ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας

ευρωπαϊκή-ημέρα-λογοθεραπείας-632663

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοθεραπευτών λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, η 6η Μαρτίου κάθε έτους, θεσμοθετήθηκε από το CPLOL (την Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), ως μια ευκαιρία για τη διευρυμένη δημόσιαεπικοινωνία των επιστημόνων λογοπεδικών με το ευρύτερο κοινό.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών, ως ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που είναι μέλος του CPLOL, συμμετέχει στην οργάνωση και προετοιμασία των Δράσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας. Κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη, οι δράσεις έχουν ένα κοινό θέμα, που φέτος είναι οι διαταραχές ροής της ομιλίας – τραυλισμός. Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό για τις διαταραχές του λόγου και τις επικοινωνίας, καθώς και για την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και

αντιμετώπιση τους. Μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται και ο ρόλος του λογοπεδικού, η επιστημονική του κατάρτιση και η συμβολή του στην πρόληψη και παρέμβαση αυτών των διαταραχών.

Στην επιστήμη της λογοθεραπείας η πρόληψη ασκείται σε πολλά επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο αποτελεί την ενημέρωση του κοινού, αλλά και ατόμων που έχουν μια σημαντική θέση στην ανατροφή των παιδιών.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πρόληψη σημαίνει τον έγκαιρο εντοπισμό των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας, τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο, οι δυσκολίες που έχουν εντοπισθεί θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες στο μέλλον.

Οι επίκτητες νευρολογικές διαταραχές, που αποτελούν το κεντρικό θέμα αυτής της χρονιάς, αφορούν σε δυσκολίες ομιλίας, λόγου, επικοινωνίας ή/και κατάποσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση (τραύμα), καρκίνο ή κάποια νευρολογική διαταραχή όπως λ.χ. Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς αντιμετωπίζουν

δυσκολίες όπως: η αφασία που αφορά σε δυσκολίες στην κατανόηση του λόγου, αλλά και στην εκφραστική δεξιότητα του λόγου, προφορική και γραπτή και οφείλεται σε βλάβες που έχει υποστεί το αριστερό ημισφαίριο η/και άλλες δομικές κατασκευές του εγκεφάλου, η δυσαρθρία που έχει ως αποτέλεσμα την αργή, αδύναμη, ασυντόνιστη ομιλία, χωρίς τονικότητα (προσωδία), λόγω διαταραχής του μυϊκού τόνου στα όργανα που υποστηρίζουν την παραγωγή της ομιλίας (πνεύμονες- αναπνοή, φωνητικές χορδές- ένταση, ύψος, χροιά φωνής, μαλακή υπερώα – αντήχηση, άρθρωση- χείλη, γλώσσα, μάγουλα). Eπίσης η απραξία που αφορά στην απώλεια του προγραμματισμού της κίνησης των χειλιών και της γλώσσας για την παραγωγή ήχων, η δυσφαγία που αφορά στη δυσκολία του ελέγχου της διαδικασίας της κατάποσης και οι γνωστικές-επικοινωνιακές διαταραχές που σχετίζονται με δυσκολίες στη σκέψη, τη μνήμη, την αντίληψη, τον προσανατολισμό, κ.ά., δεξιότητες που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να οργανώσει και να επικοινωνήσει τις ανάγκες του έτσι ώστε να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά του.

Ο Λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός επιστήμονας που κάνει την αξιολόγηση, την θεραπεία και την συμβουλευτική στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης της χρήσης των λέξεων και να διδάξει ενισχυτικές στρατηγικές και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας για τη βελτίωση της ποιότητας.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, θα οργανωθούν σε όλη την Ελλάδα δραστηριότητες που θα διαρκέσουν έως τις 24 Μαρτίου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου