ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μια κυβέρνηση κουτοπόνηρων

μια-κυβέρνηση-κουτοπόνηρων-626767

Γράφει ο Ναπολέων Λιναρδάτος

Αν κάποιος δεν θα ήθελε να χαρακτηρίσει την υπάρχουσα κυβέρνηση σαν ένα τσούρμο πολιτικών απατεώνων, μια εναλλακτική πρόταση είναι η εξής: Η κυβέρνηση είναι μια κακόγουστη φάρσα χαμένη σ’ ένα λαβύρινθο πολλαπλών αδιεξόδων.

Τελικά φτάσαμε και στην αποκάλυψη του Σχεδίου Β της κυβέρνησης που είναι πανομοιότυπο με αυτό του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή δημοψήφισμα ή εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι η επανάληψη της ιδέας προέρχεται από τον πρώην σύμβουλο του κ. Παπανδρέου, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αν θυμάστε τον Ιανουάριο η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα προσποιηθεί μια σκληρή διαπραγμάτευση και αν το πράγμα πάει στραβά, θα πετάξει την καυτή πατάτα στους πολίτες με ένα δημοψήφισμα ή νέες εκλογές. Αν ήταν έτσι ο καθένας θα μπορούσε να υποσχεθεί ότι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς το παραμικρό κόστος για αποτυχία ή επιτυχία. Ομως τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ πωλούσε την ιδέα ότι είχε έτοιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα, είχε επίσης έτοιμη διαπραγμάτευση για την οποία ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να μην αποδεχθεί η κα Μέρκελ.

Αρχικά θέλαμε χρόνο και όχι χρήμα για να φτιάξουμε μετεκλογικά ένα πρόγραμμα που ήταν ήδη έτοιμο πριν τις εκλογές. Τώρα δεν θέλουμε χρήμα, αλλά και θέλουμε, για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που ήταν ήδη έτοιμο και κοστολογημένο πριν τις εκλογές. Επίσης μιας και φαίνεται ότι ο τσαμπουκάς δεν πέρασε στην Ευρώπη απειλούμε με εκλογές ή δημοψήφισμα.

Φαίνεται, ότι σιγά – σιγά περνάμε από το στάδιο της άγνοιας σ’ αυτό του πανικού. Ποιος ακριβώς θα ήταν ο σκοπός ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών; Δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών; Δεν ξέρουν οι Ευρωπαίοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει λεφτά χωρίς μνημόνιο; Δεν ξέρουν ότι με αυτό ακριβώς το αίτημα πήγε η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρώπη και έφαγε πόρτα; Εάν υποθέσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό σε εκλογές ή δημοψήφισμα συμφωνήσει με τις θέσεις της κυβέρνησης, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό το γεγονός θα αλλάξει την στάση των Ευρωπαίων;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το θέμα των εκλογών και του δημοψηφίσματος είναι η πανικόβλητη κίνηση μιας κυβέρνησης που φοβάται ότι θα έρθει αντιμέτωπη με τα προεκλογικά της ψέματα πολύ νωρίτερα απ’ ότι υπολόγιζε. Εχουν καταλάβει ότι είναι δύσκολο να κοροϊδέψουν τους έξω – και σύντομα θα έχουν την ίδια δυσκολία και με τους μέσα. Επειδή δεν έχει μείνει άρτος, θα περιορισθούν στα δημοκρατικά θεάματα και οι εκλογές/δημοψήφισμα εντάσσονται σ’ αυτό πλαίσιο.

Στα καλά νέα της περασμένης εβδομάδας ήταν η εξαιρετική ιδέα της κυβέρνησης να οπλίσει τουρίστες με κάμερες και μικρόφωνα για να ενημερώνουν την εφορία για ύποπτους για φοροδιαφυγή μικρομεσαίους. Αλλο ένα μέτρο ενάντια στην ολιγαρχία.

Κρίμα, βέβαια, που «αντιεξουσιαστές» έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου την Κυριακή. Σ’ αυτή τη χώρα οι άξιοι βάλλονται από παντού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου