ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Γιατί δεν πρέπει να πούμε «όχι» στα Καταδυτικά Πάρκα

επιμελητήριο-μαγνησίας-γιατί-δεν-πρέ-561730

Από το Επιμελητήριο Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση για τα Καταδυτικά Πάρκα:

«Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση για τη δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων στον Παγασητικό και τις Σποράδες. Από τη μία οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι επαγγελματίες, εκτιμούν ότι τα Πάρκα αυτά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού κι από την άλλη ντόπιοι αλιείς και πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι θα διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία και κατά συνέπεια οι ίδιοι θα χάσουν τις δουλειές τους.

Παρά τις ενστάσεις, όμως, είναι χρέος όλων μας να ενημερώσουμε σωστά, χωρίς προκαταλήψεις και, κυρίως, πέρα και έξω από σκοπιμότητες, τους πολίτες της Μαγνησίας για το τι είναι τα Καταδυτικά Πάρκα και τι μπορούν να προσφέρουν.

Με τον όρο «Καταδυτικό Πάρκο» αναφερόμαστε σε μια θαλάσσια περιοχή, έκτασης 2-3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σχετικά ρηχά νερά (μέγιστο βάθος 35-40μ.) σαφώς χωροθετημένη και σημασμένη, μέσω ποντισμένων σταθερών φωτοσημαντήρων, η οποία καθίσταται εκμεταλλεύσιμη από παραχωρησιούχο επιχείρηση, αποκλειστικά για οργανωμένες, αυτόνομες και ελεύθερες καταδύσεις αναψυχής και εν γένει επισκέψεις επισκόπησης του βυθού, καθώς και για επιστημονική έρευνα ή περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Μπορεί είτε να περιβάλλει μια ολόκληρη βραχονησίδα ή ύφαλο είτε να αποτελεί τμήμα της ακτογραμμής είτε αμφότερα, σε θέση που να παρέχει προστασία από δυνατούς καιρούς και ρεύματα και να μην απέχει περισσότερο από 5-6 μίλια από την πλησιέστερη ακτή – αφετηρία. Θα πρέπει επίσης να συνδυάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως ενδιαφέροντα βυθό (ξέρες, ύφαλοι, σπήλαια, ναυάγια), διαύγεια υδάτων (καλή υποβρύχια ορατότητα), εγγύτητα σε τουριστικά θέρετρα (μέρη με κατά το δυνατόν αναπτυγμένη τουριστική υποδομή) και αξιοθέατα που θα εξασφαλίζουν ροή επισκεπτών.

Στην θαλάσσια αυτή έκταση στο εξής σταματά οριστικά κάθε είδους αλιεία (επαγγελματική και ερασιτεχνική) καθώς και η μη ελεγχόμενη ναυσιπλοΐα. Στον χώρο του πάρκου επιτρέπονται πλέον μόνο οι οργανωμένες αυτόνομες καταδύσεις, συνοδεία υποβρύχιου ξεναγού. Με την παρέλευση των πρώτων 2-3 ετών χωρίς αλιεία, η υποβρύχια πανίδα αυτο-εμπλουτίζεται, ο βυθός, πέραν της φυσικής του ομορφιάς, γίνεται ελκυστικότερος και η πλούσια υποβρύχια ζωή γίνεται στο εξής η βασικότερη ατραξιόν του καταδυτικού πάρκου. (Απόσπασμα από τη μελέτη με τίτλο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΙΣ ΝΗΣΟΥΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ & ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ»).

Οι επισκέπτες θα μπορούν να καταδύονται σε βυθούς όπου ζει πληθώρα θαλάσσιων οργανισμών, τους οποίους θα μπορούν να συναντήσουν από κοντά. Οι δύτες θα επιλέγουν την περιοχή μας για να ζήσουν την εμπειρία του επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου, ενώ παράλληλα θα καταδύονται στα καταδυτικά πάρκα για να απολαύσουν την εντυπωσιακή μορφολογία, η οποία θα σφύζει από θαλάσσια ζωή. Και φυσικά, όλα αυτά, θα διαδραματίζονται στις ακτές του Πηλίου, για το οποίο τα λόγια περιττεύουν.

Το ΕΣΠΑ δίνει μία μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν Καταδυτικά Πάρκα στη Μαγνησία και να αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός, που εδώ και πολλά χρόνια φροντίζουν να εκμεταλλεύονται δεκάδες περιοχές σε όλο τον κόσμο, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: παγκοσμίως ο αριθμός των αυτοδυτών ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια (εκ των οποίων περισσότεροι από 13 εκατομμύρια στην Ευρώπη). Μόνο οι Ευρωπαίοι αυτοδύτες δαπανούν περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ πολλά μέρη στον κόσμο ζουν αποκλειστικά από τον καταδυτικό τουρισμό.

Ας μη μείνουμε, όμως, μόνο στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, η οποία δεν ενδιαφέρει καθόλου τους αλιείς. Πρόκειται, κυρίως, για ένα έργο που θα δώσει πνοή στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα του δώσει χρόνο να ανακάμψει και να αυξήσει τα ιχθυοαποθέματά του, τα οποία θα κινηθούν και σε περιοχές όπου θα επιτρέπεται η αλιεία

Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα η τοπική κοινωνία «βομβαρδίζεται’ από άκυρες δηλώσεις όπου γίνονται αναφορές σε γεωτρήσεις, κατασκευή ιχθυοτροφείων και πώληση ψαριών, φύλακας στο καταδυτικό πάρκο ο οποίος θα ελέγχει όποιον κινείται μέσα σε αυτό… Καταδύεται άραγε κάποιος από τους διαμαρτυρόμενους; Βλέπει τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας; Συνειδητοποιεί ότι ο βυθός του Παγασητικού είναι νεκρό τοπίο; Θέλει να καταλάβει και να αποδεχτεί ότι η υπεραλίευση δε θα του επιτρέπει να βγάζει μεροκάματο τα επόμενα χρόνια;
Και ενώ θα περίμενε κανείς οι επαγγελματίες της θάλασσας να αναζητούν λύσεις για αειφόρο ανάπτυξη, αυτοί αντίθετα αντιδρούν έντονα σε ένα τόσο απαραίτητο για το θαλάσσιο περιβάλλον, και κατ’ επέκταση για τη δουλειά τους, έργο!

Η δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων αποτελεί για τη Μαγνησία μία «χρυσή» ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ο Νομός μας έχει πληγεί φοβερά από την απουσία επενδύσεων τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να «βάλουμε πλάτη» όλοι μας προτού γίνει αυτό το κλίμα μη αναστρέψιμο.
Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την περιοχή μας. Για να είναι όμως βιώσιμη και αποδοτική, θα πρέπει να τη σεβαστούμε και να την υποστηρίξουμε όλοι μας…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου