ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μη Βιώσιμο το Ελληνικό Χρέος από την Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

μη-βιώσιμο-το-ελληνικό-χρέος-από-την-εκ-434754

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Η Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύθηκε στις 3/7/2015, για τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους, αποφαίνεται ότι αυτό το χρέος, δεν είναι διαχειρίσημο. Υπάρχει μεγάλο και βαθύ χάσμα των Ευρωπαίων πιστωτών μας, που επιμένουν ότι το χρέος της Ελλάδας, των 314 δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα, είναι βιώσιμο. Αυτό επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο, στην επίμαχη ετήσια Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τη μη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας επιμένουν αφάνταστα, γιατί σε ανύποπτο χρόνο, προηγουμένως, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αποφάσισε, οι χρεοκοπημένες χώρες να μην πληρώνουν το χρέος τους και ιδιαίτερα τους τόκους, που θεωρείται, επονείδιστο και αθέμιτο χρέος. Γι αυτό, στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η αντιπαλότητα της Τρόικας και των θεσμών στο τέλος με την Ελληνική Κυβέρνηση, έφθαναν στο απροχώρητο και τελευταία στη ρήξη, για το μέγεθος του πλεονάσματος της χώρας μας, σε 0 έως 3,5 % του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μας (ΑΕΠ). Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα χρειασθεί, τρίτο πακέτο διάσωσης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την επόμενη τριετία, 2016, 2017 και 2018, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι πρόσθετες ανάγκες των 10 δισεκατομμυρίων μέχρι το Φθινόπωρο του 2015.

Η Εκθεση είναι ένα ηχηρό χτύπημα προς τη Γερμανία, η οποία κατά την διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης Τσίπρα, αρνούνταν πεισματικά για την μείωση (κούρεμα) του χρέους της Ελλάδας. Το χρέος της Ελλάδας, το ΔΝΤ δέχεται για να είναι βιώσιμο, πρέπει να μειωθεί κατά 30%. Να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος και όχι μέχρι το 2024, όπως οι θεσμοί επιμένουν και 40 χρόνια περιόδου εξομάλυνσης, με παράλληλες δεσμεύσεις και οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η αποπληρωμή του χρέους, δεν μπορεί να αποπερατωθεί, πριν το 2055, άλλως θα καταστρέψουν την οικονομία της Ελλάδας και θα εξαθλιώσουν τους κατοίκους της. Αλλά δεν πρέπει να γίνει και διαγραφή των τόκων, πριν το 2018.

Με δεδομένη την ευάλωτη δυναμική του χρέους, χρειάζονται περαιτέρω παραχωρήσεις, προκειμένου να μπορέσει να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αντίστοιχους όρους δέσμευσης πρέπει να συνεχισθούν μέχρι το 2018.

Η Εκθεση δημοσιεύθηκε, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της Γερμανικής Κυβέρνησης και το ΔΝΤ τάχθηκε με τις απόψεις και τα επιχειρήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής, με τον κ. Βαρουφάκη, Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, που επέμεινε ότι για να υπάρξει βιώσιμη λύση του χρέους της Ελλάδας πρέπει οπωσδήποτε να κουρευτεί. Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων των πιστωτών μας και η διαγραφή μέρους του χρέους, είναι σήμερα επιβεβλημένη. Λέτε να αλλάξουν πολιτική οι πιστωτές μας, με την πίεση αυτή του ΔΝΤ; Το μέλλον θα δείξει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου