ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Την Κυριακή 5 Ιούλη – λέμε όχι

την-κυριακή-5-ιούλη-λέμε-όχι-445379

Σε ανακοίνωση που μοιράζεται από το «Ξεκίνημα», επισημαίνονται τα εξής:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τελικά τη σωστή απόφαση! Να καταφύγει στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού για το θέμα της συμφωνίας και να προτείνει την απόρριψη της πρότασης των δανειστών!

Οι αρχικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης οδήγησαν τους λεγόμενους «θεσμούς» (την Τρόικα δηλαδή που απλά άλλαξε προβιά) στο να ξεσαλώσουν, απαιτώντας «γη και ύδωρ»! Ήθελαν να μετατρέψουν τη νέα κυβέρνηση σε πιστό αντίγραφο των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές, να την γονατίσουν, να την γελοιοποιήσουν και μαζί μ’ αυτήν και το σύνολο του ελληνικού λαού. Μ’ αυτό τον τρόπο θα παραδειγμάτιζαν και κάθε άλλο λαό στην Ευρώπη που θα τολμούσε να «κουνηθεί».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ΟΧΙ! Επιτέλους, ένα μεγάλο, ηχηρό ΟΧΙ που μπορεί να ταρακουνήσει την Ευρώπη και θα να φτάσει μέχρι την τελευταία γωνιά του πλανήτη!

Ο ελληνικός λαός, και μ’ αυτό εννοούμε τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι καταστραμμένοι από την κρίση μικροεπαγγελματίες, πρέπει να δώσουν τη μάχη του ΟΧΙ με όλες τους τις δυνάμεις.

Απέναντί μας θα βρεθούν σύσσωμες οι δυνάμεις του κατεστημένου – οι άνθρωποι των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των εργολάβων, τα ΜΜΕ, το κατεστημένο της Ευρώπης, των διεθνών οργανισμών και των πολυεθνικών! Αυτοί όλοι θα προσπαθήσουν να μας πείσουν πως αν πούμε «όχι» στην υποταγή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την καταστροφή!

Καταστροφή όμως είναι το «ναι» στα μέ- τρα που θέλουν να επιβάλλουν οι Δανειστές. Μέτρα που σημαίνουν συνέχιση της λαίλαπας των προηγούμενων 5 χρόνων και που θα κρατάνε γονατισμένη την οικονομία μας και υποταγμένο το λαό μας!

Ας σημειώσουμε μόνο το εξής: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, πολύ κακώς κατά τη γνώμη μας, να προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό τις χρηματικές απαιτήσεις των δανειστών, προτείνοντας να περάσει μέσα σε 1,5 χρόνο ένα (υφεσιακό) πακέτο μέτρων ύψους 7,9 δισ. ευρώ! Μετέφερε όμως, μέσα από τις προτάσεις της, ένα μεγάλο μέρος του βάρους των μέτρων αυτών στα ανώτερα μεσαία και πλούσια στρώματα – φορολογώντας δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον πλούτο!

Η διαφωνία που προέκυψε στη συνέχεια και οδήγησε στο πλήρες αδιέξοδο είχε ακριβώς να κάνει με το γεγονός ότι φορολογούνταν «πολύ» κατά τη γνώμη των «Θεσμών» οι πλούσιοι κι όχι επαρκώς τα λαϊκά στρώματα και οι συνταξιούχοι!

Οι λεγόμενοι «εταίροι» θεώρησαν ότι το να φορολογηθούν οι πλούσιοι και οι επιχειρήσεις είναι… αντιαναπτυξιακό! Αυτοί που έριξαν την οικονομία σε ύφεση για 5 ολόκληρα χρόνια, θυμήθηκαν ξαφνικά την «ανάπτυξη».

Αυτοί οι ίδιοι έχουν το θράσος να μας λένε πως αν πούμε «όχι» σ’ αυτούς που προκάλεσαν την κοινωνική καταστροφή που έχουμε ήδη ζήσει, θα… καταστραφούμε!

Αυτοί οι ίδιοι είναι που λέγανε ψέματα από την αρχή, ότι δήθεν οι πολιτικές τους θα λύσουν τα προβλήματα, θα φέρουν ανάπτυξη και θα μας «σώσουν». Και μας έβριζαν κι από πάνω (οι Σόιμπλε και οι Πάγκαλοι και όλος αυτός ο συρφετός) ότι «μαζί τα φάγαμε», ότι είμαστε τεμπέληδες,
αργόσχολοι και άχρηστοι, που σπαταλάμε τα λεφτά τους και το χρόνο τους.

Τώρα πρέπει να πάρουν την απάντησή που χρειάζονται!

Πρέπει να είμαστε καθαροί, όμως, την ίδια στιγμή, ότι η σύγκρουση με τους ισχυρούς της ΕΕ και της χώρας, οδηγεί στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ένας «έντιμος» συμβιβασμός με το διευθυντήριο της Ευρωζώνης.

Ο Γ. Ντάιζελμπλουμ, ο Ολλανδός υπ. οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, το ξεκαθάρισε: ακόμα και αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χάσει το δημοψήφισμα οι «θεσμοί» δεν θα δεχτούν να συζητήσουν μαζί της «γιατί δεν την εμπιστεύονται». Δηλαδή, απλά και καθαρά, θα επιδιώξουν την πτώση της κυβέρνησης για να έρθει πίσω η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ!

Αυτή είναι η δημοκρατία τους!

Βέβαια πρέπει να ξέρουμε πως η μετάβαση από ένα ισχυρό διεθνές νόμισμα όπως είναι το ευρώ, στη δραχμή, που θα είναι το νόμισμα μιας μικρής οικονομίας περιέχει και κινδύνους!

Αυτοί είναι όμως αντιμετωπίσιμοι!

Ολη η προπαγάνδα του ανθρώπων του κεφαλαίου ότι επιστροφή στη δραχμή σημαίνει «κόλαση» είναι ένα τεράστιο ψέμα από αυτούς που έχουν αναγάγει το ψέμα σε ύψιστη τέχνη!

Η πραγματικότητα είναι πως με μια σειρά μέτρων η οικονομία μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να αρχίσει να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας! Μόνο που αυτά τα μέτρα δεν αρέσουν καθόλου σ’ αυτούς που ελέγχουν το κεφάλαιο και τα ΜΜΕ.

Το να υπάρχει έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) είναι εντελώς σωστό από τη σκοπιά μιας αριστερής κυβέρνησης, για να σταματήσει το μεγάλο κεφάλαιο να βγάζει τα λεφτά και τα κέρδη του, δηλαδή το δικό μας μόχθο, στο εξωτερικό.

Το χρέος δεν πρέπει να αποπληρωθεί – δεν μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία όσο συνεχίζεται αυτή η αιμορραγία! Στις 5 Ιούνη η δόση στο ΔΝΤ δεν πληρώθηκε, όμως «ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι μας»! Το ίδιο και στις 30 Ιούνη!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το μεγάλο κεφάλαιο θα σαμποτάρει κάθε προσπάθεια της οικονομίας να ορθοποδήσει.

Γι’ αυτό είναι εντελώς απαραίτητο, κατεπειγόντως, να εθνικοποιηθεί, κατ’ αρχήν, το τραπεζικό σύστημα – δηλ. να περάσει η ιδιοκτησία, ο έλεγχος και η διοίκηση του στην κοινωνία.

Και στη συνέχεια να περάσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Για να μπορέσει, μέσα απ’ αυτό το δρόμο, να σχεδιαστεί η παραγωγή και η διανομή για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων κι όχι να λειτουργεί για να αυξάνονται τα κέρδη των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Η απόφαση για δημοψήφισμα έχει ιστορική σημασία. Για τον εργαζόμενο, τον φτωχό, τον άνεργο, τον απελπισμένο, η 5η Ιούλη είναι μια μεγάλη μέρα! Μπορεί και πρέπει να σημαίνει μια μεγάλη νίκη!

Πρέπει όλοι να μπούμε στη μάχη δυνατά και την ίδια στιγμή να ξέρουμε πως δεν πρέπει να μείνουμε απλά στο να ψηφίσουμε «ΟΧΙ».

Πρέπει να μπούμε τολμηρά και αποφασιστικά στην πάλη για την αφαίρεση της εξουσίας από το μεγάλο κεφάλαιο· οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας και τα ολιγοπώλια πρέπει να περάσουν στην κοινωνία· και πρέπει να προχωρήσουμε στο δημοκρατικό σχεδιασμό της οικονομίας μέσα από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση, για να τελειώνουμε μια και καλή με τη διαφθορά, τα ρουσφέτια και τα σκάνδαλα.

Με τέτοια τολμηρά σοσιαλιστικά μέτρα μπορούμε να επαναφέρουμε την ελπίδα όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και να γίνουμε καταλύτης για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου