ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

αγιος-γεώργιος-ο-τροπαιοφόρος-556380

Γράφει ο Χρήστος Μηλίτσης

Ο Αγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 280 μ.Χ. από χριστιανούς γονείς. Ο πατέρας του λέγονταν Γερόντιος και η μητέρα του Πολυχρονία. Ο πατέρας του που ήτανε αξιωματικός στο Ρωμαϊκό στρατό πέθανε νωρίς και τον άφησε 10 ετών ορφανό. Η μητέρα του καλή χριστιανή τον πήρε μαζί της και πήγαν να κατοικίσουν στη Λύδα της Παλαιστίνης που είχε τα κτήματά της.

Εκεί τον ανέθρεψε σαν καλή χριστιανή που ήταν με τα χριστιανικά δόγματα που ρίζωσαν βαθιά μέσα στην παιδική καρδιά του. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στο στρατό και με το θάρρος, την παλικαριά και την αξιοσύνη του πολύ γρήγορα προήχθη σε χιλίαρχο. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον αγαπούσε πάρα πολύ για την εντιμότητα και το θάρρος του.

Τα χρόνια εκείνα η Χριστιανική εκκλησία είχε εξαπλωθεί παντού. Αυτό εξαγρίωσε το Διοκλητιανό που μισούσε τον Χριστιανισμό και προσπάθησε με κάθε μέσο να τον εξουδετερώσει Κάλεσε σε συγκέντρωση τους στρατηγούς του το 303 για να συσκεφτούν και να αποφασίσουν τα μέτρα που θα πάρουν για την καταπολέμηση της χριστιανικής θρησκείας, και την ανόρθωση του ειδωλολατρισμού.

Στη συγκέντρωση αυτή παρευρίσκονταν και ο Γεώργιος. Εδωσε στους στρατηγούς του την εντολή να κάνουν ό,τι μπορούν ακόμη και να φονεύουν κάθε χριστιανό που αρνείται να προσκυνήσει τα είδωλα. Ολοι του έμειναν σύμφωνοι εκτός από το Γεώργιο ο οποίος ήταν ο μόνος που πήρε το λόγο και είπε ευθαρσώς στον αυτοκράτορα: «Γιατί Βασιλιά θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνήσουν τα είδωλα; Η θρησκεία του Χριστού είναι η μόνη αληθινή θρησκεία».

Ο Διοκλητιανός εξεπλάγη και προσπάθησε να τον πείσει να μετανοήσει αλλά ο Γεώργιος με παρρησία, αυταπάρνηση και θάρρος αρνήθηκε να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη. Τότε διέταξε και τον έκλεισαν σε φυλακή. Οπου και τον βασάνισαν σκληρά. Το πρωί διέταξε και τον πήγαν μπροστά του να τον ανακρίνει. Προσπάθησε και πάλι με κάθε τρόπο να τον μεταπείσει αλλά, ο Γεώργιος παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του. Ο Διοκλητιανός πλέων μένεα εναντίον του διέταξε να τον ρίξουν σε ακιδοφόρο τροχό που περιείχε αρκετά μαχαίρια για να κομματιάσει το σώμα του. Αλλά έγινε το θαύμα. Αγγελος Κυρίου τον απελευθέρωσε και παρουσιάστηκε μπροστά του σώος και αβλαβής. Πολλοί στρατιώτες και αξιωματικοί που παρευρεθήκαν και είδαν το γεγονός πίστεψαν στο Χριστό και ο αυτοκράτορας διέταξε και τους αποκεφάλισαν όλους την ίδια στιγμή.

Επίσης έδωσε διαταγή να γεμίσουν λάκκο με άσβεστη και νερό και να τον πετάξουν μέσα σε αυτόν. Μετά από τρεις μέρες διέταξε να ανοίξουν το λάκκο και να δουν τι έγινε. Και πάλι ο Γεώργιος παρουσιάστηκε ζωντανός χωρίς φυσικά να πάθει τίποτε. Διέδωσε ότι ήταν Μάγος και όλα αυτά που συνέβησαν ήταν μαγικά και διέταξε και τον αποκεφάλισαν το 303 στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του μαζί με αυτό της μητέρας του που έφυγε από τη ζωή την άλλη μέρα και τo μετέφεραν στη Λήδα της Παλαιστίνης, από όπου αργότερα το παρέλαβαν οι Σταυροφόροι και το μετέφεραν στη Δύση. Ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος έκανε αρκετά θαύματα με τη βοήθεια του Χριστού και το πιο σπουδαίο θεωρείται αυτό που σκότωσε το δράκο και έσωσε τη Βασιλοπούλα. Θεωρείται προστάτης του πεζικού του στρατού και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 του Απρίλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου