ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Τα νησιά της αιώνιας άνοιξης»

τα-νησιά-της-αιώνιας-άνοιξης-438715

Γράφει η MSc Αριάδνη Φωτεινή Στέλλου, Καθ. Ισπανικής και Ιταλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Salamanca

Ακούγοντας τους στίχους – Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, για ακρογιαλιές και αστέρια – εμείς λέμε ΝΑΙ στα καλοκαίρια, στις ακρογιαλιές και στα αστέρια..

Μετά την Τενερίφη αυτή την εβδομάδα πάμε να γνωρίσουμε την Μεγάλη Κανάρια.

Τα Κανάρια λοιπόν, είναι γνωστά ως «τα νησιά της αιώνιας άνοιξης», καθώς φημίζονται για με το καλύτερο κλίμα στον κόσμο.

Η Γκραν Κανάρια (ισπανικά: Gran Canaria) είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων, στον Ατλαντικό, 210 χλμ. από την βορειοδυτική ακτή της Αφρικής, και ανήκει στην Ισπανία. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Τενερίφης και δυτικά της Φουερτεβεντούρα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί του αρχιπελάγους, μετά από Τενερίφη. Το νησί είναι ηφαιστειακής προέλευσης, το οποίο προήλθε περισσότερο από σχισμές ηφαιστειακής λάβας.

Ταξίδι στην Γκραν Κανάρια στο πιο δημοφιλές νησί των Κανάριων νήσων, με θερμοκρασίες 25 – 30 βαθμούς όλο το χρόνο, απέραντες παραλίες και μια συναρπαστική ενδοχώρα που απαρτίζεται από ερήμους, βουνά και πολλά προστατευμένα φυσικά πάρκα στα οποία συναντά κανείς πολλά είδη υπό εξαφάνιση.

Με πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες η Γκραν Κανάρια θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Αυτούς συνήθως τους συναντά κανείς στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού το οποίο χρωστάει τη δημοτικότητά του στις απέραντες παραλίες και τις ζεστές θερμοκρασίες που έχει ανεξαρτήτως εποχής. Από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες είναι η Playa del Inglés, το Maspalomas και στην περιοχή του Mogán η Amadores, Anfi del Mar και η Playa de Mogán.

Οι άριστες τουριστικές υποδομές μαζί με τα ποιοτικά καταλύματα και το ζεστό Ισπανικό ταμπεραμέντο των ντόπιων μας προσφέρουν ένα προσωπικό καταφύγιο απόδρασης τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα.

Το νησί κατοικήθηκε από τους Γκουάντσες ή Κανάριος, οι οποίοι ήταν Βέρβεροι που αφίχθησαν εκεί αρκετά νωρίς, το 500 π.Χ. Οι Κανάριος ονόμαζαν το νησί Ταμαράν. Το νησί διεκδικήθηκε από την Ισπανία τον 15ο αιώνα.

Το κλίμα του νησιού θυμίζει το «διπρόσωπο» κλίμα των υπόλοιπων γειτονικών δυτικών νησιών. Ενώ το βόρειο τμήμα του είναι δροσερό, αντίθετα το νότιο είναι θερμό και ξηρό. Μορφολογικά η ανατολική ακτή του νησιού είναι επίπεδη με πολλές παραλίες, σε αντίθεση με την δυτική ακτή που είναι περισσότερο βραχώδης και ορεινή.

Εκεί βρίσκεται η μόνη πραγματικά μεγάλη πόλη του συμπλέγματος, το Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, που είναι και το διοικητικό κέντρο. Στη Γκραν Κανάρια φιλοξενείται και το μεγαλύτερο θέρετρο, το Μασπαλόμας, με την Πλάγια ντελ Ινγκλές. Στον αντίποδα οι λευκές παραλίες της Φουερτεβεντούρα, σχετικά παρθένες, όπου μπορούμε εξίσου να απομονωθούμε στους αμμολόφους. Στο Λανθαρότε βρίσκει κανείς επίσης ωραίες παραλίες, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχεί το ηφαιστειογενές τοπίο, το οποίο προσφέρεται ιδιαιτέρως για εκδρομές.

Οι χάρες της Λας Πάλμας ξετυλίγονται σε γνώριμο απ’ την Αθήνα αστικό πανικό, σε ιστορικές γειτονιές όπως η Vegueta και παραδοσιακές αγορές όπως η Mercado de Vegueta που στέκεται ακόμα περήφανα από το 1787. Στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης θα συναντήσετε, ανάμεσα στους φοίνικες, και το εμβληματικό Σπίτι του Κολόμβου (Casa de Colon), όπου φημίζεται ότι έμεινε ο Κολόμβος κατά το πρώτο του ταξίδι το 1492.

Οι λουόμενοι επιλέγουν μεταξύ της γραφικής παραλίας – μινιατούρα Tufia και της αχανούς ερήμου της Maspalomas (προστατευόμενη περιοχή), στα νότια, όπου θα κάνετε ανέμελα τσουλήθρα στους επικούς αμμόλοφους και θα περπατήσετε σ’ ένα ατελείωτο μπλε μεταξύ ουρανού και θάλασσας.

Στο δυτικό τους άκρο, που ορίζεται από το φάρο, δεσπόζουν πολυτελή ξενοδοχεία με γήπεδα γκολφ και bungalows. Ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα, από θαλάσσια σπορ, εκδρομές, πίστα γκο-καρτ, σαφάρι με καμήλες καθώς και πάρκα, με κυριότερο το Παλμίτος Παρκ, με εξωτικά πουλιά σε υποτροπικούς κήπους. Η Πλάγια ντελ Ινγκλές με τη χρυσή της άμμο, στο νότο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέρετρα της Ισπανίας, με πανύψηλα ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών, καθώς αναπτύσσεται τουριστικά από τη δεκαετία του 1950.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου