ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

25η Μαρτίου 1931

25η-μαρτίου-1931-600110

Της Δρ Μαρία Φλετορίδου, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας

Λόγω της Επικαιρότητας της Εθνικής Επετείου αντλώ από το αρχείο του «Ταχυδρόμου» τον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε ο δικηγόρος Στέφανος Χίμος (1884 – 1945) την 25η Μαρτίου 1931. Ο ανωτέρω είχε πάρει μέρος στους βαλκανικούς Πολέμους και είχε διακριθεί για την κοινωνική δράση του. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παγασών (1934-1938) και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Είχε γεννηθεί στη Σκόπελο και ήταν γόνος δύο ναυτικών οικογενειών του νησιού, της Μαρίας Σίσκου και του Κωνσταντίνου Χίμου (1851-1920).

Επισημαίνοντας την ιστορικότητα του κειμένου αναφέρω ένα απόσπασμα: Με την προβλεφθείσαν λαμπρότητα εωρτάσθη χθες εις την πόλιν μας η επέτειος της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Ο κατάπλους της ’’Έλλης’’ φερούσης τον υπουργό των Ναυτικών κ. Περικλή Αργυρόπουλο εχαιρετίσθη διά κανονιοβολισμών υπό του ’’Αβέρωφ’’ καθώς αι σάλπιγγες των στρατιωτικών τμημάτων και των πολεμικών μας σκαφών, ήχουν τον εωθινόν. Η πόλις ολόκληρος έπλεεν εις τα εθνικά χρώματα, άπαντα δε τα εις τον λιμένα μας σκάφη είχον σημαιοστολισθή. Η στρατιωτική παράταξις, αρτιότατα διατεταγμένη είχε καταλάβει την οδό Ερμού και κατέληγεν, από διλοχίαν Σκαπανέων και αγημάτων ναυτών προ του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Η παρουσία του στόλου, η συμμετοχή των αξιωματικών και ναυτών και η άφιξις του κ. υπουργού, του αρχηγού του στόλου κ. Α. Δεμέστιχα, ο επροσωπήσας τον Δήμαρχον κ. Κωνσταντίνο Καρτάλη, κ. Ιωάννης Αντωνόπουλος με άπαντες σχεδόν τους Δημοτικούς συμβούλους και άλλους επισήμους προσέδωκαν εις την εορτήν πανηγυρικήν όψιν. Μετά το πέρας της δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Δημητριάδος κ. Γερμανού, άπαντες οι επίσημοι κατηυθύνθησαν εις το επί της οδού Δημητριάδος Δημαρχείον όπου εγένετο δεξίωσις.

Περί την 11:15΄από του εξώστου της Δημαρχείας και προ μυριάδος λαού, εξεφωνήθη υπό του δικηγόρου κ. Στέφανου Χίμου ο πανηγυρικός της ημέρας ο οποίος κατέληγε ως εξής: ’’Η Ελληνική όμως ιδέα δεν περιλαμβάνει μόνον την ακατάβλητον του Έθνους προσπάθειαν υπέρ της Ελευθερίας. Η Ελληνική Ιδέα είναι συνυφασμένη με την βαθείαν επίγνωσιν του κλήρου ον έταξεν ο Ύψιστος διά την Ελληνικήν Φυλήν εις το να διαγράψη τον Μέγαν Ελληνικόν Πολιτισμόν, όστις συγκρινόμενος προς άλλους πολιτισμούς ομοιάζει τον αετόν δολιχοδρομούντα ανά τους αιθέρας. Δίκαιον όθεν να στραφή η προσοχή όλων ημών κατά την χαρμόσυνον ταύτην ημέραν και προς το σημείον τούτο και εφόσον μετά τον παγκόσμιον πολεμικόν κυκλώνα όλα τα Κράτη εναμιλλώνται εν τω ειρηνικώ αγώνι, να λησμονήσωμεν τας επιμέρους και αμβλύνοντες τας εκ των δεινών οικονομικών συνθηκών αντιθέσεις των κοινωνικών τάξεων, βαδίσωμεν ηνωμένοι εθνικώς και στερρώς προς επικράτησιν, διεκδικούντες και εν τω ειρηνικώ και κοινωνικώ τούτω σταδίω, την εθνικήν νίκην και δόξαν. Καθόσον ούτως εμπράκτως πλέον θα αποδείξωμεν ως Έθνος, ότι είμεθα διάδοχοι αντάξιοι της εθνικής κληρονομίας και γνήσιοι απόγονοι των ανδρών, οίτινες ετίμησαν το ανθρώπινον γένος με τας αρετάς των και εφώτισαν τον κόσμον, γνωρίζοντες και να θνήσκωμεν εν πολέμοις, αλλά και να μεγαλουργώμεν εν Ειρήνη. Αυτή είναι η Θεία βουλήσει αποστολή της ελληνικής φυλής. Προς αυτήν άρα πρέπει νυν να εντείνωμεν εις τας προσπαθείας μας. Ζήτω το Ελληνικόν Έθνος’’.

Ακολούθως το πλήθος των επισήμων κατηυθύνθη εις την στηθείσαν παρά το ’’Αχίλλειον’’ εξέδραν προκειμένου να παρακολουθηθή η παρέλασις που υπήρξε επιβλητική. Περί την 7ην εσπερινήν εγένετο λαμπαδηφορία τη συμμετοχή των στρατιωτών και των προσκόπων. Από του εξώστου της Δημαρχείας εκάησαν αρκετά βεγγαλικά, την νύχτα είχον φωταγωγηθή η Δημαρχεία, αι Τράπεζαι και πολλά δημόσια γραφεία του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου