ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Nα τηρήσει η Κυβέρνηση τις δεσμεύσεις στους απεργούς της Coca Cola

nα-τηρήσει-η-κυβέρνηση-τις-δεσμεύσεις-σ-641885

Γράφει ο Ομηρος Ταχμαζίδης, Μέλος του Ε.Γ. της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής»

Ο αγώνας των εργαζομένων της Coca Cola συνεχίζεται, όσο παραμένει κλειστό και ανενεργό το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Μετά τη δικαίωση των απεργών των Τσιμέντων Χαλκίδας, την τακτοποίηση της εκκρεμότητας των «καθαριστριών», απομένουν δύο κοινωνικά μέτωπα ανοικτά: αυτό των απολυμένων της ΕΡΤ και των απεργών της Coca Cola – το ένα αφορά το δημόσιο τομέα, το άλλο τον ιδιωτικό.

Και για το μεν πρώτο αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης, για το δεύτερο αναμένεται, κατά πρώτον η απόφαση του δικαστηρίου για τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, και κατά δεύτερον η στάση των κυβερνητικών κομμάτων που επανειλημμένα είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους προς τους απεργούς.

Υπενθυμίζω ότι στο χώρο της απεργίας βρέθηκαν επανειλημμένα κλιμάκια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη περίοδο της απεργίας, το Φθινόπωρο του 2013: Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Χαραλαμπίδου, Γλέζος, Σταθάκης, Αμανατίδης, Κουράκης, Μηταφίδης – δεν πρέπει να λησμονηθεί η επίσκεψη των απεργών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, όπως επίσης και το γεγονός ότι η σημερινή πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίσθηκε στα έδρανα της με το μπαλόνι των απεργών («Ούτε γουλιά Coca Cola, μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο»).

Από την πλευρά των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» να υπενθυμίσουμε την παρουσία και τα δεσμευτικά λόγια του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμένου, στο χώρο της απεργίας, στο εργοστάσιο της Θέρμης Θεσσαλονίκης, αλλά και τις προσκλήσεις και την παρουσία των απεργών σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του στην Θεσσαλονίκη.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της ΕΡΤ, προκύπτει για την περίπτωση της Coca Cola το εύλογο ερώτημα: πως μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση στις σχέσεις μιας ιδιωτικής εταιρίας και των εργαζομένων; Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς διαφορετικό, από μια παρέμβαση για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ΕΡΤ. Οι νόμιμες δυνατότητες, όμως, υπάρχουν. Και η κυβέρνηση οφείλει να τις εξαντλήσει. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους χώρους, με όλα τα μέσα: και το πιο ισχυρό μέσο είναι να συμμετέχει η ίδια στο «μποϊκοτάζ» των προϊόντων της Coca Cola – τρόποι υπάρχουν πολλοί και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι τεράστια.

Η ενίσχυση των ελληνικών εταιριών του συγκεκριμένου κλάδου είναι μονόδρομος για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας: και όσο πολυεθνικές σαν την Coca Cola συνεχίζουν να περιπαίζουν το καταναλωτικό κοινό της πατρίδας μας και να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε offshore εταιρίες στο Λουξεμβούργο ή αλλού θα πρέπει να βρουν απέναντί τους και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Ηδη το μποϊκοτάζ στο οποίο καλούν από το Φθινόπωρο του 2013 οι απεργοί της Coca Cola προκάλεσε την εκρηκτική ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών του κλάδου (Λουξ, ΕΨΑ, Βίκος, Green Cola, Nectar κ.α.), έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και έχουν σταθεροποιηθεί οι παλιές, τη στιγμή που η Coca Cola κλείνει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσιά της εισάγοντας προϊόντα από τρίτες χώρες (τα τελευταία 10 χρόνια η Coca Cola έχει κλείσει τις μονάδες στο Μεσολόγγι, την Κέρκυρα, την Πάτρα, την Ρόδο, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα εμφιαλωτήρια στην Ορεστιάδα και την Κρήτη κλπ).

Σε αντίθεση με την Coca Cola οι ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται στο ακέραιο εντός Ελλάδος, δεν εισάγουν, αλλά εξάγουν προϊόντα τους και εισάγουν σε αντίθεση με την Coca Cola ελάχιστες πρώτες ύλες από το εξωτερικό: υπενθυμίζω ότι η Coca Cola για δεκαετίες χρησιμοποιούσε εισαγόμενες παγοκολόνες χυμών από την Βραζιλία και άλλες χώρες για να τις χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη, τη στιγμή που τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έπαιρναν το δρόμο της «ταφής».

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους απεργούς, αλλά πολύ περισσότερο να σταθμίσει το εθνικό συμφέρον: ενάντια στην φοροδιαφυγή (ο ευφημισμός φοροαποφυγή παραπλανεί τους πολίτες), την πολιτική των εργολαβιών, τις ατασθαλίες στην αγορά εις βάρος των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων με πρακτικές μονοπωλίου που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου.

Να επιβληθούν τα ελληνικά προϊόντα στους δημόσιους χώρους: Βουλή, υπουργεία, δήμοι, περιφέρειες, Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας στο στρατό – κανένα κυλικείο σε δημόσια υπηρεσία ή οργανισμό να μην προσφέρει προϊόντα της Coca Cola. Τα λεφτά που μεταφέρθηκαν μέσω Offshore στο εξωτερικό να επιστραφούν στον ελληνικό λαό μέσω επενδύσεων, ειδάλλως η Coca Cola δεν πρέπει να έχει καμία θέση στην Ελλάδα… Ηρεμα και πολιτισμένα με μέσο το μποϊκοτάζ μπορούμε να αποβάλλουμε κάθε καρκίνωμα της αγοράς και της φοροδιαφυγής…

Αναμένουμε κινήσεις από τη νέα κυβέρνηση, για να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (π.χ. αναψυκτικά «ΑΓΝΗ» στον Ορχομενό Βοιωτίας) και οι ελληνικές επιχειρήσεις που ισοπεδώθηκαν από τις μεθοδεύσεις και τις μονοπωλιακές πρακτικές της Coca Cola.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου