ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα ολέθρια όχι της αριστεράς

τα-ολέθρια-όχι-της-αριστεράς-440632

Του Χρήστου Φώτου

«Η προσπάθεια ενός αριστερού κόμματος να γίνει κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει ερείσματα και χωρίς να έχει σχέδιο άμεσης εφαρμογής για την επόμενη μέρα, είναι τυχοδιωκτική και θα την πληρώσουμε ακριβά». Μίκης Θεοδωράκης

Εχει δίκιο, πιστεύουμε, την παρούσα στιγμή, ο Μίκης Θεοδωράκης, αν και πολλές φορές οι θέσεις του έχουν προκαλέσει την αριστερά (περίοδο Μητσοτάκη κλπ.).

Εμείς που μεγαλώσαμε με τα ιδεώδη της αριστεράς, αν και δεν συμφωνούμε με πολλές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε με θετική ανταπόκριση την άνοδό του, όχι όμως και τη συγκυβέρνηση με τους εθνικολαϊκιστές ΑΝΕΛ.

Το θετικό όμως της «για πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης ήταν ότι έφερε ηρεμία στην κοινωνία, με το τέλος των έκρυθμων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων (κινήματα Δεν Πληρώνω κλπ.). Ακόμη η μεγάλη πλειοψηφία του λαού (ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις), επένδυσε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μία νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες, αφού ακράδαντα πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη.

Ενώ λοιπόν η ελληνική κοινωνία ανέμενε να επιτευχθεί συμφωνία και να ομαλοποιηθεί η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, τελικά η απώλεια της κοινής πολιτικής λογικής και της μετριοπάθειας και η επικράτηση εθνικολαϊκιστικών φωνών από τη μία και νεοσταλινικών απόψεων από την άλλη οδήγησαν στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, με τη μη επίτευξη συμφωνίας και με τη κυβέρνηση να αποφασίζει να διεξάγει δημοψήφισμα με ασαφές περιεχόμενο, ευελπιστώντας σε «γιουρουσιακή» υφαρπαγή του ΟΧΙ, διαφορετικά στην ηρωική του έξοδο (αφού δεν είναι παντός καιρού πρωθυπουργός), πέφτοντας σε δύο μεγάλα διαδοχικά λάθη.

Δυστυχώς ο Αλ. Τσίπρας, φάνηκε αδύναμος μπροστά τις μεγάλες ευθύνες της χώρας και προτίμησε τον κομματικό του περίγυρο από το λαϊκό συμφέρον.

Η κατάσταση αυτή μας θύμισε την τραγικά χαμένη, μεγάλη ευκαιρία της αριστεράς να σφραγίσει, με την πολιτική της, την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με το ΟΧΙ της αριστεράς, το 1946, να συμμετάσχει στις εκλογές. Το τραγικό αυτό λάθος της αριστεράς είχε ως αποτέλεσμα να παραδώσει στο κράτος της δεξιάς, καταγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, όλους τους οπαδούς της αριστεράς για να αρχίσει ο εμφύλιος και το πογκρόμ διώξεων των αριστερών, που κατέληξαν στα ξερονήσια και την εγκαθίδρυση για πολλές δεκαετίες του κράτους της δεξιάς και ακροδεξιάς παράταξης.

Ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να επιδιώξει εθνική συνεννόηση, ώστε με κάθε θυσία να βρεθεί λύση στα πολιτικά προβλήματα που δημιούργησε, διαφορετικά θα συμβάλει καταλυτικά στη άνοδο της ακροδεξιάς, εφόσον γίνουν εκλογές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου