ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά»

η-καθαριότητα-είναι-μισή-αρχοντιά-674916

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Απ’ όλα τα αγαθά που υπάρχουν στον κόσμο, το πολυτιμότερο είναι η υγεία. Η υγεία κάθε λαού είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η ευτυχία και η δύναμη του κράτους, λέει ένας σοφός. Ο Λουκιανός τονίζει ότι: «Σε τίποτε δε χρησιμεύουν όλου του κόσμου τα αγαθά, αν λείπει η υγεία».

Αν έχει κανείς τα πλούτη όλου του κόσμου, σε τίποτε δεν ωφελούν, αν δεν έχει υγεία.

Το ανεκτίμητο αυτό αγαθό της υγείας για να το διατηρήσουμε πρέπει να αγαπήσουμε την καθαριότητα.

Η υγεία, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, εξαρτάται από την καθαριότητα. Εκεί που βασιλεύει και κυριαρχεί καθαριότητα, εκεί υπάρχει και υγεία. Καθαριότητα και υγεία είναι δίδυμες πολυαγαπημένες αδελφές. Οπου υπάρχει και η άλλη. Δε μπορεί να ζήσει η μια χωρίς την άλλη.

Τα μικρόβια ζουν και πολλαπλασιάζονται στους ακάθαρτους χώρους. Εκεί η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη, ανθυγιεινή και επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή μας. Σε μέρη όπου πετούμε σάπια και βρώμικα πράγματα, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.

Τα σπίτια που δεν έχουν καθαρό αέρα, δεν είναι ηλιόλουστα και τους λείπει το πραγματικό παστρικό χέρι, γρήγορα θα αποκτήσουν αρρώστους.

Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με διάφορα πράγματα που έχουν αμέτρητα μικρόβια. Για να αποφύγουμε τη μετάδοση αρρώστιας, πρέπει να πλένουμε πολύ καλά και πολλές φορές την ημέρα τα χέρια μας. Να πλένουμε επίσης, τακτικά το σώμα μας και να αλλάζουμε εσώρουχα.

Καθαρά χέρια, καθαρό σώμα, καθαρά ρούχα, είναι τα όπλα που απομακρύνουν τον ύπουλο εχθρό, τα μικρόβια, από τον οργανισμό μας και του χαρίζουν την υγεία του σώματος και την ευεξία της ψυχής.

Τα δωμάτια του σπιτιού μας να είναι καθαρά και πολιτισμένα. Σε όλους τους χώρους του σχολείου μας να βασιλεύει η απαστράπτουσα καθαριότητα. Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, τα πάρκα, πρέπει να φροντίζει το κράτος να έχουν καθαρή και πολιτισμένη εμφάνιση.

Η καθαριότητα είναι ομορφιά, είναι πολιτισμός, είναι ο ατσαλένιος θώρακας της υγείας. Κάνει τον άνθρωπο πολιτισμένο και ανώτερο. Πολύ σωστά, λοιπόν, αναφέρονταν οι πρόγονοί μας «στην καθαριότητα, την καλαισθησία, την υγεία και τον πολιτισμένο τρόπο ζωής». Αν έχουμε αυτά, τότε θα έχουμε δύναμη και όλα τα αγαθά της ζωής. Αν έχουμε δύναμη και όλα τα αγαθά της ζωής. Μόνον τότε θα έχουμε χαρά, αισιοδοξία και αληθινή ευτυχία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου