ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ευκαιρία της Αριστεράς

η-ευκαιρία-της-αριστεράς-641873

Του Παύλου Μαβίδη

Αξίζει επιτέλους να σταθούμε, έστω για πρώτη φορά σε αυτή την πολιτική χρονική στιγμή που η χώρα βαδίζει σε τεντωμένη κλωστή ενωμένη και αποφασισμένη να μη χαθεί και πάλι η ευκαιρία για να ξεπεράσουμε την κρίση. Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και την απληστία της καθημερινότητας κι ας πορευθούμε όλοι μαζί απέναντι σε αυτούς που για χρόνια τώρα θέλουν να μας αφανίσουν, ως έθνος, ως χώρα. Πρέπει να σταματήσουν τα συνθήματα και οι αφορισμοί και να κάνουμε πράξη αυτό που θεωρητικά λέγεται από όλους πρώτα η πατρίδα κι ο λαός. Ολοι βάζουμε πάνω από τα κόμματα την προκοπή της Ελλάδας κι αυτό έχει σημασία να το νιώσουν εχθροί και φίλοι ότι είναι πραγματικότητα.

Βρισκόμαστε στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα και ο οικονομικός θρίαμβος της αγοράς είναι ένα γεγονός παγκοσμίως αναμφισβήτητο. Η επικράτηση μιας νέας τάξης πραγμάτων στο χώρο της οικονομίας, των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής, βασικά χαρακτηριστικά της είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η δημιουργία υπερεθνικών οργανισμών και θεσμών στο διεθνές επίπεδο με κυρίαρχο παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ραγδαία αυτή αλλαγή χαρακτηρίζεται από τους κανόνες της αγοράς με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπου οι οικονομικά ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Επίσης, το άγριο αυτό οικονομικό παιχνίδι δεν έχει εθνικά σύνορα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με εθνικές πολιτικές. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλα τα κόμματα της βουλής και για αυτό αν πραγματικά θέλουν να επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και το σεβασμό στην πολιτική ας πούνε την αλήθεια στο λαό. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια αρχή, φτάνει ο λαϊκισμός κι ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους. Ο λαός χρόνια τώρα έχει πληρώσει ποικιλοτρόπως αυτές τις πολιτικές. Χθες η αντιπολίτευση έσκιζε μνημόνια σήμερα ως κυβέρνηση υπαγορεύει μόνη της τους όρους του μνημονίου που ονομάστηκε πρόγραμμα. Χθες με ένα νόμο θα διώχναμε την Τρόικα σήμερα ως κυβέρνηση δεχόμαστε τον τρισυπόστατο θεσμό ελέγχου της Ευρώπης δηλαδή ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ.

Σήμερα όμως υπάρχει μια πραγματικότητα με τη σφραγίδα της λαϊκής ετυμηγορίας και δεν μπορείς να αμφισβητείς την ύπαρξη μιας αριστερής κυβέρνησης που για να πετύχει θέλει τη στήριξη όλων και κυρίως του κεντροαριστερού χώρου. Πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει του λεονταρισμούς και να κάνει άνοιγμα σε όλους αυτούς τους χώρους της σημερινής βουλής που μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν μια ενιαία επιτροπή διαβούλευσης αν πράγματι θέλει να πετύχει. Μπορεί ο λαός να της έδωσε μια μεγάλη πλειοψηφία αλλά αυτός ο λαός σήμερα μπορεί να σε πάει στο 3% και πάλι… τα παραδείγματα πολλά.

Από μόνη της η αριστερά σήμερα δεν μπορεί να παλέψει την παγκοσμιοποίηση παρά μόνο μέσα από την ενότητα των αριστερών – σοσιαλιστών ευρωπαϊκών δυνάμεων έχοντας εξασφαλίσει το εσωτερικό μέτωπο της ενότητας της κεντροαριστεράς. Σε αυτή την κατεύθυνση πορεύεσαι με ένα αποδεκτό σχέδιο, μια πρόταση που θα απαντά με σαφήνεια στα σύγχρονα προβλήματα. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η λύση είναι μία. Είναι η διεθνοποίηση της δράσης της αριστεράς μέσα από τη δημιουργία ενός προγράμματος ώστε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, χρησιμοποιώντας τη φορολογία σα μηχανισμό αναδιανομής και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων εξασφαλίζοντας ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους.

Η αριστερά σήμερα έχει μια ευκαιρία να πετύχει και για αυτό δεν μπορεί να εξοστρακίζεται, δεν μπορεί απλά να εξιστορεί, δεν μπορεί να περιχαρακώνεται, ούτε με γενικόλογα να αυτοπροσδιορίζεται. Πρέπει με την πλούσια εμπειρία και γνώση του παρελθόντος να αναζητεί, να αναλύει και να αντιπροτείνει με βασικό άξονα κίνησή της, ότι παγκοσμιοποίηση της παραγωγής σημαίνει και διεθνοποίηση των προβλημάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου