ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μάτια: οι δύο φρουροί του ανθρώπου ~ Σύνθεση ρήσεων

μάτια-οι-δύο-φρουροί-του-ανθρώπου-σύν-646201

Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Λένε πως το φως των ματιών είναι ένα υπέροχο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Όλα τα πλάσματα ζουν στο φως, και κάθε ωραίο δημιούργημα, ακόμα και τα φυτά, στρέφονται με έξαλλη χαρά προς το φως. Και στο βασίλειο των τυφλών, ο μονόφθαλμος βασιλεύει! Οι εθελότυφλοι είναι ένα άλλο θέμα…

Οι άνθρωποι γεννιούνται με δύο μάτια και μία γλώσσα, κι αυτό για να βλέπουνε δύο φορές περισσότερα απ’ όσα λένε. Και με το τολμηρό βλέμμα, να λένε καθαρές αλήθειες και καθαρά ψέματα. Οταν ο άνθρωπος λέει την αλήθεια με πνεύμα φιλαλήθειας, τα μάτια του είναι διαυγή σαν τον ξάστερο ουρανό. Οταν, όμως, ψεύδεται και μελετάει σκοτεινούς σκοπούς, τα μάτια του θολώνουν και, πολλές φορές, αλληθωρίζουν. Ξέρετε την οπτική των παθών; Οταν κοιτάζουμε τους άλλους, έχουμε μάτια προβλεπτικά, όραση οξύτατη, σαν τον λύγκα. Οταν, όμως, κοιτάζουν οι άλλοι εμάς, έχουμε μάτια τυφλοπόντικα.

Τα μάτια διεισδύουν ως τα τρίσβαθα της καρδιάς, και από την εξωτερική κίνηση καταλαβαίνουν τι συμβαίνει μέσα στον άνθρωπο. Μοιάζουν να αγγίζουν την καρδιά και την ψυχή κα να μοιράζουν σ’ όλους το παιχνίδισμά τους. Τα μάτια εκφράζουν τα πιο έντονα πάθη και τις πιο βαθιές συγκινήσεις και, περισσότερο από κάθε άλλο όργανο, είναι αυτά που ανήκουν στην ψυχή. Από τα πιο αξιοθαύμαστα δημιουργήματα της φύσης, ξεπερνούν το λόγο και γίνονται σωματικό σύμβολο της ταυτότητας του ανθρώπου.

Τα μάτια γίνονται τολμηρά σαν τα λιοντάρια. Περιπλανιούνται, τρέχουν, πηδούν εδώ κι εκεί, προσπαθώντας να συλλάβουν το κοντινό, το μακρινό, το ασύλληπτο. Μιλούν όλες τις γλώσσες, και δεν περιμένουν συστάσεις, όπως οι Άγγλοι. Δεν ζητούν άδεια απ’ τους μεγάλους και τους σεβαστούς. Δεν υπολόγιζαν ούτε τη φτώχια, ούτε τον πλούτο, ούτε τη μόρφωση, ούτε την εξουσία, ούτε την αρετή, ούτε την καταγωγή, αλλά διεισδύουν και επανέρχονται, και σε διαπερνούν στο λεπτό. Πλημμύρα ζωής και σκέψης διοχετεύεται με τα μάτια από ψυχή σε ψυχή.

Οταν θέλουμε να αγγίξουμε την ψυχή, πρέπει να αφήσουμε να μιλήσουν τα μάτια. Γιατί οι ματιές είναι οι πρώτες ερωτικές επιστολές που στέλνουμε, και είναι γλυκό να ξέρουμε πως δύο μάτια, βλέποντας τον ερχομό μας, λάμπουν όταν μας δουν. Από τα μάτια πιάνεται ο έρωτας, είπαν οι αρχαίοι μας παππούδες. (Από του οράν το εράν).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου