ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο κ. Βαρουφάκης θα μείνει ατιμώρητος;

ο-κ-βαρουφάκης-θα-μείνει-ατιμώρητος-434736

Γράφει ο Χάρης Δημητρίου, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ ε.τ.

Η κυβέρνηση κέρδισε το δημοψήφισμα και αφού απηλλάγη από τους κ.κ. Σαμαρά και Βαρουφάκη, εκμαίευσε, στη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, τη στήριξη των κομμάτων τής αντιπολίτευσης (πλην βέβαια τού ΚΚΕ που μονίμως “νίπτει τα χέρια του” και της Χρυσής Αυγής, που αν και είχε κληθεί δεν μετείχε) στη νέα προσπάθεια για άρση τού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μεγάλη επιτυχία τού κ. Τσίπρα έναντι των κομματικών του αντιπάλων, παραμένει όμως το ερώτημα γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή στο τέλος τής προθεσμίας που είχαμε ζητήσει χωρίς συμφωνία με τους εταίρους μας, με συνέπεια να κλείσουν οι τράπεζες και να αρχίσει η κατάρρευση τής οικονομίας.

Μεγάλες είναι οι πολιτικές ευθύνες τού ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική γραμμή που υιοθέτησε μετά τις ευρωεκλογές, η οποία τον οδήγησε μεν στην εξουσία, έχοντας όμως υποσχεθεί “λαγούς με πετραχήλια” στον ελληνικό λαό και κυρίως έχοντας ενοχλήσει βαθύτατα τούς εταίρους μας με απαράδεκτες κατηγορίες και απειλές για αθέτηση των διεθνών μας δεσμεύσεων.

Σημαντικότερες όμως είναι οι ευθύνες τής κυβέρνησης για την πολιτική της ΜΕΤΑ την ανάληψη τής διακυβέρνησης τής χώρας. Διότι εάν οι κάλπικες υποσχέσεις και οι εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών δεν είναι ασυνήθιστες σε όλα τα δημοκρατικά καθεστώτα και συνεπώς δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη διεθνή κοινότητα, οι ενέργειες των εκλεγμένων κυβερνήσεων κρίνονται πολύ αυστηρά όταν παρεκκλίνουν από τις ισχύουσες διαδικασίες και συμφωνίες.

Δυστυχώς αυτό συνέβη από την ελληνική κυβέρνηση από τις 25 Ιανουαρίου και μετά και όχι μόνο μια φορά, βασικά δια της στάσης και συμπεριφοράς τού προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών. Πράγματι, ο κ. Βαρουφάκης, πέραν της εκκεντρικής συμπεριφοράς του, η οποία δεν θα είχε απολύτως καμία σημασία εάν κατά τα άλλα ο κύριος αυτός ήταν σοβαρός και υπεύθυνος διαπραγματευτής, υπήρξε τελείως ακατάλληλος για το ρόλο που είχε αναλάβει.

Εκτός από δηλώσεις που δυναμίτιζαν το κλίμα (ήδη βεβαρυμμένο από την ανικανότητα τής προηγούμενης κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα) στα αρμόδια όργανα, εμφανιζόταν στις συνεδριάσεις απροετοίμαστος, επιμένοντας να κάνει διαλέξεις περί διεθνούς οικονομίας, στις οποίες συν τοις άλλοις κατηγορούσε τους εταίρους μας ακόμη και για οικονομική τρομοκρατία! Με την ανοχή τού Πρωθυπουργού, ο οποίος προφανώς είχε πεισθεί για την ευφυή «διαπραγματευτική τακτική» τού υπουργού του, ηρνείτο να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, σπαταλώντας έτσι τον πολύτιμο χρόνο που απέμενε μέχρι τις 30 Ιουνίου και αναγκάζοντας τελικά τον κ. Τσίπρα να τον βάλει σε “τιμητική αποστρατεία” και να αναλάβει ο ίδιος τη βασική ευθύνη τής διαπραγμάτευσης, χωρίς όμως να πετύχει κάτι καλλίτερο, αφού ο χρόνος πλέον δεν επαρκούσε.

Οι συνέπειες είναι τραγικές για τον ελληνικό λαό και η βλάβη στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία ανήκεστη. Και όμως ο βασικός υπαίτιος αποχωρεί χαριτολογώντας και αυτοηρωποιούμενος. Σε οποιαδήποτε στοιχειωδώς σοβαρή χώρα οι ενδεχόμενες ευθύνες του θα γινόταν αμέσως αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Στη δική μας όμως κάτι τέτοιο μοιάζει με ανέκδοτο. Φρόντισε γι’ αυτό το κομματικό κατεστημένο και ιδιαίτερα ο «αρχιερέας» του Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι ο ιθύνων νους τού νόμου περί ευθύνης υπουργών, στην πραγματικότητα όμως περί “ανευθυνότητας υπουργών”. Ενα νόμο που δεν κατήργησε η “ηθική” κυβέρνηση τής Αριστεράς στο πεντάμηνο που κυβερνά, τυρβάζοντας περί της ΕΡΤ, της Siemens και των αποζημιώσεων τής ναζιστικής Γερμανίας. Οπως δεν αναμένω να συστήσει κάποια επιτροπή η πολυπράγμων κ. Κωσταντοπούλου, η οποία κατά τα άλλα δήλωσε αποφασισμένη να ελέγξει τη συμπεριφορά των τηλεοπτικών καναλιών γιατί με τις εκπομπές τους απέτρεψαν το ΟΧΙ να φτάσει στο 90 ή 95% και έμεινε μόνο στο 60%…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου