ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

72 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ – «23 Φλεβάρη 1943»

72-χρόνια-από-την-ίδρυση-της-επον-23-φλεβ-653119

Από το Δ.Σ.ΠΟΑΕΑ του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

«23 Φλεβάρη 2015 γιορτάζουμε τα 72 χρόνια από την ίδρυση της «Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων » της θρυλικής ΕΠΟΝ.

Γέννημα του αγώνα του λαού μας κατά της φασιστικής κατοχής, αγκαλιάζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας, 600.000 νέοι – νέες, απίστευτος αριθμός για την εποχή εκείνη και ορθώς λέγεται ότι είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο οργάνωσης νεολαίας να έχει τόση μαζικότητα και υψηλά ιδανικά (Γενικά η ΕΠΟΝ ήταν οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική – Αντιφασιστική – Προοδευτική και Φιλειρηνική).

Μέσα στο γενικό πνεύμα του ηρωισμού που διέτρεχε απ’ άκρον εις άκρον την Ελλάδα για αγώνα κατά των βαρβάρων κατακτητών, έδωσε φτερά στους νέους και στις νέες να πετάξουν στις ψηλότερες βουνοκορφές σαλπίζοντας την πανανθρώπινη λευτεριά

Η γέννηση της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη 1943 ήταν δημιούργημα 10 νεολαιίστικων οργανώσεων με πρωτοβουλία και προτροπή του Ε.Α.Μ. Νέων που ήταν και η μεγαλύτερη οργάνωση τότε.

Η θριαμβευτική πορεία της στο Εθνικοαπελευθερωτικό της έργο συνοδεύτηκε από πλούσια μαχητική και πολιτιστική δράση στις πόλεις και στα χωριά, στα βουνά και στους κάμπους, της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Με πρωτοβουλία της ΕΠΟΝ άνοιξαν πολλά σχολεία και με επονίτες δασκάλους οργανωνόντουσαν πατριωτικές θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρα και παρά πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που εμψύχωναν και ενέπνεαν τους νέους μας. στις πόλεις, στα χωριά, στα βουνά και τους κάμπους κυριαρχούσε η ΕΠΟΝ με τους αγώνες της και τα τραγούδια της.

Η ΕΠΟΝ πέρα από το πολιτιστικό και μορφωτικό της έργο, έδωσε το παρών στην πρώτη γραμμή των μαχών ενισχύοντας τον ΕΛΛΑΣ με δεκάδες εκατοντάδες νέους που πολλοί έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά {με φωτεινό παράδειγμα τους τρεις επονίτες στο κάστρο του Υμηττού και τους δύο επονίτες των Δερβενοχωρίων που έπεσαν ηρωικά για να σωθεί το Αντάρτικο της Αττικοβοιωτίας} . Η ΕΠΟΝ πρωτοστατούσε στο να αποτύχει η σχεδιασμένη επιστράτευση ναζιστοφασιστών και κανείς Ελληνας δεν πολέμησε στο πλευρό τους κατά των συμμάχων, αποτυγχάνοντας ακόμα και την επέκταση των Βουλγάρων στην Μακεδονία. Επίσης και η απομάκρυνση του Παλατιού ήταν το πρώτο μέλημα της ΕΠΟΝ.

Η δράση της ΕΠΟΝ δεν έχει όρια, με τα φτερά της νίκης απλώνεται παντού. Οι λαμπρές όμως κατακτήσεις και η δόξα της ΕΠΟΝ και γενικά η μεγαλειώδης εποποιία της Εθνικής Αντίστασης στάθηκαν στόχος της αντίδρασης του τόπου μας για δεκαετίες, Τον Απρίλιο του 1947 με μία κατάπτυστη νομοθετική πράξη (Ν.509) διαλύουν την οργάνωση της ΕΠΟΝ.

Οι εχθροί του λαού του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης με μανία προσπάθησαν να αμαυρώσουν και να σβήσουν την μεγάλη αίγλη με αιματηρούς διωγμούς, δεν άφησαν τίποτα όρθιο που να θυμίζει το μεγαλείο του αγώνα της νεολαίας και του λαού μας.

Σήμερα που πέρασαν 72 χρόνια παρά την ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση, οι εκτιμήσεις που βγαίνουν από το ιστορικό φαινόμενο είναι ότι ο αντιστασιακός αγώνας και το έργο της ΕΠΟΝ ήταν ακόμη ένας κρίκος της αλυσίδας των απελευθερωτικών αγώνων του έθνους μας από το ‘21, στο έπος του ‘40 και το ‘41-42 της ανεπανάληπτης εθνικής μας αντίστασης.

Για αυτό και οι επόμενες γενιές ακολούθησαν και θα επακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΠΟΝ όπως του 1-1-4, των Λαμπράκηδων και της γενιάς του Πολυτεχνείου διαφυλάσσοντας πάντα τα ιδανικά που ενέπνευσε η ΕΠΟΝ, γι’ αυτό οι νέοι μας σήμερα πρέπει να παραδειγματιστούν από τα διδάγματα της ΕΠΟΝ και να απαλλαγούν από τους αυτόκλητους υπερασπιστές του λαού μας».

«Στο φράκτη της σκλαβιάς το πέρασμά μας

Μια κατρακύλα θαν’ νεροσυρμή

Το δίκιο, η λευτεριά για σύνθημά μας

Ποιός θα μας αντικόψει την ορμή; ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου