ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ξανα-ξαναδιαβάζοντας το Σύνταγμα!

ξανα-ξαναδιαβάζοντας-το-σύνταγμα-483439

Του Κώστα Πώποτα*

Σ’ αυτή τη χώρα νοιώθω κάτι σαν εξωγήϊνος. Και σίγουρα δεν θέλω να συνταυτιστώ με όσους θεωρούν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Πέφτω ξερός όταν υπεύθυνοι πολιτικοί δείχνουν να μην έχουν διαβάσει όχι το Μνημόνιο, αλλά το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Δεν εξηγείται αλλοιώς ότι η κυβέρνηση επισείει τον μπαμπούλα νέων εκλογών για να επιβάλει κομματική κοινοβουλευτική πειθαρχία για να περάσει την διαφαινόμενη συμφωνία από τη βουλή.

Τα ξαναλέω γιατί τα είχα πει και πριν τρία χρόνια bit.ly/1Q48suC και το Σύνταγμα δεν έχει αλλάξει εντωμεταξύ.

Να τα ξαναπούμε λοιπόν για να το εμπεδώσουμε! Και να το συστήσουμε και στους απανταχού της Ελλάδος και των τηλεοπτικών καναλίων συνταγματολογούντες δημοσιογράφους που δεν έκαναν τον κόπο να ξεφυλλίσουν το Σύνταγμα.

Αρχίζουμε λοιπόν: πως μας προέκυψε η παρούσα Βουλή; Με διάλυση της προηγούμενης λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος. Για όσους δεν πιστεύουν δείτε το σχετικό προεδρικό διάταγμα που θυροκολήθηκε στη Βουλή στην εκπνοή του περασμένου χρόνου ypes.gr.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσφύγαμε σε πρόωρες εκλογές (διότι αλλοιώς σε κανονική λήξη της θητείας έχει εφαρμογή το άρθρο 53 Συντ). Και οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 4 του Συντάγματος, η Bουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, στις 5 φεβρουαρίου 2015, εκτός αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Kυβερνήσεις (άρθρο 41 παρ 1 Συντ) και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα και εκτός της περιπτώσεως που δεν καρποφορήσουν οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης (άρθρο 37 παρ. 3)

Το άρθρο 38 προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Kυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Bουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84 (απώλεια της δεδηλωμένης). Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37 με την ανάθεση από τον Πρόεδρο διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα.

Σε απλά λοιπόν ελληνικά, αν η τωρινή Κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την απαλλάξει αλλά δεν θα διαλύσει την βουλή παρά θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Σαμαρά. Ακόμη και αν η Κυβέρνηση ζητήσει από τον Πρόεδρο να διαλύσει τη Βουλή για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, δεν θα είναι συνταγματικά παραδεκτό να προχωρήσει ο Πρόεδρος στη διάλυση καθώς δεν έχει περάσει ένα έτος από την έναρξη των εργασιών της Βουλής. Είναι προφανές βεβαίως ότι δεν θα είναι δυνατόν να σχηματισθεί κυβέρνηση με τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις τον κομμάτων εκτός της παρούσας κυβέρνησης, άρα θα είναι απλώς θέμα χρόνου η προσφυγή στις κάλπες, δεν παύει όμως να «ελλοχεύει» το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής.

Διότι κάποτε βρε παιδιά σ’αυτή τη χώρα πρέπει να μάθουμε να μην παίζουμε εν ου παικτοίς. Αλλωστε ο Αύγουστος είναι για τα μπάνια του λαού.

*Οι θέσεις του γράφοντα είναι καθαρά προσωπικές

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου