ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H συνεχιζόμενη ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο

h-συνεχιζόμενη-ανθρωπιστική-τραγωδία-556357

Γράφει ο Κώστας Δελημήτρος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχει τέλος η ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο, όπου κατά εκατοντάδες πλέον χάνουν τις ζωές τους οι πρόσφυγες στα ναυάγια των δουλεμπορικών, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να ξεκινήσουν μακριά από τον τόπο τους μια καινούργια, πιο ανθρώπινη ζωή.

Διωγμένοι απ’ τις πατρίδες τους απ’ τη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες, τον ισλαμικό φονταμενταλισμό των τζιχαντιστών και τις εμφύλιες συρράξεις, οι κάτοικοι του Ιράκ, της Συρίας, της μεσογειακής και υποσαχάριας Αφρικής, δοκιμάζουν το σκληρό και αποκρουστικό πρόσωπο μιας καινούργιας μοίρας που τους επιφυλάσσουν οι δουλέμποροι στα νερά της Μεσογείου.

Ο καπιταλισμός, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα δεινά που συσσωρεύουν, είναι ασύμβατα με τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχει χρόνος ούτε χώρος για άλλες μεγαλοστομίες και υποκριτικές δηλώσεις συμπάθειας για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία από τους -εν πολλοίς- δημιουργούς της.

Κανείς ευρωπαίος πολίτης, κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει απαθής μπροστά στον ξεριζωμό και των χαμό χιλιάδων απελπισμένων.

Να αγωνιστούν οι ευρωπαίοι πολίτες και τα κινήματά τους για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

Οφείλει άμεσα η Ε.Ε. και οι θεσμοί της να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να σταματήσει να αποτελεί η Μεσόγειος υδάτινο τάφο, να πάψουν να χρησιμεύουν σαν ανθρωποαποθήκες οι χώρες του ευρωπαϊκού μεσογειακού Νότου.

Να αναβαθμιστούν άμεσα οι δομές διαχείρισης της μετανάστευσης, της έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Να στηριχτούν άμεσα με κάθε τρόπο σε οικονομικούς πόρους και υποδομές οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που υποδέχονται κύματα μεταναστών πολύ μεγαλύτερα απ’ όσα μπορούν να διαχειριστούν και να πάψουν να λειτουργούν σαν εύκολη και ανέξοδη «ασπίδα προστασίας» από τους μετανάστες για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Βασικό εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση, είναι και η πολιτική διαπραγμάτευση εκ μέρους της Κυβέρνησης της Αριστεράς για την κατάργηση ή έστω την αναθεώρηση σε προοδευτικότερη κατεύθυνση της Συνθήκης «Δουβλίνο 3».

Να αναληφθούν άμεσα διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση των καταστροφικών ένοπλων συρράξεων σε Μ. Ανατολή και Αφρική καθώς και για την αναχαίτιση και περιθωριοποίηση του φαινομένου του τζιχαντισμού, ως δούρειου ίππου των ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων τους στη Μ. Ανατολή.

Σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά για όλους μας.

Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό και πιο αισιόδοξο μέλλον στην Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου γενικότερα, με σεβασμό στο δικαίωμα για ζωή, με δημοκρατία, με ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, με την αυτοδιάθεση των λαών αδιαπραγμάτευτο πρόταγμα.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε «πολιτισμένος κόσμος» και, κυρίως, αν θέλουμε να λεγόμαστε Ανθρωποι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου