ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανοιχτή επιστολή για την κατασκευή διδακτηρίου στον Αγιο Στέφανο

ανοιχτή-επιστολή-για-την-κατασκευή-δι-436362

Του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα

Ως μόνιμος κάτοικος της συνοικίας Αγίου Στεφάνου Βόλου θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόβλημα που βιώνουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι, αλλά και όσοι έχουν σπίτια ή οικόπεδα – συνολικά χίλια – από την έλλειψη λειτουργίας Δημοτικού Σχολείου στον Αγιο Στέφανο.

Από το 2009 λειτουργεί μόνο το 2/θέσιο 37ο Νηπιαγωγείο Βόλου ως ολοήμερο. Ετσι, όσοι αποφοιτούν, αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά περισσότερα από είκοσι χιλιόμετρα για να μεταβαίνουν προς φοίτηση σε διάφορα Δημοτικά Σχολεία του Βόλου, συνοδευόμενοι από γονείς ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα, δαπανώντας πολύτιμο χρόνο και χρήματα, επειδή δεν έχουν Δημοτικό Σχολείο στον τόπο τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν συγκίνησε αποτελεσματικά την οργανωμένη πολιτεία. Η εκπαίδευση σήμερα (Ιούνιος 2015) δεν παρέχει «ίσες ευκαιρίες» για όλους. Ενώ σε ό,τι αφορά τους μαθητές της συνοικίας Αγίου Στεφάνου η εκπαίδευση λειτουργεί και ως μοχλός αποτροπής της κοινωνικής συνοχής των κατοίκων.

Προσωπικά, από το 2008 μέχρι σήμερα 2015 έχω ενημερώσει γραπτώς πολλές φορές όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τους τοπικούς φορείς, για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης Δημοτικού Σχολείου στη συνοικία Αγίου Στεφάνου. Το πρόβλημα αυτό χρόνια τώρα βασανίζει όλους τους μαθητές που κατοικούν στον Αγιο Στέφανο, αλλά και εμποδίζει τις οικογένειες άλλων μαθητών, που έχουν σπίτια στη συνοικία, να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ, φρενάροντας την ανάπτυξη της συνοικίας.

Συγκεκριμένα, έχω ζητήσει την κατασκευή διδακτηρίου για 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, δεδομένου ότι η συνοικία Αγίου Στεφάνου είναι νέα και, σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται στην πλήρη ανάπτυξη να έχει 6000 κατοίκους. Επομένως, χρειάζεται διδακτήριο τουλάχιστον 6/θεσίου Δημοτικού Σχολείου.

Ενδεικτικά, τη διετία 2008 – 2009 είχα υποβάλει πέντε υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους για την ίδρυση 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου. Ετσι, το Νοέμβριο 2009, ο τότε Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Κων. Ζίκος είχε προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση 4/θεσίου Δημοτικού Σχολείου με την επωνυμία 34ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στον Αγιο Στέφανο. Παράλληλα, ο ίδιος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2009 σε τοπική εφημερίδα, δήλωσε στο δημοσιογράφο του ρεπορτάζ μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με την ονομαστική κατάσταση των μαθητών υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών (πάνω από 65 μαθητές) που κατοικούν στο συγκεκριμένο συνοικισμό και αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα σχολεία μέσα στην πόλη του Βόλου σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων».

Σχετικά με την παραπάνω πρόταση σημειώνω τα εξής:

1. Στις 22 Δεκεμβρίου 2008 με υπόμνημά μου προς τον κ. Δήμαρχο Δήμου Βόλου είχα ζητήσει μεταξύ άλλων τη συνδρομή του για την «Κατασκευή διδακτηρίου για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και παράλληλα την ίδρυση σχολείου».

2. Το 2009 είχα κοινοποιήσει προς τον κ. Δήμαρχο Δήμου Βόλου το υπόμνημά μου με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2009 προς τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα «Κατασκευή διδακτηρίου και ίδρυση 6/θεσίου Δημοτικού Σχολείου στο νέο οικισμό Αγίου Στεφάνου Βόλου». Σημειώνω ότι στο υπόμνημά μου αυτό μου είχε απαντήσει θετικά ο Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Γιάννης Στάμος με το υπ’ αριθμ. Β’ 692/6.3.2009 έγγραφό του, και

3. Ο πρώην Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με το υπ’ αριθμ. 3715ΓΠ894/17.01.2011 έγγραφό του με ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι « … Στο σχεδιασμό του Δήμου Βόλου για τη σχολική στέγη, η υπηρεσία μας θα λάβει υπόψη το αίτημά σας».

Σας υπενθυμίζω ακόμη σχετικά με το εν λόγω πρόβλημα τα εξής:

1. Την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας ως νέου Δημάρχου Δήμου Βόλου ( 1 Σεπτεμβρίου 2014) σας έχω υποβάλει αναφορά – αίτηση με θέμα: «Μαθητές χωρίς Δημοτικό Σχολείο στον Αγιο Στέφανο Βόλου. Αίτημα και προτάσεις». Την αίτησή μου αυτή την έχει δημοσιεύσει και η τοπική εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 7 Σεπτεμβρίου 2014.

2. Στις 19 Νοεμβρίου 2014 σας έχω υποβάλει αναφορά -αίτηση με θέμα: «Κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου και διδακτηρίου 6/θεσίου Δημοτικού Σχολείου ζητούν στον Αγιο Στέφανο Βόλου». Την αίτησή μου αυτή την έχει δημοσιεύσει και η τοπική εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 23 Νοεμβρίου 2014.

3. Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 σας έχω υποβάλει αναφορά – αίτηση με θέμα: «Αιτήματα για την εκπαίδευση των μαθητών του Αγίου Στεφάνου Βόλου», και

4. Στις 24 Απριλίου 2015 σας έχω υποβάλει αναφορά -αίτηση με θέμα: «Αίτημα ανέγερσης διδακτηρίου εξαθεσίου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Στέφανο Βόλου», και, συνοδευτικά, ένα πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο: «Καθολικό αίτημα η ανέγερση εξαθέσιου δημοτικού σχολείου στον Αγιο Στέφανο», που δημοσίευσε η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 21 Απριλίου 2015.

Ασφαλώς, όπως γνωρίζετε, μέχρι σήμερα (Ιούνιος 2015) δεν έχω πάρει απάντηση σε καμία από τις τέσσερις παραπάνω αναφορές – αιτήσεις μου, παραβλέποντας την ισχύουσα σχετική νομοθεσία για απάντηση σε αίτημα πολίτη εντός του νόμιμου χρόνου.

Σας παρακαλώ και πάλι να εγκρίνετε και να εισηγηθείτε κατόπιν σχετικών ενεργειών στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου να δρομολογήσουν, το δυνατόν γρηγορότερο, την εκπόνηση μελετών για την ανέγερση διδακτηρίου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με την προοπτική να λειτουργήσει αυτό ως ολοήμερο στη συνοικία Αγίου Στεφάνου, ώστε να είναι έτοιμες, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μόλις βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τυχόν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλες πηγές με τη φροντίδα της Δημοτικής Αρχής ταυτόχρονα με την εκπόνηση των μελετών.

Η ανέγερση του διδακτηρίου μπορεί να γίνει στο οικόπεδο εννέα στρεμμάτων (Ο.Τ.1291) που έχει παραχωρήσει στο Δήμο Βόλου το 1973 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δημοσίων Υπαλλήλων Μαγνησίας – που ίδρυσε τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου το 1969, οργάνωσε και πραγματοποίησε ο ίδιος όλα τα αναγκαία έργα υποδομής και το 1994 ενέταξε τον οικισμό στο Δήμο Βόλου – και προορίζεται αποκλειστικά για την κατασκευή διδακτηρίων σχολείων.

Είναι ανάγκη πλέον τα έργα πολιτισμού να επεκταθούν και στη νέα αυτή συνοικία, η οποία τώρα αναπτύσσεται σε παραλιακή έκταση χιλίων στρεμμάτων με θέα το Βόλο, μεταμορφώνοντας τη φυσιογνωμία της πόλης.

Παράλληλα, η ανέγερση διδακτηρίου στον Αγιο Στέφανο θα ανακουφίσει τα γειτονικά δημοτικά σχολεία των Νέων Παγασών, κυρίως, περιορίζοντας τον μεγάλο αριθμό των μαθητών, όπως π. χ. του 27ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου που από το 2009 αντιμετωπίζει πρόβλημα στενότητας αιθουσών διδασκαλίας και άλλων χώρων, ενώ για το λόγο αυτό μαθητές των Νέων Παγασών φοιτούν στη συνοικία Νεαπόλεως (23ο Δ.Σ.).

Τονίζω ότι με νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας από το Νοέμβριο του 2013 η εξασφάλιση διδακτηρίου από το Δήμο αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Σχολείου.

Πιστεύω ότι η σύγχρονη εκπαίδευση της νεολαίας μας είναι θέμα που αφορά όλους τους πολίτες. Είναι αδικαιολόγητο να μην υλοποιείται αίτημα για έργο πολιτισμού και ανάπτυξης.

Είναι ανάγκη, σήμερα, τις προσδοκίες των πολιτών για την καλύτερη εκπαίδευση της νεολαίας μας, παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς, να τις ικανοποιούν και τα Διοικητικά όργανα τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, αν τυχόν έχετε διαφορετική άποψη για το ανωτέρω αίτημα, προτείνω το εξής:

Με δική σας πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (μόνιμο κάτοικο του Αγίου Στεφάνου), τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και τους τοπικούς φορείς του Αγίου Στεφάνου:

1. Διοικητικό Συμβούλιο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων Μαγνησίας – πρόεδρος είναι ο κ. Γεώργιος Μουλάς.

2. Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Στεφάνου.

3. Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου.

4. Διδακτικό προσωπικό του 37ου Νηπιαγωγείου Βόλου και οι συνεργάτες του να πραγματοποιηθεί στο χώρο του Νηπιαγωγείου ή του Ι. Ν. Αγίου Στεφάνου (όπου γίνονται οι συνελεύσεις) έκτακτη Γενική Συνέλευση των κατοίκων, καθώς και όσων έχουν σπίτια ή οικόπεδα στον Αγιο Στέφανο, για να εκφράσουν όλοι δημόσια την άποψή τους για το ανωτέρω αίτημα, να συζητηθεί το εν λόγω πρόβλημα και να παρθεί σχετική απόφαση, την οποία να υλοποιήσει άμεσα ο Δήμος Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου