ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παραπλανητικό το ερώτημα στο δημοψήφισμα

παραπλανητικό-το-ερώτημα-στο-δημοψήφ-447532

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επαγγελματική και επιστημονική μου συνείδηση, αλλά και το αξίωμα το οποίο υπηρετώ, με υποχρεώνουν να τοποθετηθώ δημόσια για όσα δραματικά συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι μετά την διακοπή των συνομιλιών με τους εταίρους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εξοστρακισμός της χώρας από την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης. Εάν αυτή η ολέθρια διαδικασία συνεχιστεί και ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για πολλούς λόγους. Πέραν των άλλων, η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης θα ήταν ούτως ή άλλως μια οδυνηρή διαδικασία. Επιπλέον, ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία για την δημιουργία και εισαγωγή μιας νέας νομισματικής μονάδας, πράγμα που δημιουργεί τον κίνδυνο να παραμείνει η χώρα επί μακρόν χωρίς κανένα νόμισμα, δηλαδή να ζήσει σε ένα πραγματικό καταστροφικό χάος.

Η συμφωνία που προτάθηκε από τους εταίρους, στη βάση των προτάσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση, συμφωνία η οποία, ακολούθως, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση είναι μια κακή συμφωνία. Αυτό όμως είναι πραγματικά το έλασσον. Το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, ακόμη και της χειρότερης, υπερέχει συντριπτικά εάν συγκριθεί με όσα θα συμβούν σε περίπτωση που η διαδικασία εξοστρακισμού μας από την ευρωζώνη ολοκληρωθεί.

Το ερώτημα το οποίο θα τεθεί με μορφή δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό την επόμενη Κυριακή είναι άκυρο και παραπλανητικό. Το πραγματικό, υποκρυπτόμενο, ερώτημα, στο οποίο καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός είναι ναι ή όχι στο ευρώ. Δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσον το δημοψήφισμα θα λάβει τελικά χώρα. Εάν όμως τελικά πραγματοποιηθεί, είναι καθήκον κάθε Έλληνα πατριώτη, κάθε υπεύθυνου πολίτη, να υπερψηφίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ψηφίζοντας ναι και απορρίπτοντας το όχι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου