ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ε.Κ.Β: Η 8η Μάρτη δεν είναι μία τυπική επέτειος

ε-κ-β-η-8η-μάρτη-δεν-είναι-μία-τυπική-επέτ-628817

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου, τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας, διακηρύσσει ότι η 8η Μαρτίου δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, για την απελευθέρωση και τη χειραφέτησή τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεσή τους, αλλά και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους.

Μετά από πέντε χρόνια περιδίνησης στα αδυσώπητα μέτρα λιτότητας, το αποτέλεσμα είναι αφενός μεν ο οικονομικός μαρασμός της κοινωνίας, και αφετέρου η υποχώρηση των αρχών που στηρίζουν τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, όπως κατ’ εξοχήν είναι η ισότητα των φύλων.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι ανελέητα. Αποτυπώνουν σε αριθμούς τα θλιβερά ποσοστά ανεργίας ή υποαπασχόλησης των γυναικών, της μείωσης των αμοιβών τους, αλλά και την κοινωνική ντροπή κλεισίματος των δημόσιων υποστηρικτικών δομών.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να λεχθεί ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι κατ’ εξοχήν «γένους θηλυκού»!

Στη σκιά των επίσημων στοιχείων υπάρχει, όμως, και η ποσοτική και ποιοτική αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο. Για όλους τους λόγους αυτούς, η Πολιτεία οφείλει μια ειλικρινή συγγνώμη στις γυναίκες για τη δραματική υποχώρηση του επιπέδου προστασίας τους και τις πράξεις ή παραλείψεις της στην άρση των στερεοτύπων που τις ωθούν σε εσωστρέφεια και περιθωριοποίηση.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει όχι μόνον να άρει τις μνημονιακές πολιτικές που γεννούν αυτά τα φαινόμενα απαξίωσης τον πολυσήμαντου ρόλου της γυναίκας, αλλά και να ενισχύσει την κάλυψη των προνοιακών παροχών και υπηρεσιών προς τις εργαζόμενες γυναίκες.

Το Ε.Κ. Βόλου καλεί τις γυναίκες να απαντήσουν δυναμικά στις δυνάμεις που τις ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και να συστρατευθούν στα Σωματεία για να ενισχύσουν με τη φωνή και την παρέμβασή τους, τη συλλογική δράση. Η Δομή Ισότητας του Ε.Κ. Βόλου, που γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε, είναι πάντοτε στη διάθεσή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου