ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πολιτισμός, αθλητισμός και παιδεία ~ Ενα αναπτυξιακό τρίπτυχο

πολιτισμός-αθλητισμός-και-παιδεία-εν-690581

Του Παύλου Μαβίδη

Ζούμε το τέλος μιας ιστορικής περιόδου, που οικοδομήθηκε πάνω στη μονοσήμαντη αντίληψη της βιομηχανικής προόδου και αντιμετώπισε τον άνθρωπο μονοδιάστατα ως άνθρωπο της οικονομίας. Η ίδια η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στους δύο αιώνες που προηγήθηκαν, αναδιάταξε όλες τις σχέσεις παραγωγής και κατανάλωσης, με αποτέλεσμα σήμερα πλέον η λειτουργία της οικονομίας να έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του εργοστασίου και της βιομηχανικής μονάδας. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι σήμερα η οικονομία ασκείται παντού. Το μεγάλο ζητούμενο από την οικονομία στον αιώνα που ζούμε δεν είναι πλέον τόσο η μεγιστοποίηση των κερδών (απληστία), όσο η ισόρροπη συμβίωση των ανθρώπων μέσα στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ζούμε μια μεταβατική εποχή, κατά την οποία το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα για αυτό είναι μια περίοδος σύγχυσης, αναζήτησης και σοβαρών ερωτημάτων. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα καθώς οι παραδοσιακές δομές που κυριαρχούσαν και καθόριζαν την κοινωνική και οικονομική ζωή του σύγχρονου κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αμφισβητούνται και επαναπροσδιορίζονται. Ο επαναπροσδιορισμός αυτός είναι ένα κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυνάμεις που ελέγχουν για όφελός τους, τον κοινωνικό πλούτο και τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών. Η έκβαση αυτής της κρίσιμης αντιπαράθεσης θα δώσει μορφή και περιεχόμενο στα χρόνια που έρχονται. Για αυτό είναι σημαντικό εμείς οι πολίτες να αναζητήσουμε, να σκιαγραφήσουμε και να αγωνιστούμε για να υλοποιήσουμε ένα καινούριο όραμα, μια νέα πρόταση για την κοινωνία, μια νέα προοπτική για την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό το νέο όραμα είναι φανερό ότι δεν μπορεί να προκύψει μέσα από το δογματικό αναμάσημα κοινωνικών συστημάτων και πολιτικών στερεοτύπων του παρελθόντος. Οπως επίσης είναι φανερό ότι δεν μπορεί να προκύψει από το πουθενά. Οι ζητούμενες απαντήσεις θα αναδυθούν μέσα στην πραγματική ζωή και μέσα από την επαναξιολόγηση όλων των προηγούμενων ιστορικών εμπειριών κάτω από το φως των νέων τεχνολογιών δεδομένων και των ανθρώπινων αναγκών.

Για τη χώρα και την πόλη μας, αυτές οι σκέψεις διασταυρώνονται σε ένα κομβικό σημείο, μια ανεπανάληπτη ιστορική ευκαιρία που θα καθορίσει το μέλλον μας αν το μέλλον αυτό το θεμελιώσουμε πάνω στις αξίες του πολιτισμού, της παιδείας και του αθλητισμού.

Ο πολιτισμός, η παιδεία κι ο αθλητισμός είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι τα προνομιακά πεδία της ανθρώπινης συνεύρεσης. Σε αυτά τα πεδία, οι άνθρωποι έρχονται κοντά, συνενώνονται, συνεργάζονται, εμπνέονται, δημιουργούν και καλλιεργούν τα ευγενέστερα στοιχεία της ανθρώπινης ψυχής. Σε αυτά τα πεδία λοιπόν και με μια νέα οπτική, που θα προτάσσει τη συλλογικότητα και την αυθεντικότητα των ανθρώπινων σχέσεων , μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πρόταση ανάπτυξης με μέλλον για τις πόλεις μας και τις επόμενες γενιές.

Αν σκεφτούμε ότι τις πόλεις μας τις έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ιδέες και πολιτικές που επικεντρώνονται γύρω από το γιγαντισμό και την τσιμεντοποίηση. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, πόλεις που δε θα εγγυώνται μια αξιοβίωτη ζωή. Αντίθετα, έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε πόλεις ανθρώπινες και βιώσιμες, ακριβώς για να μπορέσουν τα παιδιά μας να αναπτύξουν μεταξύ τους ανθρώπινες και βιώσιμες σχέσεις. Ανάμεσα στο γιγαντισμό και το μαρασμό, υπάρχει η εναλλακτική λύση της ανθρώπινης πόλης. Ένας στόχος απόλυτα εφικτός, αρκεί να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να προσπαθήσουμε για αυτό.

Σε μια τέτοια προοπτική είναι αυτονόητο ότι τα κύτταρα της πολιτικής δημοκρατίας στη χώρα μας, που είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), έχουν να διαδραματίσουν ένα κεντρικό ρόλο. Οι Ο.Τ.Α. ως πρωτοβάθμιες μορφές δημοκρατίας και γνήσιοι εκφραστές της τοπικής πολιτισμικής παράδοσης και δράσης, μπορούν και οφείλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτιστικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού ιστού ανάπτυξης.

Απέναντι στο εφιαλτικό φάσμα της ανεργίας, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε προγράμματα και ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, που θα απαντά με επιτυχία στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι πόλεις μας να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στον καταμερισμό ρόλων μεταξύ των πόλεων. Οι διασυνδέσεις των ελληνικών Ο.Τ.Α., τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, οι συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, οι αθλητικές διοργανώσεις, ανοίγουν δρόμους νέων δυνατοτήτων. Προωθούν το στοιχείο της πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής υπερτοπικότητας, διαχέουν το πολιτιστικό προϊόν στην κοινωνία, συμβάλλουν στην επιμόρφωση του πληθυσμού, στη εξοικείωση του πολίτη με νέα γνωστικά αντικείμενα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές και στην καλλιέργεια υγειών προτύπων ζωής.

Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της μοίρας και της ιστορικής της παράδοσης, πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία μιας προσπάθειας που θα αναδεικνύει ως προτεραιότητα το τρίπτυχο πολιτισμός- παιδεία- αθλητισμός.

Πιστεύω βαθύτατα ότι το πρωταρχικό έλλειμμα σε μια κοινωνία που γεννάει και τα υπόλοιπα ελλείμματα στην οικονομία ή στους θεσμούς, είναι το έλλειμμα στον πολιτισμό. Ας μην εθελοτυφλούμε. Κοινωνία με απουσία πολιτισμού, αισθητικής, παιδείας και αγωγής, αποκλείεται να διασφαλίσει ποιότητα ζωής για τους πολίτες της, όσο οι πολίτες δεν αγαπούν την κοινωνία στην οποία είναι ενταγμένοι γιατί νιώθουν ότι δεν αγαπιούνται από αυτή, η οικονομία της θα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια και ανά πάσα στιγμή η ανατροπή θα βρίσκεται προ των πυλών. Αναζητούμε λοιπόν μια ισορροπία που θα δίνει προτεραιότητα στις ανθρώπινες αξίες, που είναι και οι μόνες οι οποίες μπορούν να επιτελέσουν τα οικονομικά θαύματα.

Με πολιορκητικό κριό τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την παιδεία, μπορούμε και πρέπει να γκρεμίσουμε τείχη ψευδαισθήσεων αναδεικνύοντας το πραγματικό νόημα του ΕΥ ΖΗΝ. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο της κεντρική εξουσίας. Τον τεράστιο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος και τη δυναμική του ελληνικού αθλητισμού καλείται να αναδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου