ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οργανώνουμε την απάντηση της Κυριακής και τους αγώνες από τη Δευτέρα

οργανώνουμε-την-απάντηση-της-κυριακή-441325

Του Β. Μεταξά, γραμματέα της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ

Θα μας επιτραπούν τρεις βασικές επισημάνσεις:

Πρώτη. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αποκαλύφθηκε περίτρανα πως το δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το άλλοθι για νέα μνημόνια – συμφωνίες σε βάρος του ελληνικού λαού.

Όπως αποδεικνύεται από κάθε παρέμβαση των εκπροσώπων των δύο στημένων επιλογών που δίνουν στο λαό την Κυριακή, και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ ισοδυναμούν με αποδοχή ενός νέου μνημονίου, του χειρότερου ίσως από αυτά που έχουμε γνωρίσει. Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ θα οδηγήσουν το λαό σε νέα βάσανα και τραγωδίες. Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι φιλομνημονιακά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.

Μέσα σε αυτή τη βδομάδα η επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τον ESM με την οποία εκλιπαρεί για νέο μνημόνιο, διετούς διάρκειας, με ανέπαφη σχεδόν όλη τη βάρβαρη λίστα μέτρων που κατά τα άλλα ξορκίζει την Κυριακή ψηφίζοντας «ΟΧΙ», φανερώνει το μέγεθος της κοροϊδίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς το λαό. Γιατί την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός παρακαλεί για το 3ο μνημόνιο, την ίδια ώρα στους δρόμους και στις συνοικίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε για «τέλος των μνημονίων», για «περήφανη αντίσταση», για «αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο», ευτελίζοντας συνθήματα και έννοιες, με στόχο να ψαρέψουν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Όπως κάνανε και πριν τις εκλογές.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε σε τέτοιο σημείο «αριστερού» παροξυσμού που είπε ότι τα capital controls έγιναν για να χτυπήσουν τους μεγαλοκαταθέτες επιχειρηματίες και εφοπλιστές! Την ίδια στιγμή που η ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση έχει ορθάνοιχτο παραθυράκι για φυγάδευση μεγάλων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού με μόνη προϋπόθεση πρόστιμο 10% στη συναλλαγή!

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τους βασικούς υπεύθυνους για τα αντιλαϊκά μέτρα πριν το Γενάρη του 2015 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κτλ.), να παίρνουν τα πάνω τους και να κάνουν κήρυγμα στο λαό, με αποκορύφωμα τη νεκρανάσταση διάφορων κυβερνητικών στελεχών του παρελθόντος.

Για τους λόγους αυτούς την Κυριακή η πρόταση του ΚΚΕ προς το λαό, με το δικό του ψηφοδέλτιο, με το οποίο ο λαός θα απαντήσει στην κοροϊδία, είναι η μόνη πολιτική στάση που αντιπαλεύει τα μνημόνια, η μόνη στάση αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το ψηφοδέλτιο αυτό, δεν μπορεί να ακυρωθεί το βράδυ της Κυριακής και αυτό γιατί, με τη δράση του ΚΚΕ, πλέον έχει επικρατήσει ότι στο δημοψήφισμα υπάρχουν τρεις επιλογές: το ΝΑΙ, το ΟΧΙ και η πρόταση του ΚΚΕ. Θέλουν δε θέλουν θα μετρηθεί αυτή η επιλογή και όσο περισσότερα τέτοια ψηφοδέλτια βγουν, τόσο πιο πολύ θα ζοριστούν ντόπιοι και ξένοι κουβαλητές του επόμενου μνημονίου.

Δεύτερη. Το «μέσα ή έξω» από το ευρώ και την Ε.Ε. για το οποίο μιλάνε οι διάφοροι εκπρόσωποι της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης του συστήματος, δεν συμψηφίζεται με την πρόταση του ΚΚΕ. Καλούμε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης, ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους όχι για να πάμε σε μια άλλη παρόμοια συμμαχία, για να ενταχθεί η Ελλάδα σε κάποια άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, για να αξιοποιηθεί η έξοδος αυτή από άλλα τμήματα των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων ώστε να πάρουν εκείνα τη σκυτάλη της εκμετάλλευσης απέναντι στο λαό.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ βάζει στη προμετωπίδα την ανάγκη να περάσει η παραγωγή και η οικονομία στα χέρια του λαού. Να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας για τη λαϊκή ευημερία, που σήμερα εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αυτές είτε μένουν ανεκμετάλλευτες είτε υποτάσσονται στα κέρδη του κεφαλαίου και στις δεσμεύσεις της ΕΕ. Ορυκτός πλούτος, βιομηχανία, ναυπηγεία, ενέργεια, αγροτική οικονομία κλπ, μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, εφόσον γίνουν κοινωνική περιουσία, κινηθούν με κεντρικό σχεδιασμό. Τότε μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις επωφελείς με άλλες χώρες. Έτσι μπορεί να γίνει πραγματικότητα η μονομερής διαγραφή του χρέους, να απορριφθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές, να καταργηθούν τα μνημόνια. Αναδεικνύεται μέσα από την πείρα ότι οι θυσίες για τη διατήρηση του οικοδομήματος που λέγεται καπιταλισμός είναι περισσότερες από τις θυσίες στον αγώνα για την ανατροπή του. Και μάλιστα το αποτέλεσμα για το λαό διαφέρει όσο η μέρα με τη νύχτα. Στην πρώτη περίπτωση είναι η συνέχιση της βαρβαρότητας, με τη λογική του μικρότερου κακού ή άλλα ιδεολογήματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι η Ελλάδα της εργατικής εξουσίας και οικονομίας, του κεντρικού πανεθνικού σχεδιασμού της, όπου την παραγωγή θα τη δουλεύουν αλλά και θα τη διευθύνουν οι εργάτες και ο λαός.

Τρίτη. Τη βδομάδα που διανύουμε, άρχισαν να φαίνονται πιο απότομα στο λαό οι συνέπειες της ίδιας της φύσης της καπιταλιστικής οικονομίας, με τον περιορισμό στις τραπεζικές συναλλαγές, τις ελλείψεις ως αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών κτλ. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί είτε δεν υπάρξει συμφωνία είτε υπάρξει γιατί αυτή θα είναι αναγκαστικά έωλη, μιας και έωλη είναι η ίδια η καπιταλιστική οικονομία, με κρίσεις, αντιθέσεις, όξυνση των ανταγωνισμών.

Στο ερώτημα, λοιπόν, ποιος θα σώσει το λαό από την άμεση και απότομη χειροτέρευση των συνθηκών επιβίωσής του, η απάντηση είναι: ο ίδιος ο οργανωμένος λαός.

Όπως σωστά ειπώθηκε: Οργανώνουμε την αντίσταση, την ετοιμότητα, την προετοιμασία σε ενδεχόμενο εξελίξεων, επίσημης χρεοκοπίας, γιατί ο λαός μας είναι ήδη χρεοκοπημένος.

Στηρίζουμε όλους τους ανήμπορους και καταφρονεμένους. Οργανώνουμε την αντίσταση μέσα από Επιτροπές Αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, στις υπηρεσίες, από Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, από επιτροπές κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας, μέσα από ομάδες και επιτροπές ελέγχου κατά της αισχροκέρδειας, της πιθανότητας έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων απαραίτητων για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας.

Καλούμε σε ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το καλό του λαού μας, ενάντια σε οποιεσδήποτε εξελίξεις που θα θελήσουν να τον φέρουν στη γωνία, άβουλο παρατηρητή των γεγονότων και των εξελίξεων για τη διάσωση του βάρβαρου συστήματος και των κυβερνήσεών του, που συνεχίζουν να ξεζουμίζουν το λαό και τη νεολαία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου