ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περί όνου σκιάς; Σαν να μη πέρασε μια μέρα…

περί-όνου-σκιάς-σαν-να-μη-πέρασε-μια-μέ-485265

Του Κώστα Πώποτα*

… από το 2007, την τότε εκλογική ήττα και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή αρχηγού. Μόνο που τότε ηττημένο το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 38% του εκλογικού σώματος δέκα φορές παραπάνω από αυτό που δημοσκοπικά του αποδίδεται σήμερα. Τότε ήταν απαραίτητο να τρέψει τον ρου της ιστορίας, να εκλέξει νέο αρχηγό και να πάει σε συνέδριο – παρόλο που κωλυσιέργησε σκοπίμως τη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Τότε όμως! Γιατί τώρα αναλογίζομαι πόσο πραγματικά ήταν απαραίτητο να προχωρήσει σε συνέδριο, την ώρα που γίνεται ο κακός χαμός και δεν ξέρει κανείς τι θα πρέπει να τεθούν ως κεντρικά σημεία της συζήτησης. Ήταν νωρίς για ένα συνέδριο μέσα στο θολό τοπίο της διαπραγμάτευσης. Και βαυκαλίζεται όποιος ξεκινά από την «τρομερή» συμμετοχή 10000 ανθρώπων για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο για να προαναγγείλει ως επιτυχημένο το (απονενοημένο;) διάβημα του Συνεδρίου. Χώρια που η οίηση κατάφερε να εκλεγούν 2000(!) σύνεδροι, συν τους «αριστίνδην» συμμετέχοντες, φτάσαμε τους 2500, το ¼ του συνόλου των ψηφισάντων! Οπερ σημαίνει ότι κάθε τετραμελής οικογένεια εξέλεξε ένα σύνεδρο! Ενώ το 18ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που έφερε τα πάνω κάτω, έγινε με συμμετοχή 2270 συνέδρων!!!

Η απόφαση για το συνέδριο αυτό πάρθηκε υπό το καθεστώς «μετεκλογικού αγχωτικού τραυματικού συνδρόμου» όπως είχα ξαναπεί www.txt.gr/popotas. Του οποίου ένα από τα στοιχεία είναι ο έντονος ακτιβισμός για την υπεράσπιση θέσεων στις οποίες μένει κανείς προσκολλημένος. Και το οποίο μας παρακολουθεί ως και σήμερα. Και μας καταδικάζει στην αποτυχία και ενδεχόμενα τη γελοιοποίηση! Θα πάμε στο συνέδριο για να τα σπάσουμε και να τα ξαναρίξουμε και μετά στις 14 να ξαναματαμαζέψουμε τους 10000 ψηφίσαντες για αντιπροσώπους για να ψηφίσουν τον Πρόεδρο αυτή τη φορά. Γιατί θα κάνουμε ένα Συνέδριο που δεν θα τροποποιήσει το Καταστατικό να το προσαρμόσει στην εποχή των ισχνών αγελάδων. Και αν (πολύ πιθανόν) δεν εκλέγει ο Πρόεδρος από την πρώτη φορά θα επαναξαναματαμαζέψουμε όσους έχουν απομείνει εν τη θερινή ραστώνη και δεν έχουν δυσαρεστηθεί από την απομάκρυνση του εκλεκτού τους υποψηφίου και θα εκλέξουμε κάποια/ον με καμιά τρομερή πλειοψηφία που δεν θα ξεπερνά τον αριθμό των συνέδρων. Και αυτόν/η που θα εκλέξουμε θα τον επενδύσουμε με την ευθύνη να ψάξει να βρει τι θέλουμε και που πάμε!

Γιατί βαίνουμε σε συνέδριο χωρίς καμιά ατζέντα ( το 2007 κατηγορούσα ότι πηγαίναμε σε συνέδριο με κλειστή ατζέντα θέσεων). Αρκεί κανείς να αναδιφήσει τις ελάχιστες συμβολές στον προσυνεδριακό διάλογο: αυτοφραγγελισμοί για τα λάθη τα ιστορικά, αναμασήματα παλαιών συνταγών και (ορθώς) επισήμανση του κινδύνου να παραστούν οι σύνεδροι στην «εξόδιο ακολουθία» του πάλαι ποτέ ισχυρού κινήματος.

Γιατί δεν συνεισέφερες κι’ εσύ τότε; μου προσήψε σύντροφος με τον οποίο έκανα τετ-α-τετ προσυνεδριακή ζύμωση. Γιατί εβόησα εν τη ερήμω το 2007 του αντέτεινα! Και γιατί τα ίδια θα έλεγα και σήμερα www.txt.gr/popotas: το κόμμα θα πρέπει «να εγγυάται ότι θα αντιμετωπίζει σοβαρά κάθε μέλος του με το να το ακούει και να του αναθέτει ευθύνες ανάλογα με τα ταλέντα του. Να συνδυάζει την δημοκρατία με την αξιοκρατία στο εσωτερικό του. Να αναπτύξει κουλτούρα ομάδας την οποία να βγάζει προς την κοινωνία. Χρειάζεται αντίστοιχα να συμβουλεύεται την κοινωνία, όχι απλώς να την ακούει. Να τολμήσει να συστήσει αυτόνομες ομάδες σκέψης όχι απαραίτητα από μέλη του. Να υιοθετήσει μια απλή και ευέλικτη διοικητική δομή που να προσαρμόζεται στις τοπικές ανάγκες. Να προκρίνει μια συνελευσιακή διαδικασία λήψης αποφάσεων όπου οι παρόντες θα αποφασίζουν και οι απόντες θα έχουν άδικο. Να μη λειτουργεί με θέσφατα». Ήγουν θα περίμενα ως πρώτιστο μέλημα την εκ βάθρων επαναστατική αναδόμηση του καταστατικού.

Και για να με επαναλάβω: «Το κόμμα δεν [πρέπει να]είναι μονολιθικό, … κόμμα «μοναδικού δόγματος» κανείς δεν είναι τοποτηρητής κάποιας μεταφυσικής, αποκαλυπτικής και απόκρυφης αλήθειας στο εσωτερικό του … που μόνο ορισμένοι μπορούν να γνωρίζουν να ερμηνεύουν και να μεταδίδουν.»

Αλλοιώς έχουμε και καλύτερα στο σπίτι μας…

Έπονται και άλλα…

*Οι θέσεις του γράφοντα είναι καθαρά προσωπικές

http://www.txt.gr/popotas/modules.php?name=News&file=article&sid=46

http://www.taxydromos.gr/article.php?id=6960&cat=1

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου