ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κτηνοτροφικά ψυχανθή – ιδανικές ζωοτροφές

κτηνοτροφικά-ψυχανθή-ιδανικές-ζωοτ-598138

Γράφει ο Βασίλειος Χατζόπουλος, Γεωπόνος, Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας

Στη χώρα μας έχουμε πολλές εγχώριες ποικιλίες ψυχανθών, που μπορούμε να καλλιεργούμε και να αποφύγουμε τις εισαγωγές με σόγια, που σε πολλές περιπτώσεις εισάγεται και σε αρκετές ποσότητες μάλιστα, μεταλλαγμένη.

Η μηδική, ο βίκος, τα κουκιά, τα ρεβίθια και τα μπιζέλια είναι κτηνοτροφικά ψυχανθή που είναι απαραίτητα στον οργανισμό των κτηνοτροφικών ζώων και κυρίως δεν είναι μεταλλαγμένα.

Τα ζώα που τρέφονται με ψυχανθή έχουν ισορροπημένη διατροφή, ενώ παράλληλα παράγουν καλύτερες ποιότητας γάλα και κρέας και γενικότερα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Εκτιμάται ότι με την αντικατάσταση της σόγιας με ψυχανθή που θα παράγονται στη χώρα μας, σταδιακά θα υπάρξει αυτάρκεια σε ζωοτροφές υψηλής βιολογικής αξίας. Στον αγροτικό κόσμο είναι γνωστό ότι για την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών δεν χρειάζονται αζωτούχα λιπάσματα, καθώς δεσμεύουν στις ρίζες τους το ατμοσφαιρικό άζωτο και λειτουργούν ως μέθοδος φυσικής λίπανσης και βελτίωσης της γονιμότητας του εδάφους. Επίσης δεν απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού άρδευσης και μπορούν να αξιοποιηθούν εδάφη χαμηλής γονιμότητας, στα οποία άλλες γεωργικές δραστηριότητες δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές ενώ μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλά εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα. Το ρεβίθι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτού που μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και ειδικά σε ξηρικά χωράφια που παραδοσιακά καλλιεργούνται με σιτηρά.

Η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών προσφέρει σταθερό εισόδημα με μικρότερο κόστος, ενώ η αναμενόμενη επιδότηση στο πλαίσιο της ΝΕΑΣ ΚΑΠ (2015-2020) εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Στο πλαίσιο της ΝΕΑΣ ΚΑΠ τα ψυχανθή θα υποστηριχθούν με ένα ικανοποιητικό ποσό επιδότησης μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ προβλέπεται και επιπλέον ενίσχυση της σποροπαραγωγής των κτηνοτροφικών ψυχανθών.

Δυστυχώς όμως, πολλές ποικιλίες κτηνοτροφικών ψυχανθών δεν είναι διαθέσιμες εμπορικά για τον τελικό χρήστη, με την σποροπαραγωγή να έχει ατονήσει, αν και τα τελευταία χρόνια κάτι παρατηρείται στον τομέα της σποροπαραγωγής ψυχανθών, δεδομένου ότι υπάρχει ζήτηση για κατανάλωση, ενώ η καλλιέργειά τους συντελεί σημαντικά και στη βελτίωση των χωραφιών και στη μείωση του κόστους παραγωγής των συμβατικών καλλιεργειών και γι’ αυτό έχει προβλεφτεί στη ΝΕΑ ΚΑΠ υποχρεωτικά εναλλαγή καλλιεργειών με την συμμετοχή ψυχανθών.

Ετσι λοιπόν η καλλιέργεια κτηνοτροφικών ψυχανθών αποτελεί αντίδοτο στις ακριβές και αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενες ζωοτροφές, η αγορά των οποίων εκτινάσσει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία και που σε πολλές περιπτώσεις οι εισαγόμενες ζωοτροφές είναι εμπλουτισμένες με μεταλλαγμένα προϊόντα.

Η υποστήριξη των κτηνοτροφικών ψυχανθών με αγροτικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο της ΝΕΑΣ ΚΑΠ, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων καλλιεργητών, αναπτύσσοντας πολλές και μεγάλες ευκαιρίες στα κτηνοτροφικά ψυχανθή που αποτελούν ιδανικές ζωοτροφές, αλλά και συμφέρουσες καλλιέργειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου