ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Μνεία και εντυπώσεις στην πατρογονική γη»

μνεία-και-εντυπώσεις-στην-πατρογονι-679474

Για την Ηπειρωτική Αδελφότητα

Ηπειρος. Απειρος χώρα. Την Κυριακή στις 18 του Γενάρη η Αδελφότητα Ηπειρωτών Μαγνησίας με τα μέλη και τους φίλους τους και με το τσαλακωμένο από την παλαιότητα των χρόνων Λάβαρό τους, με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του φουστανελά προστάτη τους και της πατρίδος των παρακολούθησαν την θεία λειτουργία στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, ενώ στο τέλος διαβάστηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία στην μνήμη του Αγίου.

Γράφει η συμπολίτισσα, πατριώτισσα Νίτσα Λάμπρου

Η συνέχεια στη γιορτάσιμη ημέρα δόθηκε στο Ξενοδοχείο ΒΟΛΟΣ ΠΑΛΛΑΣ όπου τα έσοδα της εκδήλωσης προσφέρθηκαν ως ενίσχυση στις ανάγκες του ιδρύματος ΑΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ. ΕΥΓΕ ΤΟΥΣ. Τα χαρισματικά μέλη της Αδελφότητας με το ζεστό, σύντομο και ουσιαστικό ενημερωτικό τους λόγο, έκαναν αναφορά η οποία αφορούσε την ιστορία του τόπου και την διαδρομή μέσα στον χρόνο της Ηπειρωτικής Αδελφότητας. Γνώριμοι οι ομιλητές στην τοπική κοινωνία, φυσιογνωμίες εθελοντικές σε προσφορά, σε ιδρύματα και συλλόγους, Ηπειρώτες που έδιναν και δίνουν πάντα το παρόν στα σημαντικά θέματα της πόλης μας.

Συγχαρητήρια για τις διακρίσεις σε όλους όσους βραβεύτηκαν, μια πράξη αναγνώρισης και επιβεβαίωσης σε όσους προσέφεραν και προσφέρουν.

Ιδιαίτερη έμφαση και διάσταση πήρε η γιορτή με τις ωραίες διαφάνειες που επεξεργάστηκε ταλαντούχο μέλος της αδελφότητας, προβάλλοντας βίντεο με τοπία της Ηπειρώτικης γης της πατρίδος της. Το βλέμμα μας εκείνη την ώρα της προβολής ταξίδευε και σεργιάνιζε ευχάριστα στα όμορφα πέτρινα μονοπάτια, στις όμορφες παραλίες της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, στης Αρτας το γιοφύρι αλλά και στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ηπείρου, στα όμορφα Ζαγοροχώρια, στις απάτητες τραχιές βουνοκορφές πότε ηλιόλουστες με καθάριο και ηλιόλουστο ουρανό και πότε τυλιγμένες με παχύ λευκό πάπλωμα. Τα λαγκάδια και οι ραχούλες καταπράσινες και σκιερές αλλά και εικόνες από τσομπάνηδες με τσαρούχι γκλίτσα σκαλιστή και καποντέλι που σεργιανίζει τα γιδοπρόβατα, αλλά και άλλες με όμορφες Ηπειρώτισσες με το σιγκούνι έργο των χεριών τους, με πόρπες γιορντάνια και φλωριά από χρυσά μερτίγια που το τραγούδι ακομπανιάριζε την φλογέρα. Το λίκνισμά τους στο χορό σα σε πανηγύρια και την δική μας όρεξη για να πιαστούμε χέρι-χέρι αφήνοντας πίσω μας την γκρίνια και την μικροψυχία. Μυρίσαμε πανηγύρι καλοκαιρινό είδαμε μπροστά μας τα πυργόσπιτα αιώνων με τις βαριές ξύλινες πόρτες. Απολαύσαμε τις ανηφοριές όταν προβάλλονταν μπρος μας τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια δουλεμένα από ροζιασμένα χέρια ονομαστών μαστόρων πετράδων, βλέπαμε από κάτω να ρέουν τα καθάρια νερά των ποταμών αιώνια χρόνια χωρίς σταματημό. Δεν προσπεράσαμε τις πέτρινες χούφτες που φιλοξενούν γάργαρο νερό από βρύσες παμπάλαιες που τρέχουν ασταμάτητα για να δροσίζουν περαστικούς και αγωγιάτες.

Μας ξύπνησε η μέρα αυτή μνήμες, άλλα από δικά μας κατά καιρούς περάσματα, άλλα και από αφηγήματα ανθρώπων της γενιάς μας και άλλα διαβασμένα από αμέτρητες σελίδες που έγραψαν συγγραφείς και λαογράφοι από τα χρόνια τα παλιά και τα νεώτερα, όπως ο Γκατζογιάννης με το αφήγημά του στο βιβλίο ΕΛΕΝΗ με γεγονότα του τόπου του των παππούδων του στο ηρωικό χωριό ΛΙΑ σε εποχή νεότερων χρόνων.

Ηπειρώτες που αποτίναξαν με την ηρωική και χριστιανική τους πίστη με την τόλμη και τον πόθο να γίνουν ελεύθεροι από τον αιώνιο κατακτητή. Πολέμαρχοι με σπαθί με μπαρούτι και με τουφέκι στο Σούλι, στο Μπιζάνι να κάνουν τον Αλή Πασά να προσκυνά τον στρατηλάτη ελευθερωτή Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Οι Γιαννιώτες είναι άνθρωποι σοβαροί, περήφανοι, γενναίοι και δουλευτάδες, εργάτες της γης, της πέτρας ονομαστοί. Μερακλήδες στο ασήμι και το μπακίρωμα, στην ζωγραφική ονομαστοί Χιονιάδες. Ονομαστοί οι επιστήμονες και οι επιφανείς ευεργέτες του τόπου και της επικράτειας, μεγάλη μας τιμή η καταγωγή τους, η καταγωγή μας.

Δικαίως η Ηπειρος είναι τόπος ξεχωριστός στο χάρτη.

Συγχαρητήρια στους τοπικούς ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ που διατηρούν έθιμα και παραδόσεις και για όλη την προσπάθεια που καταβάλλουν. Θερμά συγχαρητήρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου