κατακεραυνώνει τον αρχηγό τού κόμματός της και πρωθυπουργό ότι υπέκυψε σε εκβιασμό, στη συνέχεια όμως τον φιλάει σταυρωτά και τον χειροκροτεί. Καμιά τριανταριά βουλευτές τού ίδιου κόμματος έχουν σηκώσει και αυτοί αντάρτικο καταγγέλλοντας ευρωπαϊκό πραξικόπημα.

Η αντιπολίτευση φωνάζει για “θεσμική εκτροπή” τής Προέδρου (αν και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία τού τόπου έχει ψηφίσει και αυτή υπέρ τής ως άνω κυρίας κατά την εκλογή Προέδρου, ξεχνώντας τα υστερικά “βοήθειαααααα” και άλλες ανισόρροπες συμπεριφορές της όσο ήταν απλή βουλευτής).

Αποκαλύπτεται σχέδιο “εφόδου” στο Νομισματοκοπείο στο πλαίσιο των σχεδίων κάποιων βουλευτών για επιστροφή στη δραχμή, αλλά οι εισαγγελείς καθεύδουν, ενώ οι εμπνευστές του δεν παραιτούνται. Προφανώς κάποιος νομομαθής τού κόμματος γνωμοδότησε πως η δέσμευση ‘όποιος αριστερός βουλευτής διαφωνεί οφείλει να παραδίδει την έδρα του’ δεν ισχύει όταν το κόμμα είναι στην εξουσία, αλλά μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση.

Μια υπουργός πάντως παραιτείται από τη θέση της, όταν αποκαλύπτεται ότι η μητέρα της μάλλον γνώριζε για το κλείσιμο των τραπεζών και έσπευσε να σηκώσει έγκαιρα τα λεφτά τής οικογένειας. Δεν παραιτείται όμως από βουλευτής για να μπορεί – λέει – να καταγγέλλει τους συκοφάντες της, που δεν πιστεύουν πως αυτή δεν είχε ιδέα για το τι έκανε η υπερήλικας μάνα της, αφού ήταν πολύ απασχολημένη με το Υπουργείο και δεν είχαν μιλήσει.

Ο πρόεδρος τού κομματιδίου, που πιστεύει ακράδαντα ότι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση είναι “κατ’εντολήν τού ελληνικού λαού”, ψηφίζει τα επώδυνα μέτρα που κατήγγελλε μέχρι τότε, προφανώς γιατί θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός είναι και αυτός ψεκασμένος και ότι σύντομα θα συνέλθει και θα δει το φως το αληθινό.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών που έκανε την υπερήφανη μη-διαπραγμάτευση, μια λείπει στο νησί του, μια λέει “όχι” στα μέτρα χειροκροτώντας όμως τον αρχηγό του και μια άλλη λέει “ναι”, αφού έχει στο μεταξύ δώσει καμιά ντουζίνα συνεντεύξεις.

Από την αντιπολίτευση κάποια κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα επί 35 χρόνια συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό πώς θα έπρεπε να έχει κινηθεί για να μην καταστρέψει τη χώρα και προσφέρονται γενναιόδωρα να στηρίξουν τα μέτρα, που είχαν προσπαθήσει να περάσουν και εκείνα παλιότερα, αλλά δεν τους βγήκαν. Κάποιο άλλο, τέλος, επαναλαμβάνει συνεχώς και με τα ίδια λόγια (βάσει τής πανάρχαιας αρχής “επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως” τα περί “πάλης τού λαού” και “εκβιασμού των μονοπωλίων”.

Την άλλη μέρα ο πρωθυπουργός κάνει ανασχηματισμό για να απαλλαγεί από τους “αντάρτες” και να σχηματίσει την κυβερνητική ομάδα που θα αναλάβει την εφαρμογή των σκληρών μέτρων. Πλην όμως οι νέοι υπουργοί είναι “μια από τα ίδια”, δηλαδή κομματικά στελέχη με ελάχιστη πείρα στους τομείς που αναλαμβάνουν. Ανάμεσά τους και ένας εκπρόσωπος τού κομματιδίου, που έγινε γνωστός στο κοινό χάρις σε σπουδαίους ρόλους του, όπως για παράδειγμα τού ερωτύλου βιοπαλαιστή που αυνανίζεται τηλεφωνικά, αναλαμβάνει Υφυπουργός Πολιτισμού – λάθος, Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κάποια στιγμή, αργά τη νύχτα, με παίρνει ο ύπνος. Ονειρεύομαι ότι ζω σε μια μακρινή χώρα, που εξαιτίας κάποιων ανίκανων πολιτικών της βρίσκεται στο χείλος τής καταστροφής, έχοντας δανειστεί ένα τεράστιο ποσό και υποχρεώνεται να συνάψει νέα συμφωνία που προβλέπει αυστηρούς όρους προκειμένου να γλυτώσει την έξοδο από το ευρώ. Οι τράπεζες έχουν κλείσει, οι τουρίστες φεύγουν, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται, ο κόσμος κάνει ουρές προκειμένου να αποσύρει 50-60 ευρώ. Ο πρωθυπουργός στη Βουλή ομολογεί ότι έκανε λάθη και ζητάει τη συμπαράσταση όλων για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις η αντιπολίτευση τον στηρίζει και τα πρώτα μέτρα υπερψηφίζονται. Γίνεται ανασχηματισμός και σε συμφωνία με τα άλλα κόμματα επιλέγονται οι πλέον έμπειροι πολιτικοί όλων των κομμάτων για τα σημαντικότερα υπουργεία, ενώ ως Υφυπουργοί διορίζονται δοκιμασμένα στελέχη των οικείων Υπουργείων και αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες. Τις διαπραγματεύσεις διεξάγει ο αρμόδιος Υπουργός πλαισιωμένος από διακομματική ομάδα ειδικών, ενώ στη διάρκεια τής διαπραγμάτευσης οι αρχηγοί των κομμάτων είναι σε συνεχή επαφή και συνεννόηση. Σε λίγους μήνες η κατάσταση επανέρχεται στην ομαλότητα και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.

Σ’αυτό το σημείο κτυπά το ρολόι-ξυπνητήρι μου που παίζει το “Ridi Pagliaccio” με τον Παβαρότι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου