ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Καθολικό αίτημα η ανέγερση εξαθέσιου δημοτικού σχολείου στον Αγιο Στέφανο

καθολικό-αίτημα-η-ανέγερση-εξαθέσιου-559046

Του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα

Στο Δήμο Βόλου χρονίζει ένα αίτημα από το 2008. Συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 με υπόμνημά μου προς τον κ. Δήμαρχο Βόλου είχα ζητήσει μεταξύ άλλων τη συνδρομή του για την «Κατασκευή διδακτηρίου για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και παράλληλα την ίδρυση σχολείου» στον Αγιο Στέφανο Βόλου.

Το 2009 είχα κοινοποιήσει προς τον κ. Δήμαρχο Βόλου το υπόμνημά μου με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2009 προς τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Κων. Ζίκο με θέμα: «Κατασκευή διδακτηρίου και ίδρυση εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου στο νέο οικισμό Αγίου Στεφάνου Βόλου».

Σημειώνω ότι στο υπόμνημά μου αυτό μου είχε απαντήσει θετικά ο Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Γιάννης Στάμος με το υπ’ αριθμ. Β’ 692/6.3.2009 έγγραφό του.

Το 2009 ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ύστερα από υπομνήματά μου είχε προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση τετραθεσίου Δημοτικού Σχολείου με την επωνυμία 34ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Βόλου.

Εξάλλου, ο ίδιος Διευθυντής, όπως είχε γράψει εφημερίδα του Βόλου στις 20 Νοεμβρίου 2009, δήλωσε στο δημοσιογράφο του ρεπορτάζ μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με την ονομαστική κατάσταση των μαθητών υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών (πάνω από 65 μαθητές) που κατοικούν στο συγκεκριμένο συνοικισμό και αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα σχολεία μέσα στην πόλη του Βόλου σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων».

Τονίζω ότι χρόνια τώρα, αλλά και μετά το Σεπτέμβριο του 2009, που άρχισε η λειτουργία του 2/θεσίου 37ου Νηπιαγωγείου Βόλου στον οικισμό Αγίου Στεφάνου, οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου που κατοικούν στον Αγιο Στέφανο δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, επειδή δεν έχουν Δημοτικό Σχολείο στον τόπο τους, ενώ η έλλειψη διδακτηρίου αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση Δημοτικού Σχολείου.

Ετσι, οι μαθητές αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά περισσότερα από είκοσι χιλιόμετρα, για να μεταβαίνουν προς φοίτηση σε διάφορα σχολεία του Βόλου, σπαταλώντας χρήματα και πολύτιμο χρόνο.

Παράλληλα, η έλλειψη λειτουργίας Δημοτικού Σχολείου στον Αγιο Στέφανο εμποδίζει πολλές οικογένειες με παιδιά, οι οποίες έχουν σπίτι στον Αγιο Στέφανο, να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ.

Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την αδράνεια των αρμοδίων για την εκπαίδευση των μαθητών του Αγίου Στεφάνου, ενώ ταυτόχρονα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους μαθητές, λειτουργούν σε βάρος της συνοχής των κατοίκων και εμποδίζουν την ανάπτυξη της συνοικίας του Αγίου Στεφάνου.

Ακόμη σημειώνω σχετικά τα εξής:

1. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 είχα υποβάλει στον κ. Δήμαρχο Βόλου αίτηση με θέμα: «Αίτημα ανέγερσης διδακτηρίου 6/θεσίου Δημοτικού Σχολείου στον οικισμό Αγίου Στεφάνου Δήμου Βόλου».

Παράλληλα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2013 η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε δημοσιεύσει τοπικό ρεπορτάζ με τίτλο:

«Σχολείο στον τόπο τους διεκδικούν στον Αγιο Στέφανο. Οι μαθητές του οικισμού διανύουν καθημερινά περισσότερα από 20 χλμ για να πάνε σχολείο».

Επίσης την 1 Σεπτεμβρίου 2014 είχα υποβάλει αίτηση στον κ. Δήμαρχο Βόλου με θέμα: «Μαθητές χωρίς Δημοτικό Σχολείο στον Αγιο Στέφανο Βόλου. Αίτημα και προτάσεις».

Συμπερασματικά, είναι επείγουσα ανάγκη ο κ. Δήμαρχος Βόλου να εισηγηθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου να δρομολογήσουν τις μελέτες για την ανέγερση διδακτηρίου βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου στον Αγιο Στέφανο – με την προοπτική να λειτουργήσει αυτό ως ολοήμερο – μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος με τη φροντίδα του Δήμου Βόλου, δεδομένου ότι η ύπαρξη διδακτηρίου αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Σχολείου στον Αγιο Στέφανο.

Σημειώνω ότι το διδακτήριο μπορεί να ανεγερθεί στο οικόπεδο εννέα στρεμμάτων, το οποίο έχει παραχωρήσει το 1973 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δημοσίων Υπαλλήλων Μαγνησίας – που ίδρυσε τον οικισμό με χίλια οικόπεδα – στο Δήμο Βόλου αποκλειστικά για διδακτήρια – και τη λειτουργία Δημοτικού Σχολείου στον Αγιο Στέφανο, που είναι οικισμός αναπτυσσόμενος και, όπως προβλέπεται, στην πλήρη ανάπτυξή του θα έχει 6.000 κατοίκους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου