ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ούτε βήμα πίσω!

ούτε-βήμα-πίσω-684968

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Γενάρη αποτελεί μια πολιτική ανατροπή ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας η οποία μπορεί να πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μετά από 25 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και μετά από 5 χρόνια άγριας μνημονιακής επίθεσης στην Ελλάδα, αναδεικνύεται μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί ότι θα ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Η εκστρατεία τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων που εξαπολύθηκε από το μιντιακό κατεστημένο, το ευρωπαϊκό διευθυντήριο και τα πολιτικά κόμματα της οικονομικής ολιγαρχίας προεκλογικά απέτυχε παταγωδώς. Τα εργατικά και λαϊκά στρώματα ανέτρεψαν μέσω της κάλπης τα πολιτικά κόμματα της άρχουσας τάξης που υπόσχονταν συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους λαούς όλης της Ευρώπης ότι η πολιτική ανατροπή είναι εφικτή!

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις των νέων υπουργών έχουν δημιουργήσει ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας στη βάση της κοινωνίας και αυτό με τη σειρά του δίνει μεγάλες ανάσες στα κινήματα που την προηγούμενη περίοδο αντιστέκονταν απέναντι σε έναν φαινομενικά ανίκητο (ως τώρα) εχθρό. Τα εργατικά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία και οι άνεργοι βλέπουν τώρα τη δυνατότητα να παρθούν μέτρα που να ανταποκρίνονται στις άμεσες και πιεστικές ανάγκες τους.

Από την άλλη η άρχουσα τάξη (τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβοι, καναλάρχες, βιομήχανοι και εφοπλιστές) παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία μια κυβέρνηση που αμφισβητεί την πολιτική της. Ελληνική οικονομική ελίτ και ευρωπαϊκό διευθυντήριο, φοβούνται την εξάπλωση του «ελληνικού μικροβίου» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τις κυρίαρχες πολιτικές. Δηλαδή τις μνημονιακές πολιτικές που εξαναγκάζουν τα εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώσουν για την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού. Κυρίως δε, φοβούνται ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα επανέλθει στο προσκήνιο με αυξημένη αυτοπεποίθηση και ότι θα διεκδικήσει μέτρα που εκ των πραγμάτων έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ, προς όφελος των εργαζόμενων, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ελληνική και η ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη και οι διεθνείς οργανισμοί(ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο είτε να ενσωματώσουν την νέα κυβέρνηση είτε να την ανατρέψουν. Η τακτική τους περιλαμβάνει και το «μαστίγιο» και το «καρότο». Οι νουθεσίες τους προς το ΣΥΡΙΖΑ για «στροφή στον ρεαλισμό» – δηλαδή για εγκατάλειψη των προεκλογικών δεσμεύσεων – συμπληρώνονται από ωμές απειλές. Ο εκβιασμός για μπλοκάρισμα της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες κάτι που θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία και θα εξωθήσει τη χώρα εκτός ευρώ, εφόσον η νέα κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, έχει ήδη διατυπωθεί από τον Σόιμπλε και άλλους. Αυτό αποτελεί «κήρυξη πολέμου» από την πλευρά των μνημονιακών.

Ο «πόλεμος» αυτός βρίσκεται μπροστά μας και για αυτόν πρέπει να προετοιμαστεί η νέα κυβέρνηση και το μαζικό κίνημα. Το πιο άμεσο και επιτακτικό βήμα είναι η αποφασιστική λήψη των πρώτων φιλολαϊκών μέτρων που έχουν ανάγκη τα πιο χτυπημένα στρώματα της κοινωνίας. Η άμεση αύξηση των κατώτατων μισθών, η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων, η αποκατάσταση του «δώρου» των Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, η άμεση στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εφαρμογή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, η στήριξη των ανέργων, η απόλυτη διαφάνεια μαζί με την απονομή δικαιοσύνης απέναντι σε όσους (οικονομικά – μιντιακά συμφέροντα και πολιτικούς) ήταν βουτηγμένοι στη διαφθορά, το σταμάτημα του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, το σταμάτημα της εξόρυξης Χρυσού στη Χαλκιδική, η επανασύσταση και επαναλειτουργία της ΕΡT κλπ είναι μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν με επείγουσες διαδικασίες και τα οποία εφόσον παρθούν θα δημιουργήσουν ένα ενθουσιώδες κύμα λαϊκής υποστήριξης που θα ξεπερνά τα εκλογικά ποσοστά! Επιπλέον θα κερδίσει τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης.

Το μήνυμα που στέλνει η βάση της κοινωνίας προς την νέα κυβέρνηση είναι σαφές «Προχώρα αποφασιστικά και θα σε στηρίξουμε! Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν!». Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ούτε βήμα πίσω!

Υπογράφοντες

Βαξεβανόπουλος Μάρκος – γεωλόγος

Βέγγος Δημήτρης – μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ

Ιατρόπουλος Κώστας – σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βόλου

Κανελλής Δημήτρης – μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου

Κανελλής Νίκος – δημοτικός σύμβουλος Βόλου

Κόφας Γιώργος – συνταξιούχος

Κυπρίδου Μαριάνθη – μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων

Κυριέρης Δημήτρης – σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου

Πανόπουλος Θοδωρής – μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ

Παππάς Νίκος – συνταξιούχος

Πέτσης Βασίλης – απολυμένος της ΕΡΑ Βόλου

Τούρνας Κώστας – μέλος της δημοτικής κίνησης «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης»

Τσολάκης Σάββας – εκπαιδευτικός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου