ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αναστήλωση Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Καναλίων

αναστήλωση-ιερού-ναού-αγ-νικολάου-καν-500403

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, Δημοτικός Σύμβουλος Ρήγα Φεραίου

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και αγωνίας οι κάτοικοι των Καναλίων είδαν επιτέλους να αποπερατώνεται ένα έργο τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο για τους ίδιους όσο και για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Ο Αγ. Νικόλαος Καναλίων είναι ένας Βυζαντινός Ναός που χρονολογείται το 12ο – 13ο αιώνα.

Με την πάροδο των χρόνων (800 χρόνια) όπως ήταν φυσικό υπέστη τεράστιες φθορές χωρίς να γίνονται ανάλογες εργασίες αποκατάστασης.

Αρχικά έπεσε η θολωτή πέτρινη οροφή του, στη συνέχεια κατά τη δεκαετία του 1950 με τους σεισμούς κατέρρευσε το δυτικό τμήμα του και αποκολλήθηκε (άνοιξε) ο βόρειος τοίχος του από πάνω προς τα κάτω πάνω από 20 εκατοστά. Τότε έγιναν οι πρώτες πρόχειρες προσπάθειες για μια υποτυπώδη υποστύλωση του βόρειου στοιχείου για να μην καταρρεύσει ολοσχερώς, αποκολλήθηκαν από το δυτικό τμήμα που ήταν υπό κατάρρευση όσες αγιογραφίες έμειναν και μεταφέρθηκαν από τη Βυζαντινή αρχαιολογία στη Λάρισα για φύλαξη και τέλος έγινε ένα εξωτερικό στέγαστρο με τσίγκους για να μην διαβρωθεί περαιτέρω ο Ναός από τις βροχές.

Από τότε που ο Αγ. Νικόλαος υπέστη αυτές τις μεγάλες φθορές άρχισε και η πίεση των Καναλιωτών προς τους εκάστοτε Κοινοτάρχες για την αναστήλωση του Ναού.

Ολοι ανεξαιρέτως οι Κοινοτάρχες των Καναλίων προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια για την αναστήλωση του Αγ. Νικολάου. Οι πρώτες μελέτες άρχισαν κάπου το 1970.

Το 1998 που με τον Καποδίστρια έγινε πλέον Δήμος Κάρλας άρχισε η πίεση των κατοίκων πλέον προς το Δήμαρχο που έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να μπορέσει να πείσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση του Ναού.

Το 2002 «σαν από θαύμα του Αγ. Νικολάου» εκλέχθηκε Δήμαρχος Καναλιώτης με δημοτικούς συμβούλους που στην πλειοψηφία τους ήταν και αυτοί Καναλιώτες και άρα έπεσε μεγάλο βάρος του Δήμου στην αναστήλωση του Ναού. Τότε η Βυζαντινή Αρχαιολογία Λάρισας ζήτησε από τον τότε Δήμο Κάρλας να χρηματοδοτήσει κάποιες τελικές συμπληρωματικές μελέτες για να ολοκληρωθεί ο Φάκελος και να είναι έτοιμο το έργο για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. όπως και έγινε.

Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου ο τότε Δήμος Κάρλας πήρε τη διαβεβαίωση από την Βυζαντινή Αρχαιολογία Λάρισας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι με την πρώτη ευκαιρία το έργο θα ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και θα γίνει πραγματικότητα ένα δίκαιο αίτημα τόσων χρόνων της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι φτάσαμε τελικά την άνοιξη του 2013 να αρχίσουν τα έργα και πριν λίγες μέρες (Τετάρτη 20 Μαΐου 2015) να πραγματοποιηθούν θα θυρανοίξια του Ναού μετά από τόσα χρόνια.

Κρίναμε χρέος μας ως νέα Δημοτική Αρχή να αναφέρουμε όλο αυτό το ιστορικό για τον Αγ. Νικόλαο Καναλίων για να ευχαριστήσουμε όλους όσους προσπάθησαν ο καθένας από την πλευρά του για την αναστήλωση του αρχαίου Βυζαντινού αυτού ιερού Ναού.

Το έργο υλοποιήθηκε τελικά μέσω Ε.Σ.Π.Α. (προϋπολογισμός 592.000,00) από την Πριφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον σημερινό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κο Αγοραστό καθώς και την πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Κα Μενδώνη για την καθοριστική συμβολή τους τόσο στην ένταξη όσο και στην υλοποίηση του έργου.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας δήλωσε εξάλλου ότι «ως Νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να αναδείξουμε αυτό σπουδαίο αυτό μνημείο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου