ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Κυβέρνηση στέκεται ανυποχώρητη μπροστά στις πιέσεις ~ Οι 100 πρώτες μέρες δείχνουν τον δρόμο

η-κυβέρνηση-στέκεται-ανυποχώρητη-μπρ-521952

Γράφει η Αθηνά Λαοπόδη, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μια ακόμα πράξη της διαπραγμάτευσης που ακολούθησε την ανισοβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Σε αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διττά δύσκολη και πιεστική κατάσταση. Παρόλα αυτά τα βήματα που έχουν γίνει αυτές τις 100 πρώτες μέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντός και εκτός κοινοβουλίου καταδεικνύουν την αβυσσάλεα διαφορά ανάμεσα σε αυτήν και στις προηγούμενες συγκυβερνήσεις των μνημονίων και της υποτέλειας.

Αναλυτικότερα:

Από την μια βρίσκουμε τα συνεχή παίγνια επίδειξης δύναμης και κυριαρχίας των θεσμών με σκοπό την πλήρη αποδυνάμωση της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Και από την άλλη έχουμε τους δημοσιογράφους των καθεστωτικών ΜΜΕ που ως άλλοι μύστες του πολιτικοοικονομικού Διεθνούς γίγνεσθαι προσπαθούν να μας πείσουν για την επιτακτική ανάγκη μιας βεβιασμένης έντιμης συμφωνίας.

Τελικός στόχος; Να καμφθεί αρχικά η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στην Κυβέρνηση και παρακάτω να επιτευχθεί η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα συστημικό, άβουλο «κεντροαριστερό» κόμμα. Ενα κόμμα το οποίο θα είναι έτοιμο να εκτελέσει κάθε εντολή των δανειστών με πρόσχημα την διάσωση της χώρας από τα χειρότερα – τα οποία πάντα εξικνούνται σε αοριστολογίες καταστροφής- και μιας ανάπτυξης που χρόνια τώρα πληρώνει ο Ελληνικός Λαός με συνεχείς θυσίες και μηδέποτε φθάνει.

Με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση μοιάζει να βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί έχοντας όμως μια και μοναδική και αδιαπραγμάτευτη ευθύνη. Να σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού.

Μια λαϊκή εντολή η οποία όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις (palmos analysis, 5 και 6 Μαΐου 2015) μέχρι σήμερα παραμένει αταλάντευτη και ισχυρή. Το 70% των πολιτών καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της που αφορούν την ανάκτηση και την προστασία της εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα και φυσικά το κρίσιμο ασφαλιστικό. Βέβαια δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ένα ποσοστό 52% ( 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) ζητάει πάσει θυσία παραμονή στο ευρώ έναντι του σημαντικότατου 44% (61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) που επιμένει στην απαλλαγή από τα Μνημόνια.

Πως ερμηνεύεται αυτό; Με μια γρήγορη παρατήρηση καθένας καταλαβαίνει πως η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού δεν αντέχει τις συνεχείς στερήσεις και απαιτεί την αλλαγή. Ψήφισε για την αλλαγή και την στηρίζει. Παρόλα αυτά ο φόβος για το αύριο, ιδιαίτερα σε περίπτωση ρήξης, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα την έξοδο από το ευρώ, παραμένει υψηλός. Είναι ένας φόβος που καλλιεργείται συνεχώς μέσω γνωστών μιντιακών παραγόντων, των ανωνύμων Ευρωπαίων αξιωματούχων και της ημιμάθειας που επικρατεί γύρω από τα οικονομικά ζητήματα σχεδόν στο σύνολο του Ελληνικού Λαού.

Υπό αυτές τις συνθήκες η μόνη ίσως λύση είναι η αλήθεια και η ανάλυση ΟΛΩΝ των ενδεχόμενων από πλευράς της Κυβέρνησης και των στελεχών της καθώς και η πλήρης κατανόησή της, από τους πολίτες. Τότε και μόνο τότε ο λαός αυτής της χώρας θα είναι σε θέση να αποφασίσει τι θέλει πραγματικά . Η προεξόφληση άλλωστε της «κωλοτούμπας» και της καμπυλοποίησης των κόκκινων γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η δαιμονοποίηση της ρήξης -αν και εφόσον αυτή μπαίνει τη συζήτηση- είναι τα δύο κύρια όπλα στη συνεχιζόμενη «πλύση εγκεφάλου» που επιχειρείται.

Πόσο όμως η Κυβέρνηση στην πράξη έχει κάνει πίσω στα όσα προεκλογικά έλεγε;

Το σχετικό γράφημα που έδωσε στην δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου για τις 100 πρώτες μέρες της Κυβέρνησης απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Συγκεκριμένα σε αυτό το διάστημα με μια γρήγορη αποτίμηση έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης:

✓ Χορήγηση επιδότησης ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά

✓ Αποποινικοποίηση οφειλών στο Δημοσίου έως 50.000

✓ Ρύθμιση των 100 δόσεων

✓ Αντιμετώπιση φορολογικής απάτης

✓ Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα νοσοκομεία.-Κατάθεση προς διαβούλευση του ν/σ για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη Δημόσια Υγεία

✓ Επιστροφή των απολυμένων στο Δημόσιο

✓ Κατάργηση της εφεδρείας και της διαθεσιμότητας

✓ Ακύρωση νέων τιμολογιακών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

✓ Εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης

✓ Εξυγίανση του αθλητισμού

✓ Κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων

✓ Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ

✓ Επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Είναι σαφές ότι η σημερινή Κυβέρνηση «μιλάει» με έργα δίνοντας μια ηχηρότατη απάντηση σε όσους προσπαθούν με ανορθόδοξα λιβελογραφήματα και μονταζιέρες να την «τσουβαλιάσουν».

Παρόλα αυτά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ακούγεται έντονα το σενάριο επιμήκυνσης του ΕΝΦΙΑ, που είναι ένας άδικος και αντισυνταγματικός νόμος και πρέπει να καταργηθεί. Ακόμα σε αναμονή είναι και το εργατικό ν/σ το οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και την σταδιακή αύξηση των μισθών στα 751 ευρώ και όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός έχει πάρει ήδη τον δρόμο του. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.

Συνολικά, παρά τις εγχώριες και Διεθνείς πιέσεις η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά σε εκβιασμούς και στα συμφέροντα των «ολίγων». Η στήριξη του λαού δεν είναι δεδομένη. Υπάρχει γιατί ακριβώς η Κυβέρνηση δίνει αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Κάθε σχέδιο, κάθε μεταρρύθμιση κάθε έντιμη συμφωνία δεν μπορεί παρά να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι η κατεύθυνση που επέλεξε ο Ελληνικός Λαός. Είναι η έκφραση της ίδιας της Δημοκρατίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου