ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας για το Δήμο Βόλου

εξοικονόμηση-ενέργειας-για-το-δήμο-βό-688838

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος

Περνώντας από την οδό Κύπρου, στο ύψος του 3ου Γενικού Λυκείου, αντιλήφθηκα ότι παρά τον φυσικό φωτισμό από τον ήλιο, υπήρχε και ο φωτισμός από τα φώτα του δρόμου που δεν είχαν κλείσει ακόμα. Κοιτώντας το ρολόι μου, η ώρα ήταν 12:15 και αναρωτιόμουν τον λόγο που κρατήθηκαν οι λαμπτήρες αυτοί αναμμένοι μέχρι και εκείνη τη στιγμή. Ίσως κάποια έργα να πραγματοποιούσαν στο συνδεδεμένο δίκτυο της περιοχής ή απλά να τα ξέχασαν αναμμένα.

Στην περίπτωση που έγιναν έργα δοκιμής, η κατανάλωση ενέργειας από τους υπόλοιπους λαμπτήρες ήταν αναπόφευκτη. Όμως, στην περίπτωση που ξεχάστηκαν να τις κλείσουν, ο Δήμος Βόλου έχασε αρκετά λεφτά. Κάνοντας την ανάλυση λογαριασμού με την τιμολόγηση οικιακού ρεύματος, έβγαλα τα εξής αποτελέσματα:

Αν ένας λαμπτήρας έχει ισχύ 70 Watt (*1) και λειτουργούσε τις ώρες που δεν χρειαζόταν μέχρι την στιγμή που αντιλήφθηκα το συμβάν (από 7:00 – 12:15), τότε έγινε κατανάλωση ενέργειας ίση με 350Whr. Όμως στο οπτικό μου πεδίο είχα 10 λαμπτήρες, που αυτό σημαίνει ότι η συνολική καταναλωθείσα ενέργεια υπολογίζεται στα 3500Whr. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν περισσότερες αναμμένες αλλά το κόστος (*2) σε αυτές που είδα, μεταφράζεται σε 0,3311€. Το ποσό φαντάζει μικρό αλλά αν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των λαμπτήρων που ήταν πραγματικά αναμμένοι και τις ημέρες που μπορεί να «ξεχάστηκαν», το ποσό κατανάλωσης πολλαπλασιάζεται και μοιάζει με άνθρωπο που περπατάει με λεφτά στις τρύπιες του τσέπες. Και αν η τρύπα στην τσέπη είναι μεγαλύτερη, τότε το έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που σας ανέλυσα.

Στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της σπατάλης, να αναφέρουμε ότι το ρεύμα του Βόλου έρχεται από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Πτολεμαΐδας, το οποίο καταναλώνει λιγνίτη. Για την καταναλωθείσα ενέργεια των 10 λαμπτήρων που είδα, το εργοστάσιο έκαψε 2,05 κιλά λιγνίτη και παρήγαγε 887,40 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Να θυμίσω ότι αυτά τα νούμερα είναι μόνο για τους 10 λαμπτήρες που είδα.

Μέσα από το συλλογισμό μου, θέλω να αναφέρω το συμβάν και από αύριο αυτοί οι λαμπτήρες να μην λειτουργούν τις ώρες που δεν χρειάζονται για το χρηματικό και περιβαλλοντικό όφελος όλων μας.

*1. (προκήρυξη Δήμου Βόλου, 25 – 02 – 2014, Αρ. Πρωτ. 22131, περί τεχνικής περιγραφής παραδοσιακού φωτιστικού)

*2. (στην περίπτωση οικιακής τιμολόγησης σε κατηγορία Γ1, με ισχύ από την 25.7.2014, www.dei.gr).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου