ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το νερό (Η2Ο) γιορτάζει ~ Το πολυτιμότερο αγαθό της γης

το-νερό-η2ο-γιορτάζει-το-πολυτιμότερο-604527

Του Παύλου Μαβίδη

«Πολυδίψιος» ήταν από τα χρόνια του Ομήρου η ελληνική γη, όπως είναι και ΣΗΜΕΡΑ. Η λειψυδρία ήταν το μόνιμο πρόβλημα στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κόσμου και για αυτό οι Έλληνες έδωσαν μεγάλη σημασία στο ΝΕΡΟ από τους πρωιμοτάτους χρόνους όπως μας ενημερώνει και η αρχαιολόγος κ. Βάσω Αδρύμη – Σισμάνη.

«Υσον, ύσον, ω φίλε Ζευ» απεύθυναν εκκλήσεις οι γεωργοί στο Δία τον αρχηγό των Θεών, που κατείχε τον κεραυνό και έφερνε βροχή, επειδή με αγωνία περίμεναν και στην αρχαιότητα τα πρωτοβρόχια για να σπείρουν, καθώς υπήρχαν και τότε βροχερές ή άνυδρες χρονιές. Στην αρχαιότητα τα ποτάμια λατρεύονταν σαν Θεοί και κάθε πηγή ή λίμνη ήταν ιερή, αφιερωμένη στις Νύμφες.

Στη χριστιανική θρησκεία επίσης βλέπουμε την αξία και την αναφορά στο ΝΕΡΟ μέσα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη καθώς και το μεγάλο ρόλο που παίζει στην εκκλησιαστική ζωή, «βαπτίζεται ο/η δούλος του Θεού… εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Αξιόλογες είναι και οι αναφορές για την ύδρευση κατά την αρχαιότητα στην περιοχή μας Σέσκουλο, Διμήνι, Φέρρες και κυρίως για το Υδραγωγείο της αρχαίας πόλης πάνω στο λόφο Γορίτσα καθώς και για το Υδραγωγείο της αρχαίας Δημητριάδας.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό, είναι η ζωή της γης και έχουμε υποχρέωση, καθήκον εθνικό, παγκόσμιο να το προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Η παγκόσμια ημέρα για το νερό καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στη συνδιάσκεψη σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέριο της Βραζιλίας το 1992. Η 22α Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για το ΝΕΡΟ.

Το νερό ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο σύμφωνα με έρευνες και μελέτες των διεθνών οργανισμών καταγράφονται περίπου ότι

  • 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο καθαρό πόσιμο νερό.
  • 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 παιδιά του κόσμου στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα νερά, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σε όλο τον κόσμο είναι πεδία πιθανόν συγκρούσεων σχετικά με το νερό σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το πρόβλημα είναι έντονο στη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή σήμερα, αύριο το πιθανότερο σε μας. Η Τουρκία χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια τον Τίγρη και τον Ευφράτη που πηγάζουν από τα εδάφη τους και τα τεράστια φράγματα που κατασκευάζει συνεχώς σε αντίθεση με μας ‘που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε τα λιγοστά νερά της περιοχής μας’ προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Σήμερα σε πολλές πόλεις της πατρίδας μας γίνονται γιορτές και αναφορές, προβολές και επισκέψεις σε θάλασσες, ποτάμια, πηγές και φράγματα με θέμα το νερό. Γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και πολίτες για την αξία και τη σωστή διαχείριση των νερών.

Στην πόλη μας, στην πόλη των Αργοναυτών και των Κενταύρων συνεχίζουμε τον εμφύλιο πόλεμο για τη διαχείριση των νερών της περιοχής μας.

Ο νομός μας είναι μια δύσκολη περιοχή, όσον αφορά τη μορφολογία του εδάφους. Δεν είναι πεδινή όπως η Λάρισα για αυτό χρειαζόμαστε δύσκολα και πολυδάπανα έργα για να βρούμε νερό.

Το λιγοστό νερό που υπάρχει παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατά καιρούς γίνονται δεν καταφέραμε να πετύχουμε μια σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του νερού.

Ακόμη χθες, άκουσον – άκουσον, πλήρωναν οι κάτοικοι του Βόλου όσο νερό ερχότανε από την περιοχή του Πηλίου στο δήμο Πορταριάς.

Υπήρχε και υπάρχει ακόμα μια αντίληψη ιδιοκτησίας του ΝΕΡΟΥ με αρνητικά αποτελέσματα για όλους μας και κυρίως για τον τόπο μας.

Συνήθειες χρόνων που ασφαλώς χρειάζεται διάλογος καλοπροαίρετος για να καταλάβουμε επιτέλους ότι στο νερό έχουν δικαίωμα όλοι ακόμη κι αν η πηγή είναι μέσα στο κτήμα σου. Δεν μπορεί να διψάει η πόλη, ο τόπος για νερό και να υπάρχουν ορισμένοι να κοιτάνε μόνο τους κήπους και τις πισίνες τους επειδή βρέθηκαν να κατοικούν στο Πήλιο.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ.

Η ΔΕΥΑΜΒ παρ’ όλες τις ιστορικές διαδρομές και τις προσπάθειες απαξίωσής της παραμένει ο μόνος φορέας με τεχνογνωσία και έμπειρο προσωπικό, ικανή να διαχειριστεί μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ΝΕΡΟ (Η2Ο).

Η ΔΕΥΑΜΒ είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να θεωρηθεί ως σπίτι του νερού όπου μέσα από τις δράσεις και ενημερώσεις του να γίνεται κατανοητό ότι η αξιοποίηση του ΝΕΡΟΥ πρέπει να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών για ΦΘΗΝΟ και ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΝΕΡΟ.

Επειδή ακριβώς τα ΝΕΡΑ μας φαίνονται τόσο άφθονα δε δώσαμε την απαιτούμενη προσοχή. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και δράσης. Πρέπει να επανορθώσουμε τη ζημιά που έχουμε κάνει.

Ολοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε

Ολοι μας πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Ολοι μας πρέπει να μάθουμε ότι το νερό έχει κόστος.

Κανείς δεν είναι εχθρός του λαού, όλοι είμαστε λαός αλλά δεν πρέπει να ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλοι είμαστε ίσοι αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου