ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα διδάγματα της ιστορίας

τα-διδάγματα-της-ιστορίας-519293

Γράφει ο Θανάσης Παπαδιώτης

Από τα διδάγματα της ιστορίας για τη σημερινή κρίση, θεσμική, οικονομική και πολιτική της πατρίδας μας αξίζει να φέρουμε στη μνήμη μας α)το New Deal=Νέο πρόγραμμα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ και β) την ενάρετη πολιτική συμπεριφορά του Κιγκινάτου.

Α) Πρέπει να μελετήσουν οι σημερινοί ιθύνοντες την μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, έχουν αρκετά να διδαχθούν και να πράξουν τα δέοντα.

Το πρόγραμμα δια την οικονομική ανάπτυξη που παρουσίασε ο Ρούζβελτ είχε προετοιμασθεί από επιτελείο ακομμάτιστων ειδικών «τραστ εγκεφάλων» (Brain trust).

Επήρε την ιδιωτική πρωτοβουλία διακηρύσσοντας «Η ιδιωτική οικονομική ισχύς είναι εγγύηση για το δημόσιο βίο».

Συγκρότησε υπουργικό συμβούλιο από δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους και στις πρώτες εκατό ημέρες επετεύχθησαν δραστικές οικονομίες στις κρατικές δαπάνες, δημιούργησε 500.000 θέσεις εργασίας, ισοσκέλισε τον προϋπολογισμό και με αστυνομικά μέτρα πάταξε την φοροδιαφυγή.

Β) Ο Λεύκιος Κόιντος Κιγκινάτος γεννήθηκε περίπου το 519 π.Χ. Ηταν ρωμαίος πολιτικός και ανήκε σε οικογένεια Πατρικίων. Η ιστορία που τον κατέστησε υπόδειγμα της ρωμαϊκής αρετής, είναι η εξής.

Ο Κιγκινάτος αν και Πατρίκιος και συγκλητικός ζούσε σε αγροτική περιοχή και καλλιεργούσε ένα μικρό χωράφι τεσσάρων πλέθρων που είχε.

Το 460 π.Χ διορίστηκε από τη σύγκλητο και αφού πέτυχε να συμφιλιώσει τους πατρικίους με τους πληβείους, που είχαν φοβερή διαμάχη μεταξύ τους, παραιτήθηκε από το αξίωμα του και γύρισε στο χωράφι του.

Το 458 π.Χ οι πολεμοχαρείς εχθρικές φυλές των Αρούκων και Ουόλσκων ύστερα από αλλεπάλληλες νικηφόρες επιδρομές κύκλωσαν το ρωμαϊκό στρατό. Στην απελπισία του οι ρωμαίοι συγκλητικοί διόρισαν τον Κιγκινάτο δικτάτορα που χωρίς αλαζονεία αποδέχτηκε το αξίωμα και πέτυχε να κατατροπώσει τους εχθρούς, τους οποίους υποχρέωσε να περάσουν κάτω από ταπεινωτικό ζυγό. Μετά το θρίαμβό του ο Κιγκινάτος αρνήθηκε όλες τις τιμές που του προσέφεραν και δεν δέχτηκε να κρατήσει περισσότερο το αξίωμά του.

Την ίδια συμπεριφορά επέδειξε ο Κιγκινάτος και 439 π.Χ όταν σε μεγάλη πια ηλικία διορίστηκε για μια ακόμα φορά δικτάτορας κατόρθωσε να εξουδετερώσει τις μηχανορραφίες και τα σχέδια του Σπούριου Μαιλίου και να προλάβει έτσι βέβαιο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των πληβείων και των πατρικίων. Επειτα και από την Τρίτη αυτή επιτυχία που ο Κιγκινάτος παραιτήθηκε και πάλι από το αξίωμά του και γύρισε στο χωράφι του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου