ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση»

ο-άνθρωπος-είναι-η-απάντηση-όποια-κι-α-653454

Γράφει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» έλεγε ο Αντρέ Μπρετόν… Σε αυτήν τη φράση του μεγάλου Γάλλου λογοτέχνη θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε την ουσία της πολιτικής, όπως την οραματίστηκαν, πριν χιλιάδες χρόνια, αυτοί που την εφηύραν στην μικρή μας χώρα: στην υπηρεσία του ανθρώπου, προς όφελος του συνόλου.

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κυρίως τα τελευταία 5 χρόνια οδήγησαν σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, ακριβώς επειδή δεν κοιτούσαν προς την μεριά του ανθρώπου. Στο διάστημα αυτό, η κοινωνία πέρασε σε δεύτερη μοίρα και η πολιτική έγινε μια βρώμικη υπόθεση.

Στις 25 Γενάρη, η εποχή της εγκατάλειψης του ανθρώπου έλαβε τέλος. Προσηλωμένη στην προεκλογική της δέσμευση να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού, η νέα κυβέρνηση βάδισε τον ακάνθινο δρόμο της διαπραγμάτευσης, χωρίς να κάμπτεται από τελεσίγραφα, θέτοντας για πρώτη φορά με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση.

Το πολιτικό της ήθος σοκάρει τις εγχώριες κι ευρωπαϊκές ελίτ και συγκινεί τους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης, που στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα της Ελλάδας για αξιοπρέπεια μετά από 5 χρόνια ταπεινωτικής σιωπής. Αυτή η πρωτόγνωρη για τα πολιτικά δεδομένα των τελευταίων ετών σύζευξη κυβέρνησης-κοινωνίας επιδρά θεραπευτικά στην ψυχολογία του ελληνικού λαού, ο οποίος διαπλάστηκε, στα μνημονιακά χρόνια, μέσα στην πεποίθηση ότι είναι πολιτικός ρεαλισμός… η εξαθλίωσή του.

Η εξέλιξη αυτή εξηγεί το πώς η οργή, ο φόβος και η αγανάκτηση για το «ναι σε όλα» των προηγούμενων κυβερνήσεων έδωσαν την θέση τους στην ψυχραιμία που προκαλεί, όχι η εκ των προτέρων γνώση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, αλλά η βεβαιότητα ότι διεξάγεται ένας έντιμος αγώνας με γνώμονα την αξιοπρέπεια της κοινωνίας για το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα. Προβαίνοντας μάλιστα στην πρωτόγνωρη κίνηση δημοσιοποίησης των κείμενων της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να τηρεί την λαϊκή εντολή και ότι κινείται στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους εταίρους, δίνοντας παράλληλα τον τόνο της αριστερής διακυβέρνησης.

Η επιστροφή της πολιτικής στο ευρωπαϊκό τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της νέας κυβέρνησης, έκανε όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. και στη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη.

Οι όροι του παιχνιδιού έχουν ήδη αλλάξει. Το βράδυ της Παρασκευής η Ελλάδα και η Ευρώπη πέτυχαν μια πρώτη νίκη. Το Eurogroup αποφάσισε να κάνει δεκτή επί της αρχής την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση της δανειακής σύμβασης, που της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την Δευτέρα το δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος, δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ναυάγησαν οι εκβιασμοί και ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας κυβέρνησης στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω mail Χαρδούβελη (περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) και οι δεσμεύσεις για εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Καταργήθηκε το υπερεξουσιαστικό σχήμα της τρόικα. Κυρίως όμως, για πρώτη φορά το βάρος στρέφεται στις μεταρρυθμίσεις και όχι στην λιτότητα και αυτό είναι σημάδι ότι η πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη είναι προ των θυρών.

Με αισιοδοξία και πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα προχωράμε προς τη λύση, που θα επιτρέψει την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου