ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μαδρίτη «ΟΛΕ» ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός σου!

μαδρίτη-ολε-ο-επόμενος-ταξιδιωτικό-561706

Γράφει η MSc Αριάδνη Φωτεινή Στέλλου, Καθ. Ισπανικής κ Ιταλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Salamanca

Ενα απίστευτο ταξίδι που δεν πρέπει να χάσεις

Πάσχα των Ελλήνων, Πάσχα – Πάσχα της Αγάπης, Πάσχα – Πάσχα των Αγγέλων, Πάσχα… Χριστός Ανέστη!

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος μπορείς να βρεις τον προορισμό που θα σε γοητεύσει, που θα κάνει να Δοξάζεις τον Θεό για το μεγαλείο του. Γεννημένοι όμως, στην Ευρώπη – και έχοντας στο μυαλό μας ότι σε άλλες ηπείρους δεν συμβαίνει αυτό – έχουμε την δυνατότητα να επισκεπτόμαστε γειτονικές χώρες με μεγάλη συχνότητα.

Ετσι λοιπόν σήμερα, θα σε ταξιδέψω στη γειτονική μας Μαδρίτη!

Η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 3,3 εκατομμύρια και ο συνολικός πληθυσμός της Μητροπολιτικής Περιοχής της Μαδρίτης υπολογίζεται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια. Είναι τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες, από όπου και προέρχεται η ονομασία της (πηγή νερού).

Εξαιτίας της οικονομικής της παραγωγής, του υψηλού βιοτικού επιπέδου, και του μεγέθους της αγοράς της, η Μαδρίτη θεωρείται το μείζων οικονομικό κέντρο της Νότιας Ευρώπης και της Ιβηρικής Χερσονήσου. Κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στις 12 πιο «πράσινες» ευρωπαϊκές πόλεις για το 2010.

Τα αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας είναι αναρίθμητα και καλύπτουν όλες τις εποχές. Εκεί βρίσκεται μια από τις σπουδαιότερες πινακοθήκες του κόσμου, το Μουσείο του Prado – φημισμένο κυρίως για τέσσερις μεγάλες συλλογές: των Ισπανών Μπελάθκεθ και Γκόγια, του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) και του Ολλανδού Μπος. Επίσης, μπορείς να θαυμάσεις έργα πολλών μεγάλων της ζωγραφικής, όπως οι Ρούμπενς, Ραφαήλ, Τισιανός, Μουρίγιο, Μποτιτσέλι, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, Ντίρερ, Φρα Αντζέλικο κ.ά.

Στο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης τα μνημεία εναλλάσσονται με απίστευτη ταχύτητα και ποικιλία. Στην Puerta del Sol και μπροστά στο Δημαρχείο υπάρχει το «χιλιόμετρο 0» που μετριούνται όλες οι αποστάσεις της πρωτεύουσας με την υπόλοιπη Ισπανία. Εχουμε την Plaza Mayor, μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης. Πιο κάτω υπάρχει το Palacio Real, το βασιλικό παλάτι με τον υπέροχο κήπο του.

Δίπλα στο ανάκτορο βρίσκεται η Plaza de Oriente με τα αγάλματα όλων των Ισπανών βασιλέων… Στο μοναδικό πάρκο του Buen Retiro μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες σπάνια είδη δέντρων και φυτών ανάμεσα σε μικρές λίμνες.

Το μουσείο του Πράδο πρόκειται για το πλέον φημισμένο Μουσείο της Ισπανίας και για μια από τις σημαντικότερες Πινακοθήκες στον κόσμο. Στεγάζει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Ευρωπαϊκής τέχνης από τον 12ο έως και τον 19ο αιώνα (γύρω στα 8.600 έργα).

Το Μουσείο χτίστηκε το 1819 και βρίσκεται στο νότιο μέρος της πόλης, στο Paseo del Prado, πολύ κοντά στις άλλες δυο πινακοθήκες (Ρέινα Σοφία και Τίσεν), λίγο πιο πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ατότσα, στη δυτική μεριά του πάρκου Ρετίρο.

Η νυχτερινή ζωή της Μαδρίτης προσφέρει τα πάντα. Διασκέδαση, φαγητό, χορό, μπαρ, κλαμπ, καφέ, λάτιν, φλαμένκο, ότι ζητήσεις, μπορείς να το βρεις. Η πόλη είναι τεράστια και οι επιλογές άπειρες. Η Μαδρίτη είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη που διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και απευθύνεται σε κάθε γούστο και κυρίως σε όλα τα πορτοφόλια. Η Μαδρίτη φημίζεται και για τη νυχτερινή ζωή της, τα bar με πίντσος (pinchos) και τα κέντρα διασκέδασης…

Είναι μια πόλη στην οποία κάθε επισκέπτης μπορεί να περάσει καλά είτε απολαμβάνοντας τις πολυτέλειες που του προσφέρει η κοσμική πρωτεύουσα, είτε αναζητώντας οικονομικότερες λύσεις.

Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι από τη Μαδρίτη μπορείς να πραγματοποιήσεις υπέροχες αποδράσεις στο Toledo, στο El Escorial, στη Segovia και αλλού.

…και Καλό ταξίδι!

Χριστός Ανέστη!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου