ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι γιορτές Αναλήψεως και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

οι-γιορτές-αναλήψεως-και-αγίων-κωνστα-507285

Σήμερα, Πέμπτη 21 Μαΐου του 2015, συμπίπτουν και εορτάζονται δύο γιορτές: η Ανάληψη του Χριστού και οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Για την πόλη μας, το Βόλο, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού συμπίπτει να πανηγυρίζουν δύο μεγάλοι και ιστορικοί ναοί της πόλης.

Η σύμπτωση αυτή των δύο εορτών συμβαίνει φέτος επειδή, ως γνωστόν η Ανάληψη του Χριστού, που είναι κινητή εορτή και εξαρτάται από το Πάσχα, εορτάζεται 40 ημέρες από το Πάσχα. Το Πάσχα φέτος έπεσε στις 12 Απριλίου, επομένως 40 μέρες συμπληρώνονται την Πέμπτη 21 Μαΐου. (Από 12 Απριλίου μέχρι 30 Απριλίου είναι 19 ημέρες και 21 ημέρες το Μάιο μας κάνουν 40). Η εορτή της Αναλήψεως είναι πάντα Πέμπτη, επειδή οι 40 ημέρες έχουν εφτά εβδομάδες και πέντε ημέρες (40 =5Χ7 + 5).

Επομένως, όταν το Πάσχα πέφτει στις 12 Απριλίου, θα συμπίπτουν οι δύο εορτές που προαναφέραμε.

Τον προηγούμενο 20ο αιώνα, το Πάσχα έπεσε στις 12 Απριλίου δύο φορές, το 1931 και το 1936, οπότε και συνέπεσαν οι δύο γιορτές. Τον τρέχοντα 21ο αιώνα (που άρχισε την 1/1/2001 και ολοκληρώνεται την 31/12/2100) το Πάσχα γιορτάστηκε στις 12 Απριλίου φέτος (2015) και θα συμβεί το ίδιο το 2026 και το… 2099, οπότε και πάλι θα συμπέσουν οι δύο αυτές εορτές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη είναι πολύ δημοφιλείς, αφού πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες έχουν το όνομα Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνα και Ελένη.

Το όνομα Κωνσταντίνος είναι καθαρά Λατινικό (Ρωμαϊκό) όνομα, με ρίζα το λατινικό constans = σταθερός, που έχει όμως ενταχθεί στο ελληνικό ονοματολόγιο και είναι το δεύτερο μετά το Γιώργος σε χρήση αντρικό όνομα. Σημαίνει αυτός που είναι σταθερός, ευσταθής, που παρέχει σταθερότητα. Στα ελληνικά χρησιμοποιούμε και την ελληνική παραλλαγή του ονόματος, Ευστάθιος και Ευσταθία. Στη Δύση δεν το πολυ- συναντάμε ως αντρικό όνομα. Ως γυναικείο όνομα (Κωνστάνς) συναντάται περισσότερο. Ίσως γιατί στη Δύση υπάρχει και αγία με αυτό το όνομα.

Το όνομα Ελένη είναι καθαρά ελληνικό, και μάλιστα αρχαϊκό. (Ίσως παράγεται από παραφθορά της λέξης Σελήνη – Σελάνα – Ελένη). Το όνομα Ελένη χρησιμοποιείται και στη Δύση, ίσως και λόγω της μυθικής Ωραίας Ελένης!

Χρόνια πολλά λοιπόν στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες.

Σπύρος Δημόπουλος

Μαθηματικός

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου