ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα προβλήματα της Ευρώπης κι εμείς

τα-προβλήματα-της-ευρώπης-κι-εμείς-653237

Του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού εφημερίου του Ι.Ν.Αγ. Δημητρίου Αλμυρού

Παρατηρώντας τα γεγονότα των ημερών σε σχέση με το μέλλον της χώρας μας εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα όσα λέγονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους χειρισμούς των ημετέρων, ένα πρόσωπο έρχεται στη θύμηση και στην καρδιά όλων: ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος. Λόγος προφητικός, νους ευφυής, καρδιά γεμάτη αγάπη, σεβασμό και τιμή για την πατρίδα και την ελληνορθόδοξα ιδανικά μας. Και τυχαία τούτες τις μέρες ξεφύλλισα ένα μικρό του πόνημα, μια ομιλία που είχε εκφωνήσει, ως Μητροπολίτης Δημητριάδος, στις 4 Ιανουαρίου του 1991 ενώπιον των φοιτητών της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Τα προβλήματα της Ηνωμένης Ευρώπης και η συμβολή των χριστιανών νέων στην αντιμετώπισή των».

Τα όσα περιγράφονται στο κείμενο αναφέρονται σε μια πραγματικότητα και ένα προβληματισμό του χθες, αλλά αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και της πορείας μας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστικά, ο αείμνηστος Χριστόδουλος, αναφέρει: «το όραμα της ενωμένης ευρωπαϊκής μας οικογένειας γίνεται πραγματικότητα κι εμείς, μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, θα κληθούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων και ν’ απολαύσουμε τους καρπούς της κοινής μας προσπάθειας. Είναι, ωστόσο, αμφίβολο αν εμείς ιδιαίτερα οι Έλληνες έχουμε συνειδητοποιήσει όσο πρέπει τα προβλήματα που πρόκειται ν’ αντικρύσουμε μέσα στην ενωμένη Ευρώπη και κυρίως αν έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας για μια αποφασιστική παρέμβασή μας στη διαδικασία αυτή».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει δέκα κομβικά σημεία – δυσκολίες, συνάμα δε προκλήσεις, που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η Ενωμένη Ευρώπη. Αυτά είναι: ο σταδιακός αποχριστιανισμός της δυτικής Ευρώπης, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο γάμος και η οικογένεια, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η μάχη κατά της ανεργίας, οι πρόσφυγες – μετανάστες, το πρόβλημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η επέκταση του ισλαμισμού και τέλος το οικολογικό πρόβλημα.

Η λύση του όλου θέματος για τον μακαριστό Χριστόδουλο είναι μία: να καταδειχθεί η ανάγκη επανατονισμού των πνευματικών αξιών που εκφράζει ο ευρωπαϊκός χριστιανικός πολιτισμός. Η Ευρώπη χωρίς τον χριστιανισμό δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη της ιστορίας, ούτε καν η σημερινή Ευρώπη. Η ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη μέσα στον ίδιο χώρο ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων, δεν είναι δυνατή χωρίς το σεβασμό ορισμένων θεμελιωδών αξιών που τυγχάνουν γενικής αναγνώρισης και αποδοχής. Και οι αξίες αυτές απορρέουν βασικά από τη χριστιανική πίστη, αυτή που διασάλπισε την ατίμητη αξία του ανθρώπινου προσώπου και εγγυήθηκε, με τη Θεία Ενσάρκωση, τον απεριόριστο σεβασμό προς αυτό.

Και ολοκληρώνει την μνημειώδη ομιλία του, λέγοντας: η παρουσία της Ορθοδοξίας στον ενωμένο ευρωπαϊκό χώρο είναι πλέον εντυπωσιακή και από εμάς, τους ορθοδόξους, θα εξαρτηθεί αν θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να ζούμε, μαζί με τους άλλους ισότιμα, αλλά και να προσφέρουμε την πίστη μας σωσίβιο σωτηρίας. Τώρα πια δεν είναι μόνο η ώρα της Ορθοδοξίας, αλλά και η ώρα των Ορθοδόξων. Η ώρα μας.

Εμείς, απλά αναρωτιόμαστε: ο νοών νοείτω;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου